Omdat Australië relatief dicht bij de evenaar ligt is het er vrij warm. In het noorden ligt de temperatuur tijdens de lokale winter nog steeds boven de twintig graden en slechts in sommige delen in het zuiden van Australië is er kans op vorst of sneeuw.
Zo heerst er in het noorden een tropisch klimaat en schijnt de zon er bijna altijd. In het zuiden, daarentegen, kan het op sommige plekken zelfs vriezen. In de zuidelijke staten New South Wales, Victoria en Tasmanië is de kans groot dat er in de winter een dik pak sneeuw valt.
In de zomer liggen de temperaturen tussen de 25 en 36 graden. De winter kent een gemiddelde temperatuur van zo'n 14 graden. Zowel de zomer als de winter zijn dus prima tijden om het zuiden van Australië te bezoeken.
In Australië is januari de warmste maand met 28°C en de meeste koude maand is 10°C in juli. De hoogste watertemperatuur is 26°C en het wordt niet kouder dan 20°C.
Het grootste deel van Australië, het centrum, heeft een warm woestijnklimaat en is omringd door een grote zone met een warm steppeklimaat. Het noordelijke deel van Australië heeft een tropisch savanneklimaat, ook wel een subtropisch klimaat genoemd. Het zuiden en oosten van Australië hebben een zeeklimaat.
De meeste Nederlandse Australiërs wonen in en rond Melbourne, Sydney, Perth en Brisbane.
Allereerst willen wij u een idee geven van de vluchtduur tussen Nederland en Australië. U moet rekening houden met een vliegtijd van zo'n 25 à 30 uur. Dat klinkt misschien lang, maar in die tijd legt het vliegtuig meer dan 15.000 kilometer af!
Australië is een zeer welvarend land met een BNP per hoofd van de bevolking van $49.900 per jaar (2017). Kenmerkend voor de ontwikkeling van de Australische economie is de snelle en ingrijpende verandering van een overwegend agrarisch land naar een moderne industriële staat.
Een visum aanvragen is noodzakelijk als u op vakantie of zakenreis naar Australië gaat. Voor een verblijf in Australië van maximaal 3 maanden kunt u het benodigde visum eenvoudig online aanvragen voor € 14,95 per persoon. Sinds 21-02-2022 kunt u weer op vakantie of zakenreis naar Australië.
Net als het vaste land van Europa kent de meeste delen van Australie een zomertijd en wintertijd. Daarnaast heeft het continent Australie drie verschillende tijdzones. Tijdens 'onze' wintertijd is er zeven uur tijdsverschil met West Australie.
Australiërs zijn echte levensgenieters. De sfeer is er relaxed, waar je ook komt. De Aussies werken hard, vooral in de outback, maar ze weten ook hoe belangrijk het is om na het werk een koud biertje open te trekken. Nationale sporten zijn cricket, Australian football, rugby en surfen.
Omdat Australië zich op het zuidelijk halfrond bevindt, zijn de seizoenen hier precies tegenovergesteld. De zomer loopt van december tot februari is en de winter van juni tot augustus. De herfst in Australië is van maart tot mei en de lente vindt plaats tussen september en april.
Over het algemeen kun je het beste naar het zuiden gaan tijdens de Australische zomer. Die loopt van december tot en met maart. De beste maanden voor het tropische noorden zijn mei tot en met oktober, terwijl het binnenland goed bereisbaar is van oktober tot en met november en maart tot en met mei.
De hoogste plaatselijke temperatuur die in Australië ooit is gemeten, is 50,7 graden. Dat was in januari 1960 in Oodnadatta, een nederzetting in de woestijn in South Australia. Vandaag werd het in Birdsville, in de staat Queensland, 47,7 graden Celsius.
In het tropische noorden heerst het hele jaar door een vochtig, warm klimaat. Tijdens het regenseizoen regent het iedere dag flink, al duren de buien vaak kort. De temperatuur stijgt tot boven de dertig graden tijdens het regenseizoen. Het kan flink stormen en tropische orkanen trekken over het gebied.
Iets dat typisch is voor heel Australië is, is de traditionele Australische Kangoeroebiefstuk. Australiërs zijn echte vleeseters en houden veel van barbecueën, de barbie genoemd. Wat drinken betreft kent Australië veel verschillende soorten bier en wijn.
De jachtkrabspin komt veel voor in Australië. Het is de grootste spinnensoort die op aarde voorkomt: gemiddeld worden ze zo'n 13 tot 30 centimeter lang.
In het jaar 150 werd er voor het eerst over Australië geschreven door de Oude Grieken. Ze noemde het land "Terra Australis" oftewel Zuidland. Veel mensen waren gefascineerd door het onbekende land en gingen ernaar op zoek.
Wat kost een ticket naar Australië? Vanaf Amsterdam kun je al voor €620* retour naar Australië, maar gemiddeld kost een vlucht tussen de 700 en 1100 euro*.
Qantas vliegt al van Londen naar het West-Australische Perth, een vlucht die bijna 17 uur duurt. De langste vlucht wordt nu nog uitgevoerd door Singapore Airlines, dat in iets minder dan 19 uur vliegt van Singapore naar New York.
Maar hoe ver kun je eigenlijk gaan? De verst gelegen luchthaven waar je vanaf Schiphol non-stop naartoe kan vliegen is Buenos Aires in Argentinië (11.436 kilometer). Vliegtijd: 13 uur en 50 minuten. De langstdurende non-stop vlucht is vijf minuten langer.
In Sydney kost een woning gemiddeld ruim 1,1 miljoen Australische dollar, zo'n 800.000 euro; een stijging van 500 procent in twintig jaar. In Melbourne was de stijging in die periode zelfs 600 procent. Een steeds grotere groep Australiërs is hierdoor somber over de toekomst.
Wil je verhuizen naar Australië, er wonen en werken? Dan heb je een verblijfsvergunning voor Australië nodig. Met het Skilled Migrant visum mag je wonen en werken in Australië. Deze visumcategorie is ingericht om mensen te werven die een bijdrage kunnen leveren aan de Australische economie.