Als u de wartelmoer voor driekwart heeft losgedraaid, meer u de afstand vanaf de bovenzijde van de wartelmoer tot aan de stootrand van de tyleenkoppeling. Dezelfde afstand tekent u vervolgens af op de tyleenslang. U ziet nu eenvoudig of de tyleenslang voldoende ver in de koppeling is gestoken.
De tyleen koppelingen zijn zeer geschikt als u met tyleenslang een flexibele (ondergrondse) waterleiding wilt aanleggen zoals bij beregeningsinstallaties, drinkwatertoepassingen voor mens en dier.
Griffon pvc-c lijm HT-120
PVC lijm is bij Tyleenslang.nl verkrijgbaar in een dunne, vloeibare en sneldrogende harde en zachte variant, waardoor deze kan worden toegepast in drukleidingen en afvoersystemen. PVC lijm is bij Tyleenslang.nl verkrijgbaar van diverse vooraanstaande merken en hoeveelheden.
In de meeste gevallen kunt u uitstekend uit de voeten met de harde vorm van tyleen. In gevallen waarbij vele bochten dienen te worden aangelegd, is het verstandig om voor de flexibele (en iets dikkere) zachte variant te gaan. Vanwege de flexibiliteit kunt u deze namelijk eenvoudig in de gewenste vorm buigen.
Hoe diep moet een tyleenslang? Het is verstandig om bij gebruik in de grond, de tyleenslang op een diepte van 60cm in te graven. Dan ligt de tyleen onder de vorstgrens en zal het water in de tyleenslang niet bevriezen.
Als uitgangspunt kunt u aanhouden dat voor systemen voor de beregening op een waterleiding een tyleenslang met een diameter van 25mm een juiste maat is. Bij systemen voor beregening op een beregeningspomp adviseren wij om te beginnen met een tyleenslang in de maat 32mm.
Tyleenslang is alleen geschikt voor koud water. Voor warm water zijn er de verschillende drukleidingsystemen.
Hoe lang gaat HDPE mee? De levensduur van HDPE is wel 50 tot 150 jaar. Dat betekent dat tyleen meer dan een mensenleven kan meegaan. Bovendien is het ook nog eens 100% recyclebaar na gebruik!
Wanneer u de tyleenslang van tevoren wilt inkorten, is het belangrijk dat u deze loodrecht afzaagt. Hiervoor kunt u een PVC zaag of ijzerzaag gebruiken. Let er op dat er geen bramen op het uiteinde blijven zitten. Dat kan namelijk tot lekkage leiden bij het aansluitpunt van de tyleenkoppeling.
De tyleenslang ZPE wordt geleverd in rollen van 50 of 100 meter. Deze tyleenslang heeft het KIWA-keurmerk. Dit betekent dat hij geschikt is voor drinkwater toevoer.
Bij een korrekte toepassing zijn de verlijmde stukken na een dertigtal seconden gebruiksklaar en waterdicht. Als je langer wilt wachten, dat moet jezelf uitmaken, maar het hoeft absoluut niet. Als de lassingen 100% waterdicht moeten zijn dan niet te spaarzaam lijm op beide stukken aanbrengen.
De soort polyetheen die gebruikt wordt voor tyleen buizen is LDPE. Dit materiaal kan worden belast tot een temperatuur van 70 graden Celsius.
Wanneer je de buis in de grond wilt leggen, graaf je een geul van minimaal 30-35 cm diep. Maak daarbij de eventuele graszoden voorzichtig los van de grond zodat je ze goed terug kunt plaatsen. Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven.
Tyleenslang PE 100
Va: € 4,28 excl. € 5,18 incl.
Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm. Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm.
Tyleen drukbuizen worden toegepast als waterleiding in tuinbouw, industrie, drink- en afvalwatersystemen, recreatie en sportvoorzieningen. Tyleen (pe) buizen zijn flexibel, waterafstotend, isolerend en slagvast. Wildkamp heeft 3 soorten tyleen buizen in het assortiment.
Ja, een tyleenslang is uitstekend te gebruiken voor een aansluiting op bijvoorbeeld uw kraan of douche. Ook is tyleen geschikt voor waterleidingen naar buiten voor bijvoorbeeld een drinkbak voor uw paard. U herkent de tyleenslang voor waterleidingen aan de blauwe strepen.
Deze slang kan 6 bar waterdruk aan, dat is voldoende om de waterdruk in een beregeningsinstallatie aan te kunnen.
LDPE staat voor Low Density Polyetheen, ofwel lage dichtheid polyetheen. Het is het zachtere broertje van HDPE. LDPE plastic is taai, sterk en toch soepel. Voor de productie van LDPE plastic wordt zo'n 1% van de jaarlijkse hoeveelheid aardolie gebruikt.
HDPE is een afkorting voor High Density Polyethylene, of Hoge Dichtheid Polyetheen en is gemaakt van aardolie. Het materiaal heeft het getal 2 als recycling identificatienummer. Ongeveer een kwart van het gefabriceerde polyetheen is van het HDPE-type.
Een tuinslang ingraven is zeker een mogelijkheid, maar dan kan je hem ter bescherming inderdaad het best in een PVC-buis leggen. De druk kan wel een probleem geven, maar dat kan opgevangen worden met behulp van een drukverhoger. Andere mogelijkheid is dat je een grondwaterput laat boren.
Waarom zou u een HDPE slangen en tyleen koppelingen gebruiken? Een HDPE slang en een tyleen koppeling gebruikt u dus als u een flexibele waterleiding wil vormen. Een voordeel van zo'n flexibele waterleiding is dat het een stuk gemakkelijker te verwerken is dan een koperen leiding.
Als u een flexibele waterleiding wilt laten aanleggen is een tyleen leiding de beste oplossing. Deze leidingen zijn gemaakt van een kunststof dat flexibel maar heel sterk is. Deze leidingen kunnen zowel onder de grond als in muren en vloeren worden weggewerkt.
Wanneer je sproeiers op de waterleiding aansluit, is het erg belangrijk om te kijken naar de waterdruk en het verbruik. Doorgaans kun je twee tot vijf sproeiers tegelijk aanzetten, afhankelijk van het soort sproeier dat je wilt gebruiken.
De tyleenslang van 16mm beschikt over het KIWA-keurmerk. Dit betekent dat de tyleenslang geschikt is voor drinkwater.