Omdat deze parasieten vrijwel overal zitten, is een besmetting zeer lastig te voorkomen. De meeste katten krijgen er dan ook mee te maken, meestal op zeer jonge leeftijd. De spoelworm wordt niet alleen overgedragen via wormeitjes in de ontlasting van huisdieren maar ook rechtstreeks via moederpoes op kittens.
Een aantal tips om te herkennen of uw kat last heeft van uitwendige parasieten: Uw kat krabt zich veel. Er zijn bultjes, korstjes of (kale) plekjes in de vacht van uw kat te zien. U ziet zwarte korreltjes in de vacht.
Op de 3e en de 5e dag van de 1e kuur uw kat wassen met een geschikte shampoo, dit weekt cystes los uit de vacht en helpt herbesmetting voorkomen, Giardia is ook besmettelijk voor mensen was daarom goed uw handen na elk contact, Behandel overige huisdieren gelijktijdig met het besmette dier.
HOE RAAKT EEN KAT BESMET MET GIARDIA? Giardia wordt uitgescheiden via de ontlasting. Een kat kan zich vervolgens besmetten door in contact te komen met deze ontlasting. Denk hierbij aan het likken van de pootjes na het lopen op een besmet gebied, of te drinken uit een besmet drinkbakje.
De symptomen van Giardia bij de kat
Diarree. Koorts en sloomheid. Slijmerige ontslasting. Bloed bij ontlasting.
Vaak verdwijnt de parasiet vanzelf uit het lichaam. Het is niet altijd te voorkomen dat iemand besmet raakt. Wel is belangrijk om op het volgende te letten: Was regelmatig uw handen met water en zeep.
Hoe kouder en vochtiger de omgeving, hoe langer de parasiet infectieus blijft. In water kouder dan 10°C kan deze parasiet bijvoorbeeld tot 3 maanden overleven. In een droge omgeving met direct zonlicht is de cyste “slechts” enkele dagen infectieus.
De infectie verdwijnt meestal vanzelf na een aantal weken. In sommige gevallen, meestal bij verminderde weerstand, ontstaat er een chronisch ziektebeeld met diarree en gewichtsverlies.
Mandjes en dergelijke kunt u het beste met een dampreiniger behandelen (giardia sterft pas bij minstens 70 graden heet water). Water- en voerbakjes iedere dag met kokend water afwassen. Ook ballen, speeltjes en dergelijke met zo heet mogelijk water schoonmaken.
Iemand is besmettelijk zolang de parasiet in de darm voorkomt. Iemand die giardiasis heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de parasiet op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklik zitten. Hierdoor kan de parasiet via de handen in de mond terechtkomen.
In de darm vormt de parasiet zich weer om tot een cyste. De cysten worden daarna met de ontlasting uitgescheiden. Zo kan opnieuw een infectie optreden. Een infectie met Giardia lamblia komt op elke leeftijd voor maar vooral bij kinderen tussen de 5 en 14 jaar.
Volwassen katten (dat wil zeggen, ouder dan een half jaar) moet u 2 tot 4 keer per jaar ontwormen. Hoe vaak het moet, hangt af van de omgeving waarin uw kat leeft. Bij buitenkatten (of katten die rauw vlees eten) ontwormt u 4 keer per jaar, bij binnenkatten ontwormt u 2 keer per jaar.
Het advies luidt om elke twee weken te ontwormen vanaf 3 weken leeftijd tot een leeftijd van 9 weken met een ontwormingsmiddel dat de spoelworm(larven) bestrijdt. Ontworm vervolgens op een leeftijd van 3,4,5 en 6 maanden en daarna elke 3 maanden gedurende de rest van het leven.
Dit betekent dat uw hond of kat na ongeveer 24 uur geen wormen meer in de darm heeft en, na ongeveer 3 dagen, geen infectieuze wormeieren meer uitscheidt. Dieren kunnen zich na de werkingsduur van het toegediende product direct opnieuw besmetten door opname van nieuwe wormeieren of larven.
Veruit de meest voorkomende oorzaken zijn een virale infectie of iets verkeerds eten. De meest voorkomende virussen die acuut braken geven zijn het rotavirus en het coronavirus. Echter, er zijn ook andere virussen mogelijk. Een ernstige virale ziekte betreft Kattenziekte bij de kat.
De parasiet kan zitten in ontlasting van (vooral jonge) katten, in de grond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw of onvoldoende gaar vlees. Een Toxoplasma-infectie bij de mens, door opname van oöcysten of besmet vlees, wordt vaak niet opgemerkt, aangezien de infectie zelden tot ziekteverschijnselen leidt.
Wat is giardiasis? De darminfectie giardiasis wordt veroorzaakt door de parasiet Giardia lamblia. Deze parasiet komt ook veel voor bij dieren als honden, kalveren, bevers en muizen. De meeste van de Giardia-soorten die bij deze dieren voorkomen zijn niet besmettelijk voor mensen.
Het uitscheiden kan weken of maanden duren, maar wel sterk schommelen of soms uitblijven. Afhankelijk van het weer en de omstandigheden, kunnen de cysten in de omgeving gedurende een week tot ongeveer drie maanden infectieus blijven.
Giardia geeft een hardnekkige of steeds terugkerende diarree, meestal met behoud van eetlust. Met name jonge dieren kunnen er zeer ziek van zijn. Ze vermageren en gaan braken. De infecties bij pups en kittens kunnen een dodelijke afloop hebben.
Giardia is met medicijnen gelukkig goed te behandelen. Omdat de cystes lange tijd kunnen overleven en de hond dus opnieuw kunnen besmetten is alleen behandelen met medicijnen vaak niet voldoende. Giardia-cystes (de parasiet met een schilletje er om heen) kunnen in de omgeving lang overleven.
Knoflook
Virussen, schimmels, bacteriën en parasieten hebben een hekel aan knoflook.
De meest typische klacht die deze darmparasiet veroorzaakt is een enorm opgezette buik en winderigheid. Daarnaast kan besmetting met deze parasiet buikpijn, chronische huiduitslag en winderigheid veroorzaken.
Parasieten zijn organismen die zich alleen kunnen voortplanten ten koste van een plant of dier. Ze kunnen net als bacteriën en virussen mensen ziek maken via besmet voedsel. Parasieten leven op planten en dieren. Bij dieren komen ze voor op de huid of in de darm.