Hoe lang duurt luieruitslag? Een milde vorm van uitslag, waarbij er alleen sprake is van rode billetjes, kan al binnen een dag wegtrekken. Zeker als je een goede babybillenzalf gebruikt. Maar ernstige luieruitslag, waarbij je blaasjes, bultjes en wondjes ziet, kan langer aanhouden.
Was de billen regelmatig met lauw water, zonder zeep of met ongeparfumeerde, pH neutrale zeep. Dep de billen daarna voorzichtig droog. Niet wrijven, want dat is pijnlijk en de rode huid kan gaan ontvellen. Maak de billen schoon met zachte doekjes en olijf- of zonnebloemolie, geen billendoekjes gebruiken!
Als uw baby luieruitslag heeft dan moet u de huid verzachten en zo snel mogelijk het herstellend vermogen van de huid ondersteunen. Sudocrem kan u hierbij helpen. Het beschermt de huid bovendien tegen prikkelende invloeden.
Zinkoxidepreparaten worden gebruikt bij beginnende irritatie van de babyhuid veroorzaakt door enzymen in de ontlasting die de huid van de billetjes, vooral in combinatie met de urine, aantasten. Voorbeelden zijn zinkoxidesmeersel, zinkzalf en ZOK-zalf. Kamille werkt licht ontsmettend.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water. Je kunt Sudocrem beter niet onder make-up gebruiken, omdat het een vettige substantie is waardoor je make-up slechter blijft zitten.
Deze huidmiddelen beschermen de huid en werken licht indrogend en verkoelend. De jeuk vermindert snel. De vochtige huid droogt in en kan sneller genezen. Dit effect merkt u binnen een paar dagen.
Dit wordt luieruitslag genoemd. Door de urine en de ontlasting raakt de huid van uw kind geïrriteerd. Daardoor kan het ook kapotte plekjes op de billen krijgen. Luieruitslag kan geen kwaad, maar het kan wel erg pijn doen.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Hoe vaak moet je een luier verschonen? Omdat een pasgeboren baby vaak kleine beetjes plast, controleer je de luier best om de 2 à 3 uur. En na elke voeding, want dan worden de darmen geprikkeld. Hoe sneller je de volle pamper ontdekt, hoe minder kans op huidirritaties.
Verzorging van de babybillen
Als de luier nat is, kan het gaan broeien. En daarmee ontstaat, zeker als de huid al een beetje geïrriteerd is, gemakkelijk luieruitslag. Breng daarom bij elke luierverschoning een natuurlijke billenbalsem met wolwas en zinkoxide aan.
Wanneer je baby luieruitslag heeft, is de huid rondom de billen en bovenbenen geïrriteerd. De huid is rood en schraal. Soms ontstaan er zelfs blaasjes en wondjes. Gevaarlijk is de uitslag niet, maar je baby kan het wel als zeer onprettig ervaren en er veel door huilen.
Gebruik wasbare billendoekjes in plaats van wegwerpdoekjes. Die laatste bevatten vaak oliën of andere toevoegingen die de huid langer week kunnen houden. Een stoffen doekje of washandje dat je vochtig maakt met water is gezonder voor de huid.
Een ruwe, schrale en geprikkelde huid: De benzylalcohol heeft een licht verdovend effect wat helpt bij een geprikkelde huid. De crème trekt snel in en maakt de huid weer soepel en zacht. Kalknagels: Er zijn goede ervaringen met het gebruik van Sudocrem tegen kalknagels, en dat is eigenlijk niet vreemd.
'Gewone' merkloze zinkzalf bevat meestal 10% zinkoxide, niet zo erg veel dus. Zinkolie bevat weer heel veel zinkoxide, namelijk 60%. Maar dit is weer niet zo heel prettig in gebruik; de grote hoeveelheid zinkoxide mengt niet met de olie, waardoor je steeds moet roeren en mengen voor gebruik.
Zinkzalf, hoe gebruik je het? Na het schoonmaken smeer je de billetjes van je baby in met een dun laagje zinkzalf. Dat helpt luieruitslag te voorkomen en een beschadigde huid te herstellen. Gebruik het als je baby snel last heeft van rode billetjes of van luieruitslag.
Heeft je baby luieruitslag op zijn billen, smeer dan bij elke verschoonbeurt zijn billetjes in met zinkzalf of een billenzalf met een hoog percentage zinkoxide, zoals Sudocrem. Het mag best een dikke laag zijn, zodat er echt een beschermend laagje zit tussen de huid en de vochtige urine en ontlasting in de luier.
Bepanthen Eczeem Crème verlicht effectief jeuk en roodheid bij licht tot matig eczeem (bijvoorbeeld bij atopisch eczeem). Daarnaast ondersteunt Bepanthen EczeemCrème het huidherstel* bij huidirritatie, zoals eczeem of een allergische reactie.
Voor de behandeling van smetten adviseert de huidige richtlijn verschillende maatregelen, zoals toepassing van Zinkoxidesmeersel. In de praktijk gebruikt men echter soms producten anders dan de richtlijn beschrijft. Soms gebruikt men ook producten die de richtlijn helemaal niet noemt, zoals Sudocrem.
Productinformatie van de Sudocrem zinkzalf 250 gram
Sudocrem is een multifunctionele crème ontwikkeld om het natuurlijke herstel van de huid te ondersteunen bij uitslag van luiers en incontinentie. Echter kan deze crème ook ingezet worden bij andere huidirritaties.
Na opening 12 maanden houdbaar.
Breng een dikke laag zinkoxidezalf of vaseline aan, of een door de arts aanbevolen zalf, om te voorkomen dat urine in contact kan komen met de geïrriteerde huid. Als niets werkt, probeer dan een ander merk luiers, of een ander wasmiddel als je baby katoenen luiers draagt.