Dit koolzuurgas werd gebruikt om meer ruimte in de buik te maken. Dit gas wordt langzaamaan door het lichaam opgenomen en hierdoor zullen de klachten langzaamaan verdwijnen. Tegen de pijn kunt u 2x paracetamol 500 mg innemen, maximaal 8 tabletten per dag.
U kunt ook pijn tussen uw schouderbladen hebben. Dit komt door het gas dat in uw buik was gebracht. Deze klachten gaan vanzelf over. Dit kan wel een aantal dagen tot weken duren.
Die pijn wordt veroorzaakt doordat er nog wat koolzuurgas is achtergebleven in de buikholte. Dit gas is onschadelijk en verdwijnt vanzelf na opname in de bloedbaan of door uitademing via de longen. Daarmee neemt ook de pijn in de schouders af.
Ook schouderpijn komt voor. Het koolzuurgas dat gebruikt is om de kijkruimte in de buik te vergroten, prikkelt het middenrif, wat de pijn veroorzaakt. Het koolzuurgas wordt vanzelf door het lichaam opgeruimd. De schouderpijn verdwijnt meestal de dag na het onderzoek.
Na de operatie
Het kan ook gebeuren dat je pijn aan de schouder of tussen de schouderbladen hebt. Dit heeft te maken met het koolzuurgas dat in de buikholte wordt gebracht. Dat kan het middenrif irriteren. Het koolzuurgas wordt geleidelijk opgenomen door het lichaam en uitgeademd via de longen.
De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen (zware boodschappentassen, vuilniszakken). Licht huishoudelijk werk zoals koken, afwassen kunt u geleidelijk weer gaan doen. Stop als u merkt dat u moe wordt! De eerste drie weken mag u niet fietsen.
Er is geen vaste termijn voor wanneer u weer aan het werk mag. Dit hangt af van hoe u zich voelt en wat voor werkzaamheden u doet. Heeft u een lichamelijk zware baan, dan is het advies om de eerste zes tot acht weken rust te houden.
Bedenk dat niet alleen tillen, maar ook duwen en trekken zorgen voor een belasting op de rug. Bukken mag u de eerste zes weken niet doen. Als u dus iets van de grond af wilt rapen gebruikt u dan een grijper of zak dan door de knieën. Zorg ervoor dat de tijd die u opzit geleidelijk aan opbouwt.
Toch moet u voor een beter herstel de hechtingen tussen de 8 en 10 dagen na de operatie laten verwijderen door uw huisarts. Maak hiervoor een afspraak bij uw huisarts. Voor pijn na de operatie krijgt u pijnstillers toegediend. Soms kunt u behalve buikpijn ook de eerste dagen nog last hebben van schouderpijn.
De eerste weken zult u waarschijnlijk minder vaak ontlasting hebben. Dit komt door een verandering in uw leef- en eetpatroon. Verminderde eetlust, veel rusten en weinig beweging vertragen de stoelgang. Indien u langer dan vier dagen geen ontlasting hebt gehad, neem dan contact op met uw huisarts.
Probeer regelmatig en gezond te eten. Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Door de ingreep zult u minder en anders moeten gaan eten. U heeft minder honger en kunt minder eten, waardoor u gewicht verliest. Om ervoor te zorgen dat u op het juiste gewicht blijft, zult u uw levensstijl moeten aanpassen. Daarom combineren wij een operatie met een programma voor leefstijlverandering.
Rusten en slaap
Maakt u zich geen zorgen, uw uithoudingsvermogen zal geleidelijk terugkeren. Probeer dagelijks een rustpunt te plannen, bijvoorbeeld in de vorm van een middagdutje. Laat uw familie en vrienden weten dat het belangrijk is dat u voldoende rust krijgt.
Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Na de operatie en voor een vlot herstel heeft u extra voedingsstoffen nodig. Samen met beweging zorgt dit voor het behoud of de opbouw van de spiermassa en de conditie. Eiwitten zijn bouwstoffen en zijn nodig voor de opbouw en behoud van de spieren en het bloed, de weerstand en voor de wondheling.
Herstel van een operatie is te vergelijken met topsport, zeker als u al wat ouder bent. Het lichaam maakt overuren om de wond te repareren en heeft daarbij energie en bouwstenen in de vorm van eiwitten nodig. Afvallen na een operatie is niet gunstig, want het is spierweefsel dat verdwijnt.
Start geleidelijk aan weer met eten: eerst kan u wat drinken, daarna mag u een lichte voeding nemen en pas daarna kan u weer gewoon eten. Na een algemene verdoving kan u zich onwel of misselijk voelen. Dit gaat meestal snel voorbij.
Een bypassoperatie is een zware operatie die vaak wordt uitgevoerd. De operatie verloopt meestal zonder problemen en duurt ongeveer 4 uur. Vaak blijft een patiënt iets langer dan een week in het ziekenhuis. Daar start meteen de revalidatie.
U krijgt dan het advies mee om de eerste 6 weken na de operatie geen seks te hebben en geen tampons te gebruiken. Er is niets op tegen om al eerder seksueel opgewonden te raken of te masturberen.
Pijn na een operatie is meestal beperkt in duur en zal na een aantal dagen verdwijnen. In een aantal gevallen kan pijn na een operatie aanleiding geven tot chronische of blijvende pijnklachten.
Komt door narcose zeggen ze, kan weken of maanden duren. Geef jezelf de tijd en neem die eerste 6 weken echt de tijd om veel te rusten heel erg gezond te eten. Eventueel een vitamine en mineraal kuur erbij.
Buig uw knieën en draai op uw zij. Breng uw benen naar de rand van het bed. Steun met uw handen op het bed en duw uzelf omhoog tot zit. Dag 1 na de operatie begeleidt de fysiotherapeut u bij het uit bed komen en worden de ademhalingsoefeningen met u doorgenomen (zoals eerder beschreven).
Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie. Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven. Vraagt u dan om een middel om de misselijkheid tegen te gaan.