Als je het gevoel hebt dat de nachtvoeding er voor je kleintje eigenlijk wel af kan, kun je proberen de laatste voeding 's avonds wat later te geven. Ook slapen baby's vaak langer als ze 's avonds lekker moe en slaperig zijn na bijvoorbeeld een badje.
Vanaf ongeveer 6 maanden gaan de meeste baby's 8 uur achter elkaar geslapen, gemiddeld van 23.00 tot 7.00 uur. Dit is ook de periode dat je baby geen nachtvoedingen meer nodig heeft.
In principe hebben baby's vanaf ongeveer 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar sommige baby's kunnen al bij 4 of 5 maanden zonder nachtelijke voeding. Hoewel iedere baby anders is, weten we dat er factoren zijn die invloed hebben op het doorslapen van je kind en op het nodig hebben van een nachtvoeding.
De meeste baby's hebben vanaf een maand of zes geen nachtvoeding meer nodig. Vanaf negen maanden kunnen ze van zeven uur 's avonds tot zeven uur 's ochtends doorslapen.
Als je kindje rond een jaar is kan je het advies krijgen van het consultatiebureau om de avondfles en laatste flesvoeding af te bouwen.
Je kunt dus stoppen met de fles voor slapen geven, als je kindje 1 jaar is. Dit is volgens het advies van het consultatiebureau. Wanneer laatste fles eraf gaat, zal dus gemiddeld rond de leeftijd van 1 jaar zijn. Dit om zo het gebit van je baby te beschermen.
Tip 8: Zorg dat je baby rustig is voor het slapen gaan
Doe iets rustigs in de uren voor het slapen gaan. Met een massage of een badje kan je baby lekker tot rust komen. Hierdoor valt hij of zij makkelijker in slaap. Dit vergroot ook de kans op doorslapen.
De meeste baby's zijn dol op een fijne massage! Dat kan ontzettend ontspannend werken en slaap opwekken, ideaal dus net zo voor bedtijd. Je kindje kan er heerlijk slaperig door worden en daarna meer ontspannen en rustiger in slaap vallen, misschien valt hij al in slaap tijdens de massage!
Doorslapen kan al vanaf 6 weken
“Een baby kan volgens het boekje pas doorslapen vanaf de leeftijd van zes weken. Dat is het moment waarop het circadiaans ritme wordt 'geïnstalleerd' en de slaap totaal verandert. Dit nieuwe ritme zorgt ervoor dat je baby langer achtereen kan slapen.
's Nachts weer wakker worden, kan verschillende oorzaken hebben: Je baby heeft een regeldag. Je baby voelt zich niet zo lekker, bijvoorbeeld omdat er een tandje doorkomt of omdat er een griepje op de loer ligt. Dan kun je niet veel meer dan je baby troosten.
Baby wakker maken voor laatste voeding
Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
Uit onderzoek blijkt dat 64 procent van alle baby's die tot zes maanden alleen borstvoeding krijgen, wakker wordt voor één of meerdere nachtvoedingen. Ze drinken 's nachts ongeveer 20 procent van alle melk die ze in 24 uur nodig hebben. De voedingen zijn goed voor de groei en ontwikkeling van je baby.
Er wordt best gestopt met droomvoedingen na de leeftijd van 6 maanden aangezien we dan enkel nog voedingen op vraag willen aanmoedigen, bovendien kunnen droomvoedingen na die leeftijd een averechts effect hebben en nachtelijk wakker worden in de hand werken.
Begin met de voeding die het minst in trek is, vaak die rond etenstijd. Als je lichaam hieraan gewend is, na een aantal dagen tot een week, vervang je opnieuw een voeding (die niet aansluit op de vorige). Zo kun je doorgaan tot je nog een ochtend- en een avondvoeding over hebt.
Rechtop zitten en tijgeren
Een slaapregressie zoals die rond 7 maanden ontstaat als je baby belangrijke ontwikkelingen door maakt. De kans is groot dat je kleintje oefent met rechtop zitten. En misschien zelfs al met wat tijgeren of zelfs het kruipen.
Je baby alleen laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting. Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind.
Maar de basis is simpel: water is de beste dorstlesser. Sap, diksap, limonade en frisdrank kun je beter niet geven. Melk heeft je dreumes of peuter elke dag nodig, zo'n 2 bekertjes is genoeg. Elke dag heeft je kind ongeveer 5 tot 7 bekertjes drinken nodig (ongeveer 1 liter), dat is inclusief melk.
Rond zijn eerste verjaardag heeft je kindje genoeg aan 2 bekers melk van 150 ml en daarnaast een stuk of 4 bekertjes water of thee. Daar kom je niet ineens. Sommige baby's drinken rond hun eerste verjaardag nog 2 of 3 keer opvolgmelk per dag, dat is niet erg.
De gemiddelde leeftijd waarop baby's beginnen met het leren drinken uit een beker ligt tussen de 6 en 8 maanden. Wanneer precies het beste moment is, verschilt per kind. Maar je kunt de volgende vuistregel aanhouden: als je baby goed zelfstandig kan zitten, kun je samen samen oefenen met drinken uit een open beker.
Hoeveel koemelk mag je geven? Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten.