Een natuurlijk onderkomen voor oorwormen is onder bladerhopen of hooi, of tussen de richels van de bast van een boom of onder takken die op de grond liggen. Maar je kunt ook een oorwormhuisje maken. Of direct een aantal. Deze huisjes voor oorwormen kun je ophangen of neerzetten.
Oorwormen lokken
Benut zijn vraatzucht door in de schooltuin een schuilplaats te voorzien. Vanaf mei zullen ze er graag inkruipen en zolang er voedsel in de buurt is, blijven ze daar wonen. Een oorwormpotje is gemakkelijk zelf te maken. Maak een bundeltje met het hooi, stro of lang gedroogd gras.
Oorwormen komen vooral binnen op plaatsen waar dicht tegen het huis een composthoop, openhaardhout of bv. veel bloembedden zijn. Ook via (slecht onderhouden) houten dakwerk kunnen oorwormen binnenkomen. Binnen houden oorwormen zich liefst op in vochtige donkere schuilplaatsen.
Een goede ventilatie, wat opruimen en het bestrijden van het vochtprobleem voorkomt oorwormen. Het komt vaak voor dat oorwormen woningen, caravans, tenten, e.d. binnendringen, vooral als het buiten erg droog is. Zij zoeken dan naar plaatsen die de voor hen noodzakelijke vochtigheid hebben.
De oorwurm heeft lange voelsprieten die wel uit 50 segmenten kunnen bestaan. Ze heeft een hard schildje. Ze heeft een achterlijf met een nijptang en kaken om te bijten. Dat nijptangetje kan ons niet verwonden, ze kunnen niet steken of bijten.
Voedsel Een oorworm is een echte opruimer, hij eet alles. Plantaardig voedsel, dierlijk voedsel, dood of levend, het maakt eigenlijk niet uit. Daarom kunnen ze bijzonder goed overleven. Als de ene soort voedsel opraakt, kunnen ze heel makkelijk overschakelen op een andere.
Volwassen oorwormen kunnen vliegen, al doen ze dit zelden. De achtervleugel is zeer ingenieus gebouwd en kan, onder de korte voorvleugel vandaan, als een waaier opengevouwen worden.
Insecten als motten, kakkerlakken, lieveheersbeestjes en kevers kunnen in je oren kruipen wanneer je slaapt of buiten iets aan het doen bent. Entomologen vermoeden dat insecten in de gehoorgang kruipen om warm of veilig te blijven. Wat de reden ook is, het is niet leuk om een insect in je oor te hebben.
Een oorwurm heet een oorwurm, omdat mensen heel vroeger dachten dat ze doofheid konden genezen. Oorwormen werden gedroogd en vermalen als geneesmiddel. Ook dachten mensen dat oorwormen graag in je oor kruipen, maar dat is niet zo.
Oorwormen zijn omnivoren en hebben een voorkeur voor een vochtige omgeving met rottend organisch materiaal. Ze verblijven vaak in composthopen en andere rustige plaatsen waar ze (dode) insecten en plantenresten kunnen vinden. Oorwormen jagen voornamelijk 's nachts op insecten maar worden aangetrokken door licht.
d.i. een gemelijk, ontevreden gezicht, als een wesp, als een poelsnip, als de deur van het rasphuis (fr. avoir l'air comme une porte de prison); ook: kijken, een gezicht hebben, zetten als een oorworm, als uitdrukking van gemelijkheid, van onvergenoegdheid.
Een oorwurm is een melodie, of een stukje daarvan, die in het hoofd blijft hangen, maar waar men geen prijs op stelt. Het heeft dus slechts figuurlijk te maken met het insect oorworm.
Zorg voor een gevarieerde beplanting in je tuin. Meidoorn, linde en hazelaar zijn populair bij lieveheersbeestjes. Bloeiende planten in je tuin bezorgen lieveheersbeestjes pollen en nectar. Nectarplanten trekken gelijk ook vlinders, bijen en andere insecten aan.
Een eenvoudig insectenhotel
Je maakt zo'n hotel heel simpel door in een blok hout of boomschijf verschillende soorten gaatjes (2 tot 9 mm doorsnede) te boren. Maak de gaatjes lekker diep (gebruik de hele lengte van je boortje), zodat er meerdere nestcellen achter elkaar in passen.
Zowel vogels, zoogdieren, amfibieën en rovende geleedpotigen als sluipvliegen en spinnen eten oorwormen als ze de kans krijgen. Vogels die veel oorwormen eten zijn onder andere de ekster, de Vlaamse gaai, de spreeuw en de koolmees.
Een vreemd voorwerp in de gehoorgang is een voorwerp dat er normaal niet thuishoort. Vooral bij kinderen komt het nogal eens voor. Vaak gaat het om kraaltjes, erwten, pitten of iets gelijkaardigs. Als het bij volwassenen voorvalt, dan gaat het meestal om een insect of een achtergebleven stuk van een wattenstaafje.
Ze bijten of knijpen niet en richten binnenshuis ook geen schade aan. Oorwormen zijn voornamelijk aaseters en rovers. Ze voeden zich met dood plantenmateriaal, kleinere insecten, larven en slakken. Wanneer ze in grote aantallen voorkomen, kunnen ze zich ook voeden met bloemen, groenten of fruit.
Kinderen kunnen vreemde voorwerpen zoals sieraden, plastic speelgoed, knoopjes, kraaltjes krijtjes en ook kleine batterijtjes in het oorkanaal stoppen. Ook kan het zijn dat een insect in het oor kruipt of vliegt en zich in het oor vervolgens schuilhoudt of niet meer in staat is naar buiten te kruipen.
De oorzaak kan vrij onschuldig zijn in geval van bloed in de gehoorgang, maar ook ernstiger bij beschadiging van trommelvlies en/of gehoorbeentjes, tot onherstelbaar bij een schedelbasisfractuur; ontsteking van het oor bij griep en na een verkoudheid. Bij griep en verkoudheid raakt het slijmvlies ontstoken en zwelt op.
De oorworm heeft één generatie per jaar. In het vroege voorjaar legt het vrouwtje 40-80 eieren in een ondergronds nest.
De volwassen gaasvliegen eten zowel bladluizen als nectar en stuifmeel van planten. De wormachtige larven leven voornamelijk van bladluizen. Gaasvliegen worden hierdoor gezien als zeer nuttige insecten, zowel de larven als de volwassen insecten.
Kop. De kop bevat de ogen, de kaakdelen en de voelsprieten. Insecten hebben twee voelsprieten waarin zich soms de smaak- en reukzintuigen bevinden en soms ook de oren. Bij bijen, vlinders en sommige vliegen zitten de smaakzintuigen overigens op de poten.
Wervels hebben gewoonlijk twee laterale uitsteeksels, een aan elke kant van de wervelboog. Deze uitsteeksels worden dwarsuitsteeksels of transversale uitsteeksels genoemd en zijn aanhechtingspunten voor spieren en banden , die bijdragen aan de beweeglijkheid van de wervelkolom.