De belletjes komen van koolzuurgas, CO2. Bij de bereiding van koolzuurhoudende dranken, wordt er onder druk koolzuurgas doorgeleid, totdat de vloeistof is verzadigd. Koolzuurgas, CO2, lost namelijk goed op in water, waarbij koolzuur, H2CO3 ontstaat.
Koolzuur heet officieel koolstofdioxide (CO2). Het is de prik in frisdrank, bier en champagne.
Frisdrank is in de zeventiende eeuw ontstaan. Men noemde het destijds nog priklimonade. De drankjes werden eigenlijk vernoemd naar het fruit dat er in zit. Door koolzuur toe te voegen aan de drank, ontstaat er prik frisdrank.
Nou, de prik in je limonade komt door koolzuur oftewel koolstofdioxide oftewel CO2. En als je dat toevoegt aan je limonade of je water, dan krijg je bubbels. Hier in deze grote limonadefabriek in Bunnik voegen ze CO2 toe aan limonade. Dat gebeurt onder hoge druk.
In een fles of blikje is de lucht boven de vloeistof verzadigd met koolzuurgas, er bestaat een evenwicht. Op het moment dat je de fles opent verdwijnt het koolzuurgas. Het evenwicht is verstoord en zal zich opnieuw instellen. Daarbij gaat koolzuur weer over in koolzuurgas en dat zien we als belletjes.
Koolzuur maak je door natriumcarbonaat of natriumwaterstofcarbonaat (ook bicarbonaat genoemd) te nemen en daar zuur (azijn, citroensap, ...) aan toe te voegen.
Koelen, draaien en op de kop
Naast dit trucje kun je de prik ook langer in frisdrank houden, door de fles direct na het openen koel te bewaren. Hoe kouder de vloeistof, hoe langer het blijft bruisen. Zet de fles dus meteen na het inschenken weer terug in de koelkast.
Een bruiswatertoestel voegt koolstofdioxide (CO2) toe aan je water of frisdrank, indien het toestel dat toelaat. De CO2 zit bij al de bovenstaande modellen samengeperst in een cilinder. Door op een knop drukken, pomp je de CO2 in de fles met water en krijg je bruiswater.
Nadat je twee glazen cola hebt ingeschonken, kun je in de fles knijpen, zodat al het overige lucht weg is. Het koolzuur kan in een volle fles frisdrank niet uit de vloeistof ontsnappen, omdat er nauwelijks lucht in de fles zit. Hoe leger de fles wordt, hoe groter de hoeveelheid lucht waar het koolzuur naartoe kan gaan.
Onderzoekers van de University of South California hebben ontdekt dat het koolzuurgas twee verschillende sensaties veroorzaakt: het maakt dingen zuur en het geeft een brandend gevoel. Dit komt door zenuwen die reageren op pijn, druk en temperatuur in de neus en mond.
De prik in frisdrank en bruisend water noemen we koolzuur. Koolzuur ontstaat door koolstofdioxide (CO2), ook wel kooldioxide of koolzuurgas genoemd, op te lossen in water. Koolzuur is een natuurlijk gas, maar wordt altijd aan dranken toegevoegd.
Sodawater wordt in de praktijk ook weleens gebruikt voor koolzuurhoudend water, bijvoorbeeld als ingrediënt van cocktails. Spa bruis is standaardtaal in België. Het wordt vooral in informele taal gebruikt. Spa rood is standaardtaal in Nederland.
Met RNA kan uw lichaam eiwitten maken die nodig zijn om te leven. RNA is dus geen dood of zwak virus. Het RNA in de prik zorgt ervoor dat cellen in uw lichaam ook eiwitten gaan maken die lijken op de buitenkant van het coronavirus. Er ontstaan dan cellen die aan de buitenkant lijken op het coronavirus.
Sprankelend water geeft je een vol gevoel
De koolstofdioxide in bruisend water zorgt ervoor dat koolzuurhoudende bubbels je maag vullen en je hersenen verleiden tot een vol gevoel, wat betekent dat je waarschijnlijk minder zult eten. Het bruisen verhoogt de maagactiviteit die helpt bij dat “volle” gevoel.
Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.
Conclusie. Voor frisdranken is een SodaStream zeker niet goedkoper, voor bruiswater scheelt het maar een klein beetje. Daarnaast duurt het een flinke tijd voor je het apparaat hebt terugverdient. Er zijn vast heel goede redenen om een SodaStream aan te schaffen, het financiële voordeel is daar echter niet een van.
Een fles spuitwater zal dan ook meer spuiten wanneer ze warm is dan wanneer ze gekoeld is. Breng je spuitwater aan de kook dan zal het gas beetje per beetje ontsnappen uit het water en in de lucht komen. Daar zie je het natuurlijk niet meer. Je houdt daarna "plat" water over.
De frisdranken waren niet bevroren toen ze uit de koelkast gehaald werden, maar wanneer een flesje ontkurkt werd, bevroor de inhoud onmiddellijk. De oorzaak hiervan is vriespuntsverlaging. Wanneer iets opgelost wordt in een vloeistof, dan zal het mengsel bevriezen bij een lagere temperatuur dan de zuivere vloeistof.
Bruisend water maken is heel eenvoudig. Zo geef je bijvoorbeeld de SodaStream of de sodamaker van Aarke makkelijk een plekje in je keuken. Deze bruiswatertoestellen zijn namelijk snoerloos en compact. Het enige wat je daarna doet is de bijgeleverde fles tot de vulrand met kraanwater vullen en in het toestel zetten.
bij de meeste albert heijn winkels, kan je deze lege koolzuurcilinder omruilen voor een volle cilinder, je betaalt dan maar €12,99. Lege sodastream cilinders zijn alleen in de winkel in te ruilen voor volle cilinders.