In de meeste huishoudens wordt witte wijn bij een temperatuur van 4-6 graden Celsius bewaard. Voor de goedkopere en zoete witte wijnen is dit niet zo'n probleem, maar bij wijn van goede kwaliteit met een complexe smaak wordt een drinktemperatuur van 11 - 12 graden geadviseerd.
Volle en krachtige witte wijnen zoals een chardonnay, hebben meestal een complexe smaak die je niet wil maskeren. Deze drink je het beste tussen de 10 en 12 graden. Wijnen met bubbels serveer je het koudst, tussen 5-8 graden.
De exacte bewaartemperatuur is minder belangrijk, zolang het maar constant is. De ideale bewaartemperatuur als je wijn vele jaren wilt bewaren is 10 – 12 graden Celsius. Dat geldt zowel voor witte- als voor rode wijn. Maar ook bij iets hogere temperatuur kan je wijnen uitstekend laten rijpen.
De ideale bewaartemperatuur voor witte wijn
Een witte wijn met een fruitige, frisse en halfdroge smaak wordt koud geserveerd op een temperatuur van 7-9 graden. Champagne, rosé en mousserende wijnen kunnen warmer bewaard en geserveerd worden, hierbij ligt de ideale temperatuur rond 8-10 graden.
Een volle, complexe droge witte wijn zoals een Chardonnay serveer je het beste op 12 graden, maar een zoete, witte wijn van hoge kwaliteit tussen de 10 en 12 graden. Een halfdroge en frisse witte wijn zoals Verdejo of Gruner Veltliner serveer je bij voorkeur tussen 7 en 9 graden.
Ze denken dat een witte wijn het beste in de koelkast bewaard kan worden, dit is niet zo. Hier wordt de wijn smaakloos van. Het zou wel kunnen, maar dan moet de wijn op korte termijn geopend en gedronken worden. Als de fles langer bewaard moet worden is het verstandig om hem buiten de koelkast te bewaren.
#5: Chardonnay wijn drink je het best iets gekoeld
Chardonnay zonder hout drink je bij voorkeur iets koeler (ongeveer 9 graden) dan met hout (ongeveer 12 graden). Een houtgelagerde Chardonnay die je te koud proeft komt wat betreft smaak en geur niet voldoende tot zijn recht: zonde!
Frisse witte wijn
Wijnen zoals Sauvignon Blanc, Verdejo en Grüner Veltliner kun je het beste op 8-10°C serveren. Als je deze wijnen direct uit de koelkast serveert (5°C) zal de geur en smaak veel minder goed aanwezig zijn.
Wijn in een koelkast afkoelen
Bij rode wijnen kan het dan tot wel 30 minuten duren om het optimaal tot de juiste serveertemperatuur af te koelen en voor de witte wijnen heb je minimaal een uur nodig.
Hoe lang kun je witte wijn bewaren met schroefdop? Ook voor witte wijn geldt dat je een fles met een schroefdop net zo lang kunt bewaren als een fles met een kurk. Afhankelijk van het type wijn is dit tussen de één en tien jaar.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Koop ook een temperatuurmeter waarmee je de temperatuur van een fles wijn kunt meten. Je kunt overal redelijk nauwkeurige temperatuurmeters kopen die om de fles geklemd kunnen worden. Op die manier kun je de temperatuur van de fles wijn meten en weet je zodoende of de fles wijn de juiste en gewenste temperatuur heeft.
Veel mensen zijn het er over eens dat je prosecco het best koud kunt drinken, zo rond de 5 tot 8 graden. Hierdoor krijg je helemaal de frisheid van de wijn helemaal mee, zonder eventuele smaakafwijkingen te proeven. In een tulpglas hou je de bubbels lang vast en komen de bloemige geuren goed tot hun recht.
Hoe serveer je sauvignon blanc
Net als alle andere witte wijnen wordt sauvignon blanc gekoeld geserveerd. Als de wijn te warm is zal alcohol de boventoon voeren. De fruit- en kruidachtige smaken en het zuurtegraad zullen een beetje flauw zijn.
Een Chablis drink je op 8-10 graden C.
Prosecco bewaren en drinken
- Na het openen, verzegelen en koelen tot drie dagen. - Serveer prosecco licht gekoeld op een temperatuur van 7,5°C tot 10°C. - Serveer prosecco in een tulpvormig Champagneglas.
De grootste verschillen tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc
In een notendop: Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
Chardonnay is een volle en zachte witte wijn waarop het klimaat van grote invloed is. Ook houtrijping heeft een grote invloed op de smaak. Zonder houtrijping smaakt de wijn vaak fris en fruitig met aroma's van perzik en citrus. Dit geldt bijvoorbeeld voor Chablis wijn.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Bewaar de fles liggend zodat de kurk niet kan uitdrogen, hiermee voorkomt u dat er veel zuurstof bij de wijn komt. De lucht mag niet te droog zijn, om te voorkomen dat de wijn via de kurk verdampt. Te vochtig is ook niet goed en kan leiden tot schimmelvorming.
Houdbaarheid van witte wijn
De druiven die o.a. in aanmerking komen voor langer bewaren zijn: Chardonnay, Riesling, Sémillon. We verdelen de houdbaarheid van witte wijn in 2 groepen: Eenvoudig wit: binnen 2 jaar drinken. Eenvoudig wit verliest, naarmate men hem langer bewaart zijn frisheid.