Sommige mensen denken dat ze nooit dromen en dus geen REM-slaap hebben. Dit kan niet, iedereen droomt. Ook wanneer men wakker wordt en men zich geen droom kan herinneren. Wanneer er geen lichamelijke verlamming ervaren wordt tijdens de REM-slaap spreken we van een REM-gedragsstoornis of REM behavior disorder (RBD).
Sommige mensen beweren dat ze nooit dromen, maar slechts één ding is zeker: we dromen allemaal. Ook wanneer je dus wakker wordt en je totaal geen dromen kan herinneren. Dat is trouwens normaal.
Iedereen droomt
“Ook als je denkt dat je niet droomt, droom je wel degelijk. Het is een natuurlijke en essentiële functie van het brein.” Als je onafgebroken slaapt en een goede nacht hebt, kun je wel vijf dromen of meer per nacht hebben. Wel verschillen die dromen in lengte.
Als je maar kort slaapt, heb je weinig tijd om te dromen en zul je waarschijnlijk minder onthouden. Een uitzondering is wanneer je gestrest bent, dat zorgt vaak voor een onrustige slaap met veel dromen. Wat je aandacht geeft, groeit. Vind je dromen niet interessant en denk je er weinig over na?
Tips voor het opwekken van dromen
Bijvoorbeeld niet te zwaar en wat vroeger op de avond eten en een vredige atmosfeer in je kamer creëren. Ook mediteren, bidden of het luisteren van muziek bevordert het slapen/dromen. Er zijn ook mensen die beweren dat het uit maakt in welke richting jouw hoofdeinde staat.
Het draait allemaal om een bepaald soort dromen, namelijk lucide dromen. Luciditeit betekent de 'helderheid van geest'. Dit houdt kort gezegd in dat je weet dát je droomt, waardoor je de controle hebt over waar je over droomt. Dit moet je overigens wel eerst onder de knie krijgen.
Gemiddeld duurt die ongeveer 25 minuten, maar de variatie is erg groot: in de eerste slaapcyclus, dus aan het begin van de nacht, beslaat de remfase maar vijf tot tien minuten. Bij elke volgende cyclus dromen we langer. Aan het eind van de nacht kan een droom wel drie kwartier duren.
Wanneer je regelmatig droomt, ben je relatief lang in een diepe slaap. Dat is meestal een goed teken, omdat je daarmee minder kans hebt op een slaaptekort. Omdat je vooral droomt in je REM-slaap, zijn dromen een goede indicator van een gezonde nachtrust!
Je hebt meerdere dromen per nacht
Dit is eigenlijk heel normaal, omdat je per nacht meerdere slaapcycli hebt. Maar als je je meerdere dromen herinnert, betekent dit ook dat je vaak wakker wordt 's nachts. Dit is niet per se erg, maar kan erop wijzen dat je een onrustige nacht hebt gehad.
Elk mens droomt elke nacht. Gemiddeld vier tot zeven keer. Kunnen dromen voorspellend zijn, of helpen bij het verwerken van gebeurtenissen? Victor Spoormaker, psycholoog en droomonderzoeker, weet alles over dromen.
Naiman geeft een overzicht van vijf factoren die onze REM-slaap grondig kunnen verstoren: Eén van de grootste boosdoeners is alcohol. Een glaasje voor het slapen helpt wel om in slaap te vallen, maar het verstoort ook onze REM-slaap. Die impact is het grootst wanneer je alcohol drinkt net voor je naar bed gaat.
Hoeveel uur slaap een volwassenen nodig heeft: 7-9 uur
Een volwassenen heeft minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Naarmate je ouder wordt neemt de kwaliteit van je slaap af. Volwassenen brengen minder uren in diepe slaap door en worden 's nachts sneller wakker.
Rem staat voor rapid eye movement. Je ogen gaan dan sneller bewegen en je hersenen zijn dan weer net zo actief als overdag. Op dat moment ontstaat er een reeks van gevoelens, emoties, gedachten, beelden en geluiden, die we identificeren als dromen. Je lichaam rust volledig uit, terwijl je hersenen keihard werken.
Sommige mensen denken dat ze nooit dromen en dus geen REM-slaap hebben. Dit kan niet, iedereen droomt. Ook wanneer men wakker wordt en men zich geen droom kan herinneren. Wanneer er geen lichamelijke verlamming ervaren wordt tijdens de REM-slaap spreken we van een REM-gedragsstoornis of REM behavior disorder (RBD).
Afhankelijk van hoe goed je slaapt, kun je daarna meteen weer doorslapen of lig je juist een tijdje wakker. Hoe dan ook, 's nachts wakker worden, al is het maar even, verstoort de effectiviteit van je slaap. Als je dus lucide dromen probeert, kan dat een slaapgebrek en zelfs slapeloosheid veroorzaken.
Hoeveel dromen heb je per nacht? Gemiddeld kun je tussen een á twee uur per nacht dromen en wel 4 tot 7 dromen hebben.
Iedereen droomt, ook al kun je het 's ochtends niet altijd meer herinneren. Hierbij geldt: hoe meer je droomt, hoe meer je REM-slaap hebt gehad. En hoe meer hiervan, hoe beter je uitgerust aan de dag begint. In totaal heb je ongeveer twee uur REM-slaap per nacht: je bent dus zo'n 25 procent van je slaap aan het dromen.
Huilen. Als je wakker wordt en het gevoel hebt dat je heel hard gehuild hebt in je droom, dan kan het goed zijn dat je tijdens je droom een uitbarsting hebt ervaren van je negatieve gevoelens. Deze gevoelens komen voort uit een situatie in het 'echte' leven.
Nachtmerries komen dikwijls voor in een periode waarin je veel stress hebt. Misschien ben je gespannen omdat je te veel werk hebt. Of misschien ben je bang omdat er te veel van je verwacht wordt. Faalangst en onzekerheid kunnen in dat geval zeker leiden tot 'slechte dromen'.
Je onthoudt je dromen (beter) als je licht slaapt. Ook beleef je je droom sterker wanneer je tijdens je droom(slaap) wakker wordt gemaakt. In principe word je dus niet moe van of door je dromen.
Wanneer een man een zaadlozing heeft gehad, moet hij zijn hele lichaam met water wassen en blijft hij tot de avond onrein.
Door tijdens de slaap een droombewustzijn te krijgen, kan de slaper zijn dromen sturen en alles laten gebeuren wat hij maar kan bedenken. Post legt uit dat dat kan doordat je tijdens zo'n lucide droom in een hybride droom-slaap staat bent; half wakker, half in slaap, zeg maar.
'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af. Na twee uur slaap heb je al meer dan 50 procent afgebroken.
Tijdens het dromen zijn weer hele andere hersengebieden actief dan anders. Dit zorgt voor een omgedraaide verwerking van informatie. We nemen geen informatie waar van de buitenwereld, maar ontvangen juist van binnenuit informatie van onze hersenen. Een droom is dus eigenlijk gewoon een hallucinatie.
Niet langer dan 8 uur slaap
Als je twee uur meer slaapt dan de voorgeschreven 6 tot 8 uur dan neemt volgens de onderzoekers de kans op een hartaanval of hartstilstand met maar liefst met 41 procent toe. En ook aan de middagdutjes kun je beter niet beginnen.