Het beste antwoord. Met een cocktailprikker gaatjes prikken en er een lekkere likeur over druppelen. Dit doordringt door de cake en daardoor wordt hij wat vochtiger.
Een te droge cake ligt niet altijd aan het recept, soms droogt een cake ook te veel uit in de oven. Dit komt meestal doordat de cake te lang heeft gebakken. Hoe langer de cake in de oven staat, hoe meer vocht er verdampt. De oplossing hiervoor is om de oven iets hoger te zetten.
Je hoeft deze droge cake zeker niet weg te gooien, maar gebruik hem voor een lekker dessert! Maak bijvoorbeeld een trifle met aardbeien of een tiramisu. Besprenkel de plakjes cake voordat je ze verwerkt met wat likeur, vruchtensap of suikersiroop en geef de cake een tweede leven!
De meest voorkomende cake soak is eenvoudige siroop, gelijke delen suiker en water, gekookt tot de suiker is opgelost . Deze toegevoegde hoeveelheid vloeistof en zoetheid helpen de cake vochtiger te maken en langer vochtig te blijven. Professionele bakkers gebruiken ook een milk soak, dit is melk of room die op de cake wordt gedept.
Tips tegen droge cake: tremperen
De gebakken en afgekoelde biscuit wordt besprenkeld met bijvoorbeeld likeur of een siroop. Staat het niet in het recept maar heb je toch het idee dat je biscuit of cake aan de droge kant is? Dan kun je dit tijdens het opbouwen van je taart alsnog doen.
Laat hem een minuut of 10 afkoelen in de vorm, zodat hij stevig kan worden. Daarna kun je hem veilig lossen. Laat je cake overigens niet volledig afkoelen in de vorm. De condens van de warmte blijft dan namelijk in de vorm hangen en trekt weer in je baksel.
Probeer het water in je recept te vervangen door volle melk of karnemelk voor een vochtige, decadente textuur. Een ander ingrediënt dat de vochtigheid van je cake kan verbeteren is mayonaise. Door een klodder mayonaise aan je beslag toe te voegen, kun je je versgebakken cake zachter maken met een extra boost aan vochtigheid.
Een optie is om een nat ingrediënt toe te voegen, zoals water, melk of vruchtensap . Je kunt ook proberen om de cake een paar minuten in de oven te verwarmen. Als je cake echt droog is, moet je misschien ook wat olie of gesmolten boter toevoegen. Met een beetje moeite kun je zelfs een droge cake heerlijk laten smaken!
Je kunt het beste de bakvorm invetten met bakspray of boter en het vet verdelen met een kwastje. Zodoende raak je elk hoekje en is de kans dat er wat blijft plakken het kleinst. Je kunt nog ervoor kiezen om de vorm na het invetten te bestuiven met wat bloem.
Ja, dat kan. Als de originele glazuur een hoge temperatuur heeft, zorg er dan voor dat je het stuk voorverwarmt voordat je het opnieuw glazuurt.
Dit is in de meeste gevallen de oorzaak: De temperatuur tijdens het bakken was te hoog. De randen van de cake worden dan te hard voordat het bakpoeder het beslag heeft kunnen laten rijzen. Hierdoor rijst het midden door en krijg je een bult op je cake.
De beste temperatuur is 160 graden (heteluchtstand) of 175 graden (boven en onder warmte). What is this? Kan de cake weer opnieuw in de oven? Nee, dat kan niet.
Je kunt cake maximaal 4 tot 5 dagen bewaren. Laat de cake na het bakken eerst goed afkoelen.Verpak de afgekoelde cake dan luchtdicht, in een trommel, bewaardoos of plastic folie.Bewaar een cake altijd buiten de koelkast.
Verlaag de oventemperatuur: de warmte doet de buitenkant van de cake te snel bakken en krijgt niet de tijd om het midden te bereiken. Dek je cake af door aluminiumfolie of een bakplaat over je cake te leggen.
Maak een theedoek goed nat in koud water, wring hem uit en leg over de vorm. Herhaal dit eventueel een paar keer. Door de hete vorm te laten 'schrikken', laat de cake los en kun je hem makkelijk uit de vorm halen.
Is uw cake te nat ? haal hem uit de oven en doe er voor 20 minuutjes aluminiumfolie overheen , Dan is hij niet meer nat .
De boosdoener kan zijn: te veel droge ingrediënten die vocht absorberen zoals bloem, maizena, baking soda of cacao. Een ander probleem kan zijn dat de cake te lang in de oven heeft gezeten.
Een onvoldoende gebakken cake blijft veel sneller aan de pan plakken , dus zorg ervoor dat hij helemaal gebakken is. "De randen van een helemaal gebakken cake zullen loskomen van de zijkanten van de pan," merkt chef Garbacz op. "En als je zachtjes in het midden van de cake prikt, mag hij niet meegeven en zal hij meteen terugveren," voegt ze toe.
Als je de cake te lang gaart, kan deze droog en taai worden, omdat het vocht allemaal is verdampt. Als je de cake niet lang genoeg gebakken, kan zal het bakpoeder of het bicarbonaat nog niet helemaal zijn werk hebben kunnen doen en zal de cake terug inzakken en erg klef en compact aanvoelen.
Maak een cake soak : Je kunt een cake soak maken met behulp van eenvoudige siroop (gelijke delen suiker en water), ingedampte melk, karnemelk of een likeur. Prik met een houten stokje of tandenstoker gaten in de cake. Gebruik vervolgens een banketbakkerskwast om de vloeistof over het oppervlak van de cakelagen te deppen om de cake te bevochtigen.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Hoewel het heel verleidelijk is om 'm meteen te ontvormen, is het net heel belangrijk om 'm 10 minuten in de vorm te laten afkoelen alvorens 'm te ontvormen. Je cake stijft zo een beetje op, waardoor er minder kans is dat hij breekt.
Tijd van bakken
Het grootste probleem bij het bakken waardoor de cake te dik wordt, is de baktijd. De reden achter de droogheid en de dikte is dat de cake te lang gebakken wordt. Je moet de cake dus regelmatig controleren totdat hij helemaal gaar is . Dit kan voorkomen dat je cake te gaar wordt.
Eiwitten zijn uitstekend om volume en luchtigheid aan cakes toe te voegen. Als je cake recept hele eieren gebruikt, probeer dan een extra eiwit toe te voegen aan het beslag . Klop het eiwit tot er zachte pieken ontstaan, en spatel het dan voorzichtig door het beslag vlak voor het bakken om het luchtiger te maken zonder de smaak van de cake te veranderen.
Een ingezakte cake kan verschillende oorzaken hebben. Je hebt de deur van de oven te snel geopend, de cake heeft niet lang genoeg gebakken, je gebruikte te veel vochtige ingrediënten,... Het belangrijkste is om tijdens het bakken de deur van de oven nooit te openen.