Een ingezakte wervel is, zoals de naam al aangeeft, een wervel die door zwakte ingedrukt is en niet meer de normale hoogte heeft. De oorzaak is vrijwel altijd osteoporose (botontkalking). Na een lichte belasting kan een wervel bij iemand met osteoporose opeens inzakken.
Door één of meerdere kleine breukjes zakt de wervel in. Het komt het vaakst voor bij mensen met osteoporose (botontkalking), vrouwen van boven de 50, die in de menopauze zijn, of iedereen boven de 60 die verzwakte botten zou kunnen hebben.
Bij een ingezakte wervel is een van uw ruggenwervels gebroken. We noemen dit ook wel een stabiele wervelbreuk. Meestal geneest uw gebroken ruggenwervel vanzelf goed.
Wat is percutane vertebroplastie? De letterlijke vertaling is: door de huid heen versterken van het wervellichaam. Dit geeft eigenlijk goed weer wat de arts wil bereiken met de behandeling. De arts plaatst één of twee naalden, door de huid van de rug van de patiënt heen, in de ingezakte wervel.
De pijn is het hevigst bij bewegen, bijvoorbeeld als u gaat staan of lopen of als u opstaat van bed en stoel. De meeste pijn zit aan de rugkant en straalt uit naar boven en beneden, rond de gebroken of ingezakte wervel.
Om de bewegingen rondom de plek van de wervelinzakking tegen te gaan, gaan de rugspieren in de buurt zich krachtig samentrekken. Deze spierverkramping kan dagenlang aanhouden, wat leidt tot verstijving van de rug en spierpijn. De acute pijn van de wervelinzakking is meestal in vier tot zes weken verdwenen.
Oorzaken van het afschuiven van een wervel kunnen zijn:
ernstige slijtage van wervelgewrichten en of de tussenwervelschijf; afwijkingen in de bouw van de wervels (vanaf de geboorte); een ongeval.
Bij een inzakkingsfractuur ontstaat er ernstige pijn in de rug. Bewegen kan de pijn enorm doen toenemen en vaak ontstaat er een ander looppatroon waarbij er een voorover gebogen houding ontstaat. Een inzakkingsfractuur kan gepaard gaan met een beschadiging van het ruggenmerg.
Een ingezakte wervel is, zoals de naam al aangeeft, een wervel die door zwakte ingedrukt is en niet meer de normale hoogte heeft. De oorzaak is vrijwel altijd osteoporose (botontkalking). Na een lichte belasting kan een wervel bij iemand met osteoporose opeens inzakken.
U krijgt pijn en door de breuk kan uw lichaamshouding veranderen of het bot gaat anders staan. De rugwervels zakken langzaam in als gevolg van verminderde botsterkte door osteoporose. Dit geeft vooral pijn bij het opstaan en bij beweging. Patiënten kunnen hierdoor ook een voorovergebogen houding krijgen.
De operatie duurt ongeveer anderhalf à twee uur. De precieze duur is afhankelijk van het aantal wervels dat wordt vastgezet.
Het is van belang dat de gebroken wervel de gelegenheid krijgt te herstellen. De revalidatieperiode is zes tot twaalf weken. Voor een goed herstel moet u zich houden aan de volgende adviezen: Wij adviseren u te stoppen met roken.
Bisfosfonaten zijn medicijnen die botontkalking remmen. Ze maken de kans kleiner om een bot te breken kleiner. Ze kunnen botontkalking niet genezen. Voorbeelden van deze medicijnen zijn alendroninezuur en risedroninezuur.
Osteoporose is niet te genezen, omdat het lichaam geen nieuw bot meer aanmaakt na het 30ste à 35ste levensjaar. Maar het afbraakproces van het bot is wel te vertragen, met medicijnen. Zo kun je dus voorkomen dat het snel erger wordt. Extra calcium en vitamine D nemen en meer bewegen helpen ook.
Oorzaken. Osteoporose heeft doorgaans geen aanwijsbare oorzaak (primaire osteoporose). Soms is die er wel, zoals een ziekte, bijvoorbeeld bepaalde darm en schildklier/bijschildklier aandoeningen.
Wervelbreuken zijn in feite het ergste, deze ontstaan dikwijls ongemerkt. Soms ontstaat de pijn acuut, bijvoorbeeld in de rug doordat een wervel inzakt. Inzakken klinkt niet zo dramatisch maar is toch ook een breuk! De pijn is dan heftig, neemt langzaam af en kan na een aantal weken ( 6-8) helemaal weg zijn.
Symptomen van spinale tumoren
Kenmerkend bij een tumor in de rug is nachtelijke pijn die veroorzaakt wordt door de liggende houding en verdwijnt bij het opstaan. Bij druk van de tumor op de rugzenuwen zien we vaak problemen met bewegen, kracht, coördinatie, impotentie en incontinentie.
Door osteoporose kan uw lichaamshouding veranderen. U wordt kleiner en krommer wanneer uw wervels inzakken. Dit kan pijnlijk zijn en chronische rugpijn of ademhalingsproblemen geven. U krijgt last van evenwichtsverlies, omdat uw lichaamshouding verandert.
Een osteoporotische wervelfractuur wordt ook wel wervelinzakking of compressiefractuur genoemd en is een breuk van de wervel waarbij het wervellichaam als het ware wordt samengedrukt. De inzakking kan het gevolg zijn van een val of spontaan bij mensen met botontkalking (Osteoporose).
Om je rug gezond te houden of te krijgen, moet je dus vooral twee dingen doen: de spieren trainen en zorgen dat de tussenwervelschijven weer dikker kunnen worden. Als de spieren die vlak rondom je ruggengraat liggen sterker en beter getraind zijn, zullen ze de wervels beter bij elkaar en op hun plaats houden.
Bij osteoporose worden uw botten zwak waardoor deze sneller kunnen breken. Ook in uw rug kunnen uw botten zwakker worden waardoor een rugwervelbreuk ontstaat, dit noemen we ook wel een wervelinzakking. Het inzakken van rugwervels kan heel langzaam gaan, waardoor u nauwelijks last heeft van rugpijn.
Een beknelde zenuw in de rug wordt ook wel zenuwcompressie genoemd. Dit resulteert in pijn rondom de aangedane zenuw en uitstralende pijn, afname in kracht en tintelingen in het gebied dat de zenuw aanstuurt. De locatie van de beknelde zenuw bepaalt waar de klachten optreden.
Bij een blokkade vermindert de ruimte tussen de wervels en kunnen zenuwen geïrriteerd raken. Door geïrriteerde zenuwen verslechterd de communicatie tussen het centrale zenuwstelsel en het lichaam waardoor het lichaam minder optimaal gaat functioneren, klachten kunnen ontstaan en de gezondheid achteruit gaat.
Het bot wat bij deze operaties gebruikt wordt, is afkomstig van de botbank. Wanneer dit niet mogelijk is, kan eigen bot uit de bekkenkam worden gebruikt. De operatie duurt ongeveer drie uur.