3º C is de perfecte temperatuur voor een Coca-Cola. ' Waarom is het handig om te ZIEN dat je blikje of flesje Coca-Cola lekker koud is?
Pak je flesjes en blikjes in natte jasjes, en je kunt binnen drie kwartier (in de koelkast) tot een kwartiertje (in de vriezer) genieten van een perfect gekoelde Coke!
Zuiver water heeft een vriespunt van 0 °C, en laten we even aannemen dat het vriespunt van de frisdrank -20 °C is. We leggen dit flesje nu in de diepvries van -18 °C. Na een tijdje zal dit flesje de temperatuur aannemen van -18 °C, maar het zal vloeibaar blijven omdat het vriespunt -20 °C is.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Het enige wat je dus hoeft te doen is een handje ijsblokjes in een kom met water doen, er een paar lepels zout bij te gooien en even goed te roeren. Leg je blikje(s) in de kom en wacht twee minuten.
Met een kom gevuld met water, ijsblokjes en het geheime ingrediënt (zout!) kan de temperatuur van een blikje drank in 2 minuten dalen van 24 naar 5 graden Celcius.
Het klinkt misschien raar, maar bevroren bier kun je wanneer dit ontdooid is gewoon drinken. Wel is het zo dat door het bevriezen de structuur en daarmee de smaak van bier iets verandert. Door bier geleidelijk te ontdooien en temperatuurschommelingen te vermijden, blijft de smaak van bier ook na ontdooien lekker.
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
Suiker in vloeibare vorm
Dat zoveel cola niet goed is voor je lichaam, is geen verrassing. "In principe is alle frisdrank gewoon suikerwater: suikers in vloeibare vorm. Teveel daarvan is nooit goed", zegt voedingswetenschapper Jaap Seidell. "Je krijgt calorieën binnen, maar je eetlust wordt er niet minder van."
Door de toevoeging van veel suiker wordt dit voor de menselijke smaak gemaskeerd. Wat tandbederf kan veroorzaken, slechte tanden en kiezen kan schade veroorzaken aan je gehele gezondheid. Slecht genoeg dus, om je zoon aan te zetten tot het minder drinken van cola. Hou het op maximaal 1 glas per dag.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft.
“Een te hoge temperatuur heeft een negatieve invloed op de kwaliteit en de smaak van de frisdrank. De ideale temperatuur om onze producten te bewaren is tussen de 2 en 25 °C.”
Een glazen flesje kan gemakkelijk kapot gaan in de vriezer, wat naast een bende ook een gevaarlijke situatie oplevert vanwege de glasscherven. Blikjes bier kun je gemakkelijker invriezen. Het blikje zet wel uit, maar kan daarna weer gemakkelijker ontdooid worden.
Koud in de vriezer met een jasje van keukenrol
Maak een aantal vellen keukenrol nat en mummificeer je fles wijn van top tot teen. Het water geleidt kou beter en gelijkmatiger over de fles. Plaats je ingepakte fles wijn in de vriezer. Na 15 minuten is je wijn klaar om te drinken!
Zuiver water heeft een vriespunt van 0 °C, en laten we even aannemen dat het vriespunt van de frisdrank -20 °C is. We leggen dit flesje nu in de diepvries van -18 °C. Na een tijdje zal dit flesje de temperatuur aannemen van -18 °C, maar het zal vloeibaar blijven omdat het vriespunt -20 °C is.
Nog sneller: nat keukenpapier om blikje of flesje
'Na vijf minuten heb je dan al een koud drankje, tel je er een paar minuten bij en je hebt een ijskoud drankje!' , zegt Joyce. Hetzelfde effect bereik je ook met een natte krant of een handdoek. Als je een koelpack hebt zou je dit ook hiervoor kunnen gebruiken.
Cola verdiend namelijk alles behalve lof als het gaat om het leveren van essentiële voedingsstoffen. Het levert louter calorieën door de suiker en een stoot cafeïne. Melk daarentegen levert eiwitten en is een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.
AMSTERDAM - Het drinken van grote hoeveelheden cola leidt tot verzwakking van het spiergestel en in extreme gevallen zelfs tot verlamming. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Het drinken van bovenmatig veel cola kan het kaliumgehalte in het bloed drastisch doen dalen, waardoor de kans op spierklachten groot wordt.
Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken. De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen.
Bier en cola leveren dus de minste calorieën, maar cola doet daar nog wel een aantal schepjes suiker bovenop: 10,6 gram koolhydraten per 100 ml, waarvan 10,6 gram suiker. Bier bevat 3 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker. Want die suiker, die is door de gist omgezet in alcohol en koolzuur.
Cola zero bevat amper calorieën. Wanneer je een glas leeg drinkt krijg je minder dan één calorie binnen. Een groot verschil dus met een normale glas cola want dan kom je toch al gauw uit op meer dan honderd calorieën. Je kan dus wel zeggen dat dit vele malen gezonder is.
Drink je elke dag een of meerdere glazen cola, dan zou dat de volgende consequenties kunnen hebben voor je gezondheid: Grotere kans op diabetes. Reële kans op overgewicht. Meer kans op hart- en vaatziekten dan gemiddeld.
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
"De ravage in de vrieskast is enorm. Als je bier bevriest, verliest het z'n koolzuur en daarmee een belangrijke component van de verfrissende, dorstlessende bieren. Ook kan er smaakverandering optreden. Bier bevriezen is dan ook af te raden.
alcohol kan je inderdaad niet bevriezen in een gewone diepvries. Daarvoor moet het namelijk veel kouder zijn: -114 °C. En een gewone diepvries gaat meestal maar tot -20°C. Zo heeft iedere stof zijn temperatuur waarop hij bevriest.