Een aanvraag voor BIG-registratie kan digitaal.Je gaat hiervoor via de website bigregister.nl naar 'Mijn BIG-register'. Inloggen doe je met DigiD. Tip: De verwerking van je aanvraag gaat het snelst als je met iDEAL betaalt.
Na het ontvangen van een Erkenning van uw beroepskwalificaties is het aanvragen van BIG-registratie mogelijk. De kosten van een BIG-registratie zijn € 85,-. Voor uw BIG-registratie moet u ook bewijzen dat er geen sprake is van buitenlandse bevoegdheidsbeperkingen of strafrechtelijke veroordelingen.
Het afhandelen van een aanvraag voor registratie in het BIG-register mag volgens de wet maximaal 8 weken duren. In de praktijk gaat de afhandeling vaak sneller dan 8 weken. De afhandeling kan langer duren als uw aanvraag incompleet of onjuist is. Let er dus op dat u uw aanvraag volledig instuurt.
Van den Bergh: 'Bespreek dit dan met je werkgever. Deze heeft er baat bij dat je de herregistratie haalt en kan er misschien nu nog iets aan doen. Hij betaalt de aanvraag, maar ook de eventuele scholing die je moet volgen. En tijdens je bijscholing moet hij je een andere passende functie aanbieden.
U kunt zich als verpleegkundige herregisteren als u voldoet aan de werkervaringseis (ook wel urennorm). Hiervoor moet u in 5 jaar 2.080 uur als verpleegkundige hebben gewerkt. Dit is ongeveer 8 uur per week.
Als BIG-geregistreerde verpleegkundige moet u zich iedere 5 jaar herregistreren.
Een BIG-registratie is beperkt geldig. U moet elke 5 jaar aantonen dat u aan de gestelde eisen voldoet. U ontvangt hiervoor een oproep van het BIG-register.
Een BIG-registratie is alleen noodzakelijk als iemand ook echt actief werkt in het beroep. Iedereen kan het register raadplegen. Het BIG-register verzorgt ook de erkenning van buitenlandse diploma's.
Welke beroepen staan in het BIG-register? In de Wet BIG (artikel 3) worden 11 beroepsgroepen genoemd: apotheker, arts, fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, klinisch technoloog, orthopedagoog-generalist, physician assistant, psychotherapeut, tandarts, verloskundige en verpleegkundige.
Ook mag je de titel Verzorgende in de individuele gezondheidszorg (VIG'er) blijven gebruiken. Verzorgende IG valt wel onder de wet BIG, maar is geen artikel 3-beroep (zoals bijvoorbeeld arts en verpleegkundige). Dit betekent dat je geen BIG-registratie nodig hebt om jezelf Verzorgende IG te mogen (blijven) noemen.
Voorbeelden van voorbehouden handelingen zijn: chirurgische en verloskundige handelingen, injecties en narcose toedienen. Wie deze handelingen mag doen, staat in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG).
Zonder BIG-registratie bent u niet bevoegd om zelfstandig uw beroep uit te oefenen in Nederland. De bevoegde zorgverlener bij wie u werkt kan u alle werkzaamheden laten verrichten die bij uw beroep horen. Hij of zij is daarvoor verantwoordelijk en hij of zij moet ook nagaan of u dat kunt.
Om in aanmerking te komen voor herregistratie in het Kwaliteitsregister heb je in totaal 184 punten nodig, waarvan een deel geaccrediteerde scholing: als verpleegkundige minimaal 80 punten geaccrediteerde scholing.
Om te kunnen herregistreren in het BIG-register moet u genoeg werkervaring hebben. Dit bepalen we met een urennorm. Haalt u de urennorm niet, dan kunt u zich toch herregistreren wanneer u aan de scholingseisen voldoet.
De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) moet de kwaliteit bevorderen van de zorg die beroepsbeoefenaren leveren. De wet is ook bedoeld om patiënten of cliënten te beschermen tegen ondeskundig of onzorgvuldig handelen van individuele zorgverleners.
Mijn BIG-registratie is verlopen, wat nu? Is je BIG-registratie doorgehaald? Als je als praktiserend zorgverlener wilt blijven werken, dan zul je je BIG-registratie opnieuw moeten halen. Dat kan via de website van het BIG-register.
BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Iedereen kan het register raadplegen.
Nee, inschrijving in het kwaliteitsregister is niet verplicht. Wel kan het zo zijn dat een werkgever of opdrachtgever dit van je vraagt.
Artikel 3-beroepen: hebben een wettelijk beschermde beroepstitel; moeten zich registreren in het BIG-register; vallen onder het tuchtrecht.
Verpleegkundigen met een bijzondere beroeps-titel of bekwaamheid zijn verplicht 60 uur permanente vorming per vier jaar (15 uur per jaar) te volgen. Indien je niet voldoet, kan de erkenning worden ingetrokken.
Accreditatiepunten zijn punten die door de accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister zijn gekeurd en aan hun kwaliteitseisen voldoen. Je kunt accreditatiepunten behalen door activiteiten te volgen die door V&V geaccrediteerd zijn.
Artikel 36 van de Wet BIG regelt wie bepaalde handelingen mag verrichten en welke handelingen dat zijn. De regelingen gelden naast voor verpleegkundigen vooral voor artsen, tandartsen en verloskundigen.
Onder artikel 34-beroepen vallen onder andere diëtisten, ergotherapeuten en de logopedisten. In tegenstelling tot de artikel 3-beroepen geldt er voor deze beroepsbeoefenaren geen verplichting tot registratie in het BIG-register en zijn ze ook niet onderworpen aan het wettelijk tuchtrecht.