Chocolade uitharden Je kunt het beste eerst de chocolade op kamertemperatuur laten uitharden. Nadat de chocolade helemaal hard is, kun je de vorm nog circa 15 minuten in de koelkast zetten. Hierdoor krimpt de chocolade van de vorm, waardoor je deze straks eenvoudig uit de mal kunt halen.
Haal de chocolade uit de koelkast en leg een plat bord of bakplaat op de mal. Draai de mal in één snelle beweging om en tik vervolgens stevig maar gecontroleerd op de mal om de chocolade uit de mal te halen.
Door het koelen krimpen de bonbons iets. Dit is juist goed, zo komen ze straks namelijk goed uit de bonbonvorm. Wanneer de bonbons goed gestold zijn, kun je ze uit de koelkast halen. Keer de bonbonvorm om en tik iets op je werkblad, zodat de bonbons eruit komen.
Spoel de vlek eerst uit met koud water en behandel deze vervolgens met melk of ossengalzeep. Laat het even intrekken en spoel opnieuw. Voor hardnekkige chocolade vlekken kun je afwasmiddel gebruiken: wrijf het zachtjes in, laat het inwerken, en spoel het kledingstuk vervolgens uit in koud water.
Oplossing 1: Afwasmiddel
Meng ongeveer één eetlepel afwasmiddel met twee kopjes koud water. Met dit mengsel kunt u chocoladevlekken te verwijderen. Maak een schone (witte) doek vochtig en breng het hiermee aan op de vlek. Werk van buiten naar binnen en schrob niet; voorzichtig deppen of heel licht wrijven kan wel.
Meng één eetlepel afwasmiddel en twee kopjes koud water. Dep hier een doek in en dep de vlek hier voorzichtig mee. De vlek moet langzaam verdwijnen. Dep daarna een nieuwe doek in gewoon water en haal daar het afwasmiddel goed mee weg.
Maak een sopje met koud water en afwasmiddel en zorg ervoor dat het afwasmiddel volledig oplost. Dep dan met een schone doek de chocoladevlek weg. Vervolgens haal je met een nieuwe doek en schoon water het wasmiddel uit de bank. Zo is je bank snel weer zo schoon als nieuw!
Chocolade uitharden
Je kunt het beste eerst de chocolade op kamertemperatuur laten uitharden. Nadat de chocolade helemaal hard is, kun je de vorm nog circa 15 minuten in de koelkast zetten. Hierdoor krimpt de chocolade van de vorm, waardoor je deze straks eenvoudig uit de mal kunt halen.
De chocolade krimpt niet voldoende
Chocolade die niet vloeibaar genoeg is, zult u moeilijk uit de moulure kunnen halen, wat resulteert in doffe plekken. Kies chocolade met een vloeibaarheid die hoog genoeg is.
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën.
U kiest hiervoor het best chocoladecouvertures die minder cacaoboter bevatten en dus minder vloeibaar zijn. Zij laten een dikkere laag chocolade in de vorm achter na één enkele gieting. Bij het afkoelen stolt en krimpt de chocoladewand. Deze krimpkracht is cruciaal: de wand moet daarvoor een bepaalde dikte hebben.
Deze mallen zijn gemaakt van flexibel plastic en gaan bij zorgvuldig gebruik erg lang mee. Was deze in een sopje en laat daarna drogen. Om de chocolaatjes het best uit de mallen te krijgen laat je ze afkoelen in de koelkast, waarna ze als vanzelf zullen lossen.
Met de juiste voorzorgsmaatregelen houden jouw bonbons het hoofd koel. Chocolade smelt namelijk als het boven de 29 graden wordt.Dan gaat de chocolade kristalliseren en kan er een witte aanslag op de chocolade komen.
In cacao zit cafeïne en theobromine, twee stofjes die makkelijk afgebroken worden in ons lichaam. Maar de meeste dieren hebben niet de juiste enzymen om deze stofjes te lijf gegaan: het gif stapelt zich op in hun lichaam en veroorzaakt spiertrekkingen, orgaanfalen, epileptische aanvallen en zelfs hartstilstanden.
De chocolade was ondergekristalliseerd
Het zal slecht hard worden en aan de mal blijven plakken. Maak je mallen schoon en werk met goed getemperde chocolade.
Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om.
“Veel mensen hebben dit ook bij pure chocola, oude kaas en rode wijn. Daar zitten bepaalde stoffen in dat het neusslijmvlies meer prikkelt dan andere dingen.Je neus reageert daar dan sneller op, dus je niest erdoor. Dit is vooral zo als je extra gevoelig neusslijnmvlies hebt.
In principe smelt alle chocolade, maar witte chocolade staat erom bekend dat het snel korrelig wordt. Je kunt dus het beste melkchocolade of pure chocolade gebruiken als je chocolade wilt smelten. Wil je je chocolade kleuren, dan kun je hiervoor wel het beste witte chocolade gebruiken.
Chocolade die de houdbaarheidsdatum heeft bereikt hoeft niet meteen weggegooid te worden. De chocolade kan nog prima gegeten worden maar de smaak gaat wel langzaam maar zeker achteruit.
Wat is eigenlijk mouleren? Moulage betekent letterlijk 'vormen' en wel het vormen van kleding om een lichaam of om een pop. Mouleren is dus een middel om kleding te maken zonder gebruik te maken van patroontekenen. Het is een bijzondere vorm van kleding maken waar iedereen, ervaren of niet, veel profijt van heeft.
Wij raden de combinatie van bakpapier en bakvormspray vooral aan voor taarten met plakkerige toevoegingen, zoals smeltbare chips of stukjes chocolade of karamel, vers of gedroogd fruit of andere ingrediënten (mini-marshmallows?) die plakkerig kunnen worden als ze warm worden.
Warm je chocolade voor 30 seconden op. Wanneer deze 30 seconden zijn verlopen is het belangrijk om even goed door je chocolade heen te roeren. Is de chocolade nog niet gesmolten tot een gladde vloeistof? Verwarm deze dan nog een keer voor 30 seconden en roer hierna weer goed door.
Aanpak tot nu toe: meng azijn, water, baking soda, afwasmiddel in een kleine plantenspuit en laat het weken. Laat het 10 min. zitten. Gebruik vervolgens een kleine waterzuiger (groene machine) om het af te spoelen en op te nemen met koud water. Herhaal dit 2x.
Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, pherylethylamine en serotonine. Het geeft niet als je ze niet kunt uitspreken, het belangrijkste om te onthouden is dat ze je een gelukzalig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.
Chocolademelk vlekken verwijderen uit tapijt of stoffen meubels. Maak een mengsel van afwasmiddel en water en dep dit op de vlek met behulp van een doek of een spons om de chocolademelk vlek op effectieve wijze te verwijderen. Doe dit net zolang totdat de vlek zichtbaar verdwijnt.