Solvabiliteit of solvabiliteitsratio is de verhouding van je eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen. Deze verhouding geeft aan of je onderneming de schulden op lange termijn kan voldoen. Het heet ook wel buffervermogen. Het eigen vermogen is het verschil tussen de bezittingen en schulden van je bedrijf.
Wat is een goede solvabiliteit? Om aan te geven dat je bedrijf gezond is, moet de solvabiliteit minstens 25% tot 40% zijn. Het precieze minimum is afhankelijk van in hoeverre je je bezittingen direct zou kunnen verkopen. Als je bijvoorbeeld veel kasgeld hebt, hoef je minder eigen vermogen te hebben.
Bij een hoge solvabiliteit staat er veel eigen vermogen tegenover de schulden en is de kans groot dat het bedrijf de schulden zal afbetalen. Wordt het eigen vermogen te klein dan verslechtert de solvabiliteit waardoor kredietverschaffers en leveranciers minder snel bereid zijn krediet te verstrekken.
Het is ook mogelijk om activa in te brengen (zoals bijvoorbeeld een pand) waarbij de waarde van deze activa wordt ingebracht als storting op het aandelenkapitaal. Een andere mogelijkheid is het doen van een agiostorting welke verwerkt wordt als agioreserve als apart onderdeel van het eigen vermogen.
Een van de eenvoudigste manieren om geld voor je te laten werken is door te beleggen in indexfondsen. Met indexfondsen beleg je namelijk in een 'mandje' met aandelen van verschillende bedrijven. Handig, want het uitzoekwerk is al voor je gedaan en soms zitten er wel honderd verschillende aandelen in een mandje.
Een slechte solvabiliteit betekent ook dat het bedrijf voor het grootste deel uit vreemd vermogen bestaat. Dit betekent dat een bedrijf bijna volledig afhankelijk is van geldverstrekkers, maar ook financieel niet compleet gezond is.
Met een current ratio van minimaal 1,5 wordt je bedrijf over het algemeen beschouwd als financieel gezond. De vlottende activa zijn dan 1,5 keer groter zijn dan de kortlopende schulden.
Hoe hoger de uitkomst, des te gezonder het solvabiliteitsratio van uw onderneming. Maar dat wil niet zeggen dat een laag solvabiliteitsratio betekent dat het niet goed gaat met uw bedrijf. Dit verschilt namelijk per bedrijf. Een solvabiliteitsratio tussen de 25% en 40% wordt meestal als goed gezien.
De solvabiliteit geeft weer wat de verhouding is tussen het eigen- en vreemd vermogen van een onderneming, en geeft zo inzicht of een bedrijf op lange termijn aan haar verplichtingen kan voldoen.
Een schuldgraad boven de 100% is een slecht teken. Er is dan meer vreemd vermogen dan eigen vermogen in het bedrijf. Een gezondere situatie is een schuldgraad onder de 100%.
Banken houden een maximale leverage aan tussen de 3,0 – 4,0, afhankelijk van het type bedrijf. Andere financiers hanteren soms hogere maximale leverage ratio's.
Een goed percentage hangt ook af van de branche en de markt. Gemiddeld mag u uitgaan van een rentabiliteit van 5% tot 10%, al bevestigen uitzonderingen hier de regel.
De solvabiliteit zegt veel over de mate waarin je bedrijf in staat is om financiële tegenslagen op te vangen. Een goede solvabiliteit betekent dat je bedrijf tegen een stootje kan. Als je onderneming groeit wordt ook je financiële balans groter. Daarom is het belangrijk je eigen vermogen in de gaten te houden.
Een onderneming is liquide wanneer ze haar verplichtingen die ze op de korte termijn heeft op tijd kan voldoen. Een onderneming is illiquide wanneer ze haar verplichtingen die ze op de korte termijn heeft niet op tijd kan voldoen. Om dit te beoordelen maakt de onderneming een liquiditeitsbalans.
Een bedrijf is levensvatbaar als het voor langere tijd winstgevend is én aan de financiële en organisatorische verplichtingen kan voldoen.
Op deze pagina leggen we de vier belangrijkste kengetallen: werkkapitaal, liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit uit. Daarnaast leggen we zo goed mogelijk uit hoe je deze kerngetallen uitrekent en geven we enkele praktische tips om dit te verbeteren.
In de praktijk betekent een negatieve solvabiliteit dat de organisatie niet aan alle langlopende verplichtingen kan voldoen. Dit kan kan tot gevolg hebben dat de organisatie geen leningen meer kan aantrekken. Een bank wil immers wel de versterkte lening op termijn terugontvangen.
Het is belangrijk om een zo hoog mogelijke rentabiliteit te behalen. Dit geeft namelijk aan dat jouw geïnvesteerde eigen vermogen effectief is besteed. Over het algemeen zit je met een rentabiliteit op totaal vermogen van tussen de 5% en 10% goed.
Gouden Balansregel: vaste activa financieren met langlopend vermogen. Volgens de Gouden Balansregel moet de looptijd van de bezittingen op de balans in hoge mate gelijk zijn aan de looptijd van het vermogen op diezelfde balans.
Een ton is in het Nederlands spreektaal voor honderdduizend geldeenheden, bijvoorbeeld honderdduizend euro (€ 100.000,-).
Als je rijk bent, dan beleg je
Negen op de tien rijke Nederlanders proberen hun geld op een andere manier meer waard te laten worden. Bij voorkeur door te beleggen, maar ook door te investeren in vastgoed, duurzame initiatieven of bedrijven. Dat doen rijke Nederlanders veel vaker dan jij en ik.
Wanneer je 500 euro eenmalig investeert dan kun je op de lange termijn al duizenden euro's rendement hebben. Bij 500 euro per maand is dit honderdduizenden euro's. Het is echter wel belangrijk om te letten op je spreiding wanneer je gaat beleggen. Dit kun je makkelijk doen door te beleggen in ETF's of indexfondsen.