Uitkoken kan je doen door een pan op het vuur te zetten met genoeg water om je cup in onder te dompelen.Kook de cup zo'n 5 minuten. Zet een timer, want je wilt niet de cup vergeten… dan kan hij gaan smelten als al het water opdroogt!
Voor of na je menstruatie (of allebei) steriliseer je de menstruatiecup door 'm 5 minuten ondergedompeld te houden in kokend water. Je hoeft je menstruatiecup niet steeds te steriliseren voordat je de menstruatiecup opnieuw inbrengt, zolang je handen gewassen zijn en je hygiënisch te werk gaat, is er niets aan de hand.
Laat de cup een nachtje in waterstofperoxide (3%) weken. Meng ½ deel water en ½ deel azijn en laat de cup een nachtje in het mengsel staan. Kook de cup uit door een schepje zuiveringszout (baking soda) aan het kokende water toe te voegen. Leg de cup daarna in de volle zon om haar te laten drogen.
Hoe vaak dien je je menstruatiecup uit te koken? Je dient je menstruatiecup vóór het eerste gebruik en na iedere menstruatie uit te koken. Tijdens je menstruatie is het voldoende om je cup grondig met water schoon te maken. Laat de cup na het uitkoken opdrogen en berg hem dan op in een ademend zakje.
Hoe zit dit met de menstruatiecup? De meeste menstruatiecups kun je niet gebruiken tijdens seks en je partner kan deze voelen. Als je een cup gebruikt, zul je dus een alternatief moeten gebruiken als je tijdens de menstruatie seks wilt hebben.
Wij adviseren je echter de cup absoluut niet langer dan 8 uur te dragen. Dit geldt overigens voor alle menstruatieproducten. Ook beweert men dat je bij het dragen van een menstruatie cup geen risico loopt op TSS (Toxic Shock Syndrome, ook wel de tamponziekte genoemd), omdat de menstruatie cup niet absorberend is.
De Beppy Cup is de meest innovatieve menstruatiecup en ontwikkeld voor diverse gelegenheden en een perfect alternatief voor traditionele menstruatiecups. Door het soepele materiaal en de platte onderkant van de Beppy Cup is vrijen tijdens je menstruatie mogelijk.
Kan ik de menstruatiecup inhouden bij het plassen of de stoelgang? Ja, je kan de menstruatiecup inhouden wanneer je naar het toilet gaat. Hij zit niet in de weg, omdat hij heel flexibel is en meegeeft met de bewegingen in je buik.
Zit je menstruatiecup te diep, maar voel je hem niet tijdens het dragen en lek je niet door? Dan is er niks aan de hand. Wanneer je de menstruatiecup weer eruit gaat halen kan het zijn dat de cup omhoog is “gekropen”. Als je er dan niet meer goed bij komt, probeer dan wat te persen, zoals bij het poepen.
Als je doorlekt met een menstruatiecup kan dat verschillende oorzaken hebben: Een cup absorbeert geen bloed, zoals een tampon. Het bloed dat zich nog in je vagina bevindt terwijl je de cup inbrengt, kan daarom uit je vagina lekken. Dit mag niet meer zijn dan een enkel druppeltje of veegje!
Natuurlijk kun je met een menstruatiecup zwemmen. Zoals een tampon zich helemaal volzuigt met water zal een cup dit niet doen. Wel is er een hele kleine kans dat er iets van water in de cup komt.
OrganiWash is een fijne milde, pH-neutrale en parfumvrije zeep, speciaal gemaakt voor het reinigen van je OrganiCup, maar is tevens geschikt voor al onze andere merken cups! Was je handen en je menstruatiecup voor het inbrengen en na het verwijderen met een kleine druppel OrganiWash en (liefst koud) water.
Je zou de tampon ongeveer 3 centimeter diep in moeten brengen. Dit is ongeveer inbrengen tot je vinger niet meer verder kan. Zodra de tampon is ingebracht, zou je geen ongemak moeten voelen.
Menstruatiecup klapt niet open: mogelijke oorzaken
Je bent te gespannen. Als je bekkenbodemspieren aangespannen zijn, zal de cup zich niet goed kunnen openen. De cup is te hard of juist te zacht. Je hebt de cup niet op de juiste hoogte ingebracht.
Het risico op infecties bleek bij menstruatiecups niet hoger te liggen dan bij maandverband of tampons. Ernstige nevenwerkingen, zoals felle pijn, infecties of allergieën, bleken zeldzaam. Sommige vrouwen met een spiraaltje meldden wel dat dit verplaatste door de cup.
Een menstruatiecup hoort geen pijn te doen. Niet bij het inbrengen, niet bij het uithalen en óók niet tijdens het dragen. Doet je cup zeer bij het inbrengen of uithalen? Dan is dat vaak het gevolg van aangespannen spieren.
Een cup vangt maar liefst 2 tot 3 keer zoveel bloed op als een tampon. Bij een gemiddelde menstruatie kan je een cup 12 uur aaneengesloten dragen zonder te legen. Een cup vangt maar liefst 30 ml op, ongeveer 1/3 van een normale menstruatie.
Hoe meer je ontspant hoe makkelijker je de tampon eruit krijgt. Haal de tampon er met je vingers uit, pincet greep of zoek het lusje van Beppy en trek hem naar buiten. Lukt dit niet, probeer een vaginale douche zodat het zwaarder wordt.
Het makkelijkste is om deze te verwijderen tijdens het douchen of in bad, dan ben je lekker ontspannen en is je vagina soepel en vochtig. Eventueel kun je Beppy wat laten zakken (verzwaren) door deze nat te maken met de douche, dan is Beppy makkelijk te pakken. Ontspannen is het belangrijkste.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
Maar zelfs dan zal hij niet uit elkaar vallen of oplossen. Hij is samengesteld uit sterk absorberende vezels die verstrengeld en samengedrukt worden om een dicht en solide materiaal te creëren. De tampon lost niet op, zelfs niet wanneer hij nat is: het materiaal blijft intact zelfs wanneer het vloeistof absorbeert.
Je kunt ook zwemmen met een menstruatiecup. Het is vergelijkbaar met een tampon, maar wordt volledig in je lichaam gedragen. Je kunt op je gemak gaan zwemmen in de wetenschap dat de cup ervoor zorgt dat je menstruatiebloed niet in je zwemkleding terecht komt.
De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt. Let er alleen op dat je geen druk zet op je vaginale spieren, waardoor bloed er misschien uit wordt geforceerd. Het enige waar je je op moet voorbereiden is je uitgang van het water.
Sommige mensen kunnen wel het gevoel hebben dat ze minder bloeden wanneer ze in bad zitten of gaan zwemmen tijdens de menstruatie, en dat heeft te maken met de waterdruk en met de drijfkracht. Door de druk van het water wordt er namelijk een opwaartse kracht uitgeoefend (iets dat met fysica te maken heeft).