Doe 1 kopje (200 g) zuiveringszout in een kom en giet er 7 kopjes (1,7 liter) witte azijn bij. Roer het mengsel goed door tot het volledig gecombineerd is. Voeg 1/3 kopje (80 ml) van het mengsel toe aan de wasverzachterdispenser van de wasmachine of voeg het toe tijdens het wasprogramma om kleding zachter te maken.
Het beste is om denim te wassen met een beetje azijn. Azijn zorgt ervoor dat de kleuren langer goed blijven en dat de stof soepeler wordt. Daarna goed uithangen om de azijnlucht eruit te krijgen…
Om het linnen lekker zacht te krijgen, adviseren wij je om het dekbedovertrek nog even 10 minuten in de droogtrommel te drogen op een lage temperatuur.
Je kunt de broek ook in een bak met water en azijn laten staan, na een nachtje zie je dat het water verkleurd is. De verf is nu losgelaten en de broek zal minder afgeven. Was tenslotte je spijkerbroek in de wasmachine met een beetje wasmiddel om de nare geur van azijn te verwijderen.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Het beschermen van je kleding
Wasjes draaien met azijn als wasverzachter heeft meerdere voordelen voor je kleding. Het wordt minder statisch, verwijdert zeepresten die voor irritatie kunnen zorgen en beschermt de kleuren van je kledingstukken.
Voeg 1/2 kopje zuiveringszout (90 g) toe aan het water en laat het oplossen voordat u de kleren toevoegt. Als je een voorlader hebt, voeg je de baking soda gewoon toe aan het compartiment waar je het wasmiddel in doet.
Door zout toe te voegen aan het wasmiddel, kan het helpen om het beddengoed zachter te maken. Giet een kleine hoeveelheid zout in het wasmiddel voordat je het in de machine doet. Gebruik een katoenen overtrek. Katoen is een natuurlijk materiaal dat zachter aanvoelt dan andere materialen, zoals polyester.
De meest voorkomende oorzaak van stug en hard wasgoed is het toevoegen van de verkeerde hoeveelheid wasmiddel. Gebruik voor de beste wasresultaten het wasmiddel volgens de instructies van de fabrikant. Te weinig wasmiddel: het water is niet voldoende onthard. Kalk hoopt zich op in de was.
Een te strakke spijkerbroek losser maken
De oplossing? Wasverzachter. Leg je broek in warm water met een royale hoeveelheid wasverzachter.Laat dit even weken en laat de spijkerbroek daarna aan de lucht drogen.
Tip 2: Voeg een kopje natuur azijn toe in de wastrommel. Je jeans zal niet ruiken naar azijn, maar de azijn helpt de indigo kleurstof vast te houden in de stof zodat het niet zal blijven afgeven.
De makkelijkste truc is om je broek met lauwwarm water in te spuiten. Vervolgens leg je de broek op de grond. Ga met je voeten op de zoom van je broek staan en trek de broek bij de ceintuurband alle richtingen op. Dit mag best wat hardhandig.
4. Was ze in een sopje van citroensap, appelazijn en water. Handdoeken in een sopje van citroensap, appelazijn en water wassen voor je ze in de wasmachine stopt, zal ze super zacht maken. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de geur, die wast de wasmachine er helemaal uit.
Scheutje azijn
Giet een scheutje natuur- of schoonmaakazijn in het wasverzachterbakje van jouw wasmachine. Het azijn zorgt er voor dat jouw handdoeken weer heerlijk zacht worden en vrij zijn van zeepresten en vet.
Een microvezel dekbedovertrek wordt vaak vergeleken met katoen omdat ze gedeeltelijk dezelfde eigenschappen hebben. Een dekbedovertrek van deze stof is licht van gewicht en voelt fijn en zacht aan.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
We raden je aan je beddengoed minstens eens in de twee weken te wassen. We hebben het dan over de lakens, het kussensloop en het dekbedovertrek, omdat deze in direct contact komen met je huid. Is er sprake van een warme periode in de zomer? Houd dan één keer per week aan.
In plaats daarvan kun je bij het wassen van babykleding een kopje azijn toevoegen, hierdoor worden urineresten en zeep afgebroken. Je kunt nieuwe kleding een nachtje in azijn laten weken om de kleuren te fixeren. Zo ben je er zeker van dat de kleuren niet vrij komen en overlopen, bijvoorbeeld bij fel gekleurde prints.
Nieuwe kledingstukken met een mooie of donkere kleur kun je voor het wassen het beste een nachtje in een emmer of wasbak met koud water en een scheut azijn in laten weken. Dit fixeert de kleuren, waardoor ze minder snel vervagen. Dit proces kun later je zo nu en dan herhalen om het effect te behouden.
Maar ook schoonmaakazijn en appelazijn zijn geschikt als wasverzachter.
Kleding wassen met azijn: kan dat? Ja, je kunt kleding wassen met azijn. Het is een effectief schoonmaakmiddel dat reinigt, kalk verwijdert en bijvoorbeeld bacteriën en schimmels bestrijdt. Bovendien wordt het water 'zachter', door het kalk dat het azijn eruit verwijdert.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.