Het beste is om denim te wassen met een beetje azijn. Azijn zorgt ervoor dat de kleuren langer goed blijven en dat de stof soepeler wordt.
Was een spijkerjasje op maximaal 30 graden, als je op een hogere temperatuur wast kan het denim krimpen. Zorg ervoor dat je een jasje met stiksels of versieringen niet in de wasmachine stopt maar met koud water met de hand wast. Een spijkerjasje hoeft niet vaak gewassen te worden.
Zo helpt het om een nieuwe spijkerbroek een nachtje in een emmer met koud water en azijn te laten weken. Door de azijn hecht de kleurstof zich beter aan de spijkerstof, waardoor de broek minder snel zal afgeven.
Spijkerbroek wassen
Om langer van je spijkerbroek te genieten, kun je hem het beste een nachtje in de vriezer leggen. Op deze manier worden bacteriën gedood door de kou. Leg je broek 's avonds in de vriezer en hang 'm de volgende ochtend uit in de douche. Zo wordt je broek weer droog en soepel.
Door azijn te gebruiken bij het wassen van je spijkerbroeken verwijdert het azijn de kalk uit het water waardoor het water zachter wordt. Met een zachtere jeans en minder kalkaanslag in je wasmachine als gevolg. Bij het wassen van je jeans kan je zowel schoonmaakazijn als natuurazijn of wasverzachter gebruiken.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Doen: schoonmaakazijn in de wasmachine als wasverzachter
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Om je jeans zo goed mogelijk te beschermen, keer je hem eerst binnenstebuiten en was je hem op maximaal 30 graden. Jeans met aangebrachte versiersels mogen helemaal niet in de wasmachine. Je kunt deze jeans het beste zonder wasmiddel gedurende ongeveer tien minuten in koud water leggen (bijvoorbeeld in de badkuip).
Een donkere broek staat altijd elegant en stijlvol. Kies je voor zwarte jeans? Combineer het dan met veterlaarsjes of draag er juist pumps onder in een opvallende kleur. Voor je werk is een zwarte pantalon een goede keuze, met bijvoorbeeld een zijden blouse in een pasteltint.
Vieze spijkerbroek slijt sneller
Dode huidcellen, vet en viezigheid hopen zich op in de vezels, waardoor deze eerder slijten en je echt sneller gaten in de spijkerbroek kunt krijgen. Door hem nooit aan water bloot te stellen, kunnen de vezels bovendien letterlijk uitdrogen.
Om ervoor te zorgen dat je kleren langer mooi blijven, draai je ze binnenstebuiten voor het wassen. Dit is essentieel voor spijkerbroeken en donkere broeken om te voorkomen dat ze vervagen. Ook kledingstukken met een print of borduursel kun je het beste binnenstebuiten wassen.
Of het nu gaat om sneakers, enkellaarsjes of pumps: blauwe en zwarte modellen behoren tot de kleurenklassiekers, die overal bij passen. Deze kleuren passen trouwens ook goed bij elkaar, mits de gekozen kleuren niet te dicht bij elkaar liggen.
Sandalen en pumps met hak zorgen voor een gedurfde onderbreking van de stijl. Rechte en casual broeken zoals jogpants, paperbag-broeken en chino's hebben een vrouwelijk contrast nodig. Pumps, sandalen met hakken of slippers met plateauzool passen er perfect bij en creëren een flatterend silhouet.
Waarom is een heldere kleur zo leuk om te combineren met een zwarte broek? Met een wit bovenstuk zit je altijd goed. Je werkt met een twee kleuren, zwart en wit. Je combineert dus de twee uiterste kleuren van het palet.
Het is absoluut niet goed voor de stof om jeans te vaak een wasbeurt te geven. Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.
Je kunt gerust alle spijkerbroeken in één wasbeurt wassen, ongeacht de kleur (behalve wit, die doe je bij de witte was). Spijkerbroeken was je gemiddeld heter dan andere kleding en daarom is het prettig om deze apart te wassen. Kijk bij kleding van zachte dunne stof altijd even naar het label met wasvoorschriften.
Of het nou een zwarte jeans is of een mooi indigoblauw exemplaar: spijkerbroeken houden niet van drogers. Door de hoge temperaturen van de droger kan je broek gaan krimpen.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Broeken. Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen.
Een witte stof neemt snel andere kleuren op, waardoor het van belang is witte kleding apart te wassen. Hierbij kunnen alle soorten kledingstukken worden samengevoegd, zoals broeken, t-shirts, overhemden etc., zolang deze maar wit zijn.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Bruine schoenen staan onder vrijwel elke nette outfit, ze ogen namelijk minder strak in vergelijking met zwart. Combineer bruine schoenen met een grijs of blauw pak en je hebt goud te pakken. Denim past hier ook mooi bij, denk aan je donkergekleurde spijkerbroek afgemaakt met een mooi paar bruine schoenen.