Aluminium krijg je vooral binnen via eten en kraanwater. In veel voedingsmiddelen komt het van nature voor. In fruit en vlees- en visproducten zit heel weinig aluminium. In specerijen, kruiden, theebladeren en cacaobonen komt het iets meer voor.
Zware metalen komen in ons lichaam via het inademen van fijne stofdeeltjes, water, eten van gecontamineerd voedsel, via de huid, inname van medicatie of via accidentiele weg.
Toch kan aluminium schadelijk zijn voor de gezondheid, vanwege de aluminiumionen, ofwel 'oplosbaar aluminium'. Deze ionen kunnen aanwezig zijn in de vorm van aluminiumsulfaat of aluminiumchloride. Aluminiumionen kunnen via verschillende wegen het lichaam binnendringen, zoals ademen, eten en drinken.
Koken is lichtgewicht aluminium pannen is ongevaarlijk. De dagelijkse inname van het metaal is zo laag dat het geen gevaar oplevert voor de gezondheid. Het uiterst geringe risico dat er eventueel zou bestaan, kun je daarnaast makkelijk wegnemen door verstandig om te gaan met je pannen en zure producten te vermijden.
Dagelijks gebruiken mensen aluminiumfolie om voedsel te bewaren. Zelfs wordt regelmatig aluminiumfolie gebruikt in de oven en zelfs op de barbecue om heerlijke en “gezonde” gerechten klaar te maken. Met zuur en verhitting treedt een chemische reactie op, waardoor aluminium in het eten terecht kan komen.
Lever en nieren filteren die afvalstoffen uit het bloed, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Ook resten van medicijnen en verontreinigende stoffen, zoals resten bestrijdingsmiddelen, worden in de lever afgebroken. Daarna verlaten de stoffen het lichaam, via urine of ontlasting.
Ontgiften of detoxen is een gebruikte term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Veelgebruikte methoden hierbij zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Als je een groot oppervlak van aluminium schoonmaakt, doorweek dan een doek met azijn en veeg ermee over de oxidatie. Schrob de plekken met een zachte borstel, en veeg de azijn en de losgekomen oxidatie dan weg met een vochtige doek.
Waarom aluminium reinigen? Vingerafdrukken, aanslag en die onvermijdelijke spatten pastasaus kunnen aluminum na verloop van tijd een doffe uitstraling geven. Hardnekkig vuil kan daarnaast zorgen voor het corroderen van aluminium (corrosie).
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Bepaalde kruiden zijn bijzonder geschikt vanwege hun ontgiftende werking. Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
Detoxen, oftewel ontgiften,, is een kuur die vaak wordt aangeprezen als 'ultieme reini ging' of 'ontslakken' van je lichaam. Meestal duurt zo'n kuur een aantal dagen tot een week.
Grafeen laat zich waarschijnlijk niet gemakkelijk verwijderen uit het lichaam en afhankelijk van de mate van blootstelling is er een redelijke kans dat grafeen zich gaat ophopen in het lichaam. Een stevige wetenschappelijk onderbouwing hiervan ontbreekt vooralsnog.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.
Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3.
Knoflook bevat selenium en allicine, die de lever reinigen. Artisjok beschermt en stimuleert de lever. Kurkuma: deze specerij bevordert de galproductie en herstelt de lever. Rozemarijn stimuleert de galafscheiding.
Door gember kan je lever het minder zwaar hebben om zich van de gifstoffen te ontdoen. Een hoge dosis gember toonde na 3 maanden inname aan dat de leverwaarden sterk waren verbetert. Ook nam de insulinegevoeligheid toe, terwijl ontstekingsstoffen afnemen.
Wil je je lichaam ontgiften, dan is het eerst en vooral kwestie van voldoende vocht op te nemen! Drink minstens 1,5 liter water per dag, maar ook verse fruitsapjes of zuiverende kruidenthee (berkenblad, paardenbloem …).
Kun je verzuring voorkomen? Het goede nieuws is dat verzuurde spieren vrij snel herstellen. Door korte pauzes in te lassen en je ademhaling te normaliseren, neemt de balans in de spieren snel weer toe. Blijf wel dribbelen, want daardoor worden afvalstoffen makkelijker door het bloed afgevoerd.
De NCHFP is van mening dat normale vershoudfolie iets beter bestand is tegen bevriezing dan aluminiumfolie, maar het gebruik van dit stukje plastic wordt niet toegejuicht. De kans op lekken is – net als bij zilverfolie-, vrij groot als u iets verpakt in vershoudfolie.
Is aluminium schadelijk? Aluminium in je eten is bij een gezond voedingspatroon niet schadelijk. Je lichaam neemt het namelijk slechts in kleine hoeveelheden op en voert het via de nieren weer af. De hoeveelheid aluminium die via voeding je lichaam binnenkomt, is te weinig voor een vergiftiging.
Metaalsmaak. Omdat aluminiumfolie beter tegen warmte kan en isolerende eigenschappen heeft, komt dit effect minder voor als je je brood verpakt in aluminiumfolie. Daar komt bij dat het folie strakker om je brood heen zit dan een plastic zakje, waardoor er ook geen ruimte is waarin condens kan ontstaan.