Als de pizzasteen op temperatuur is kan je beginnen met het bakken van de pizza. Je strooit wat bloem over de pizzasteen en legt je pizza er direct op, hiermee voorkom je dat je pizza aan de steen vastkoekt. Omdat de steen loeiheet wordt zal het vocht in je deeg snel verdampen en wordt je pizzabodem goed knapperig.
De pizzasteen werkt dus eigenlijk als een soort 'batterij van warmte': hij absorbeert warmte tijdens het opwarmen van de oven, en geeft deze af tijdens het bakken van de pizza, waardoor de temperatuur in de oven minder daalt bij het openen van de oven en sneller op temperatuur is voor het bakken van de pizza.
Leg de pizzasteen tijdig op de barbecue, zodat deze voorverwarmt. Wacht totdat de temperatuur de 250 graden aantikt en leg dan de pizza op de steen. Om te voorkomen dat het pizzadeeg blijft plakken aan de pizzasteen kun je wat maismeel of polenta op de steen strooien. Vervolgens bak je de pizza in 5 tot 10 minuten af.
Voorkomen dat je pizza aan de pizzaschep vast plakt
Houd je pizza iets kleiner dan de omvang van de pizza schep, anders is de pizza lastig in en uit de oven te krijgen. Om te voorkomen dat je pizzadeeg aan de schep vastplakt, bestrooi de de schep eerst met bloem of semolina.
De korst van de pizza wordt krokanter en de bodem goed gaar. Wel of geen bakpapier op een pizzasteen? Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza.
Leg de pizzasteen op het rooster en zet dan pas je barbecue aan. Hierdoor warmt je pizza steen geleidelijk op en voorkom je dat hij barst. De beste pizza bak je kort en op hoog vuur. Zorg dus dat de temperatuur van je pizza steen en BBQ tussen de 250 en 350 graden Celsius is.
De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken.
Strooi een beetje meel of tarwegriesmeel op de PIZZASTEEN en de PIZZASCHEP. Zo kleeft het deeg er niet aan vast en kan de bereide pizza gemakkelijk van de steen genomen worden.
De bodem maken is wel een dingetje, maar ik merk dat ik er na een paar keer pizza maken al heel handig in word! Gebruik op je werkblad een bloem met een grovere structuur dan die van je pizzadeeg. Ik gebruik hiervoor meestal maismeel. Let op: gebruik GEEN deegroller! Hiermee druk je alle lucht uit je pizzadeeg!
De steen houdt de hitte vast en zorgt ervoor dat het vocht in je pizzadeeg razendsnel kan verdampen. Het resultaat daarvan? Een lekker knapperige bodem zonder dat de saus uitdroogt. Kies als je kunt voor een pizzasteen met gaten, want die zorgen ervoor dat de pizza gelijkmatig gaart.
Bak de pizza ongeveer 10 minuten in de hete oven, tot de korst goudbruin ziet en de kaas begint te bubbelen.
Bak de pizzabodem eerst voor op de plaat en voeg daarna pas de topping toe. Laat de plaat na afloop goed afkoelen buiten de oven voor je deze reinigt. Je kunt de pizzaplaat ook op de bbq plaatsen met een deksel en zo je eigen pizza maken. Hiervoor kun je een speciale pizzaplaat van Weber kopen.
Plaats de koude steen op uw koude grill of in een koude oven en warm hem voor. U wilt dat de steen een temperatuur van 218°C of meer bereikt voordat u gaat koken, waar u iets langer voor moet voorverwarmen dan wanneer een grill of oven tot deze temperatuur wordt opgewarmd - minimaal 30 minuten.
Baksels die niet in een bakvorm gaan, bak je gewoon op de plaat. Denk hierbij aan koekjes, bladerdeeg hapjes en pizza's.
Semola is het Italiaanse woord voor bloem. Semolina is het Engelse woord voor griesmeel. Het is doorgaans een mengsel tussen de glutenarmere bloem (tipo 00) en het griesmeel van harde, dus glutenrijke, tarwe.
Het antwoord van Noël verklaart waarom er speciale 00 bloem voor pizza te koop is. Deze speciale 00 bloem voor pizza is fijn van structuur en heeft een lager glutengehalte dan de meeste 'normale' bloemsoorten. Maar het glutengehalte is ook weer niet te laag. Want hoe minder gluten, hoe minder elastisch het deeg.
Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza. Patentbloem heeft trouwens dezelfde maling, dus die kun je ook gebruiken.
Veel elektrische keukenovens halen zo'n 260 graden als hoogste temperatuur. Al komen er de laatste jaren wel steeds meer ovens met een speciale 'pizzastand'. Dan gaat de temperatuur tot 280 graden en soms zelfs 300 graden Celsius. Haalt je oven de 280 tot 300 graden, dan is je pizza in ongeveer 4 tot 5 minuten klaar.
Hetelucht: 200°C, baktijd: 7 – 9 minuten. De baktijd kan variëren afhankelijk van het type oven. Zo eenvoudig gaat het: Verwarm de oven voor (Boven- en onderwarmte) op 220°C.
Dikte pizzasteen
Dit betekent dat als je nog een pizza wilt bakken de steen eigenlijk weer opnieuw moet opwarmen, anders verliest de pizzasteen zijn functie. Doordat deze steen 3 centimeter dik is houd hij genoeg warmte vast om meerdere pizza's achter elkaar te bakken, zonder kwaliteitsverlies.
Bakpapier is vooral uitgevonden om vocht tegen te houden. En dat is precies de reden waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van een pizza. Als je jouw deeg op een stuk bakpapier legt, dan kan het vocht in het deeg in de oven niet makkelijk verdampen.
Welke Ovenstand voor diepvriespizza? De meeste diepvriespizza's moet je volgens de instructies op een temperatuur van 190 tot 220 °C bakken. Om te zorgen dat de pizza gelijkmatig gaar wordt stel je de oven in op 'boven- en onderwarmte', 'hetelucht' of de 'pizzastand', als je oven die optie heeft.
De ideale temperatuur om een pizza op te warmen is 180°C. Zet de oven zeker niet te heet, want dan loop je de kans dat de buitenkant verbrandt voor de pizzapunt door en door warm is. Je hoeft voor één keer niet te wachten tot de oven voorverwarmd is. Hoe geleidelijker je de pizza opwarmt, hoe beter.