Om de goede groei van je nieuwe Monstera te verzekeren geef je je jonge plant tijdens de lente- en zomermaanden een biologische voeding voor kamerplanten. Zo krijg je na enkele jaren alweer een grote, volle Monstera plant.
Als je wilt dat je Monstera fenestraties krijgt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant de juiste groeiomstandigheden heeft. Dit betekent dat je de plant voldoende licht en vocht moet geven en de grond regelmatig moet bemesten met een meststof die specifiek is ontworpen voor tropische planten.
Monstera opbinden
Om te voorkomen dat de plant alle kanten op gaat groeien kun je er voor kiezen om een mosstok te plaatsen. Om zo min mogelijk wortels te beschadigen kun je het beste de mosstok plaatsen als je de plant gaat verpotten. Als je de takken van de Monstera gaat opbinden gebruik dan touw of wol.
Waar moet je knippen? Stekken doe je door een stukje van de plant af te knippen en dat stukje in het water te zetten of in de aarde, zodat het stukje plant wortels kan ontwikkelen en daarna uit kan groeien tot een nieuwe plant. Bij de Monstera is het niet moeilijk om te zien waar je moet knippen.
Voeding. Geef de Monstera regelmatig vloeibare plantenvoeding mee tijdens het water geven. In de winter geldt dit eens per maand en in de lente of zomer kun je denken aan één keer per twee weken of zelfs één keer per week. Dit hangt ook af van de temperatuur in de woonruimte.
Suiker: fabel
Alle micro-organismen in het water. Hierdoor wordt het water juist sneller troebel en heb je minder lang plezier van je bos bloemen. Beter niet doen dus.
Wanneer een plant te donker staat laat hij snel blad vallen en zal hij veel minder snel nieuwe blad maken. Bij een Monstera wordt dit extra duidelijk wanneer er wel een nieuw blad groeit en dat geen of minder gaten heeft dan het voorgaande blad. Zoek dan een plek met meer licht voor je plant.
Maak bij een gietbeurt de grond licht vochtig. Tussen de gietbeurten door laat je de kluit bijna helemaal uitdrogen voor je weer water geeft. Waarschijnlijk heeft je (Philodendron) Monstera deliciosa in de lente en zomer één of twee keer per week water nodig en in de winter een keer per week.
De Monstera groeit vrij snel. Wordt de plant te groot, knip dan eenvoudig het teveel ervan af. Vanuit de bovenste bladoksel zal een nieuwe scheut ontstaan.
Niet alle Monstera deliciosa's hebben namelijk luchtwortels bij aankoop, maar deze komen vanzelf. En als ze dan eindelijk verschijnen, dan is er geen houden meer aan en blijven ze komen. Wordt het teveel, dan kun je ze afknippen en terugleiden naar de grond. Maar wil je gaan stekken, knip ze dan vooral niet af.
Monstera's klimmen en hechten zich graag vast aan een paal, plank, boom of mospaal. Je bindt de plant tegen de mospaal, zodat deze de kans krijgt om de luchtwortels hieraan vast te hechten.
De juiste verzorging
Om dit te verbeteren kun je regelmatig plantenvoeding aan het water toevoegen. Ook de juiste plaatsing is voor deze plant belangrijk. Hij heeft namelijk voldoende warmte nodig, maar kan niet tegen de volle zon of een plekje bij de verwarming. Ook tocht is iets waar deze plant niet echt van houdt.
Heeft je plant korte, zware takken (bv. een Monstera), dan kan je de takken voorzichtig om de stok heen wikkelen in een stijgende lijn. Zo blijft de hele tak ondersteund, en kan je plant zich met zijn luchtwortels verankeren in de mosstok.
Het ziet er wat afwijkend uit wanneer je druppels ziet hangen aan het blad, maar gelukkig hoef je je geen zorgen te maken. Guttatie is een normaal proces en is niet schadelijk voor de plant. Het kan je simpelweg laten zien dat je minder water kunt gaan geven, of het water geven wat beter kunt spreiden.
Mochten de luchtwortels te lang worden, dan kun je deze afknippen. De plant vindt het niet al te fijn, maar zal het wel overleven. Als de plant veel luchtwortels heeft, verwijder deze dan niet allemaal tegelijk.
Heeft jouw Monstera bruine vlekken en een geel randje? Verkleurde bladeren is een teken van te veel water. De Gatenplant vindt het ook fijn om onderdoor water te krijgen.Dit kun je doen door de pot op een schotel te zetten en daar water op te geven.
De Monstera doet ook niet zo moeilijk over de plek waar hij komt te staan. Zolang hij niet direct in het felle zonlicht staat komt het wel goed. Je kunt deze kamerplant zelfs op een schaduwplek in het huis zetten en in de meeste gevallen zal hij het daar prima naar zijn zin hebben.
Knip net boven een knooppunt het blad af, zo help je de plant te vertakken. Als het goed is begint hier al een nieuwe stengel, deze plek wordt ook wel de entplaats genoemd. Als je er voor kiest de Monstera helemaal terug te snoeien, haal je bijna alle bladeren van de plant weg.
4 | Monstera
Deze weelderige vriend groeit snel, is gemakkelijk te verzorgen én doet het goed in een donker hoekje.
Jonge Monstera bladeren hebben doorgaans nog geen insnijdingen of gaten.Deze vormen naarmate de plant ouder wordt. Eerst ontstaan de insnijdingen, en pas als de plant heel groot is, ontstaan de gaten.
De Gatenplant (Monstera) is een plant uit de aronskelkfamilie en komt uit Midden- en Zuid-Amerika. Het is een tropische klimplant die enorm hoog kan klimmen.
Monstera heeft graag een lichte standplaats, maar uit de volle zon. De plant kan niet goed tegen kou, laat hem niet koeler staan dan 13° graden Celsius. Matig water geven, de kluit mag licht vochtig zijn, maar geen voetbad hebben.
Werk met hoogteverschillen: een paar kleine planten voor wat grote planten. Kies verschillende kleuren blad, zodat de planten onderling contrasteren waardoor het bij elkaar nog veel meer blad lijkt. Kies voor verschillende patronen op het blad.
Meststof voor planten
Oude yoghurt kan ook worden gebruikt als natuurlijke meststof voor je planten. Meng je yoghurt met water (50% yoghurt, 50% water) en giet de inhoud op de potgrond. Deze mix geeft je planten een lekkere oppepper.
Melk bij de planten
Melk zit bomvol voedingsstoffen die heel goed zijn voor je planten, bijvoorbeeld eiwitten en calcium. Daarnaast werkt melk ook goed bij het schoonhouden van de bladeren. Het drankje ontstoft en ontvet namelijk. Zo groeien de planten beter én zien ze er mooier uit, want ze zullen prachtig glimmen!