Laat blaren liefst heel, behalve als u er veel last van heeft. Als u een blaar gaat doorprikken, gebruik dan een naald die u steriel gemaakt heeft met alcohol of sterilon. En was, voordat u uw wond gaat behandelen, zorgvuldig uw handen met water en zeep om de kans op infectie te verkleinen.
Als een brandblaar kapot is gegaan, moet je deze zelf schoonhouden en de kapotte huid steriel wegknippen.Er blijft een open wond achter, deze bedek je met paraffine gaas en een pleister of verband. Zodra je brandblaar verdwenen is en de huid weer gesloten is, kun je overwegen om verder herstel te ondersteunen.
Eerste- en oppervlakkige tweedegraads brandwonden genezen meestal binnen 14 dagen, bijna altijd zonder littekens achter te laten. De genezing van diepere tweedegraads en derdegraads brandwonden duurt langer. Vooral bij derdegraads brandwonden ontstaan littekens. Door deze littekens kan de huid vergroeien.
Koel bij verbranding direct 10 tot 20 minuten met lauw zacht stromend kraanwater. Trek ook zo snel mogelijk kleren en sieraden uit. Laat kleding die aan de wond plakt, zitten. Smeer niets op de brandwond.
Reinig de blaar en de huid rondom met stromend water of een waterig, niet-verkleurend ontsmettingsmiddel. Houd een naald evenwijdig met de huid en prik een paar keer aan de basis van de blaar. Druk met een steriel kompres het vocht uit de blaar. Reinig de wonde en de huid rondom opnieuw.
Zitten jouw blaren in de holling van je voet of juist op de top van je tenen? Smeer de blaar en de omliggende huid dan eens in met vaseline, hierdoor zal de wrijving en de kans op nieuwe blaren een stuk minder zijn!
Koelen met ijs wordt afgeraden; het vergroot de kans op onderkoeling en doet pijn." "Verwijder kleding, tenzij die vastzit aan de wond. In dat geval beschadig je de huid alleen maar meer. Probeer ook om sieraden zoals ringen af te doen, om te voorkomen dat die je vingers afknellen als ze opzwellen."
Adviezen voor thuis
Smeer nooit huismiddeltjes als tandpasta of mayonaise op een brandwond. Eerstegraads brandwonden moet u goed vet houden met vaseline. Op tweedegraads en derdegraads brandwonden moet u iedere dag nieuw verband doen.
1e graads brandwonden worden behandeld met een crème zoals after sun of vaseline. 2e en 3e graads brandwonden worden behandeld met Flammazine® of Flammacerium® . Beiden zijn antibacteriële middelen die er voor moeten zorgen dat er geen ontsteking ontstaat aan de brandwond.
Bij een eerstegraads verbranding en bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond bestaat de behandeling uit het aanbrengen van een crème zoals 'after sun'. Diepe tweedegraads en derdegraads brandwonden behandelt de arts of verpleegkundige met flammazinezalf of vette gazen.
Denk bijvoorbeeld aan de Flammazine crème. Zilversulfadiazine is een ontsmettend middel dat helpt tegen bacteriën. Artsen schrijven zalf met deze werkzame stof daarom vaak voor om huidinfecties te behandelen of te voorkomen bij ernstige brandwonden en bij doorligwonden.
Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of met een schone doek of laken. Huishoudfolie plakt niet aan de wond en de brandwond blijft goed zichtbaar voor de beoordeling door een medisch professional. Leg het huishoudfolie in lagen over de wond, om afknelling te voorkomen.
Sudocrem is een echte klassieker in Engeland en veel Engelse gezinnen hebben altijd wel een Sudocrem thuis liggen. Sudocrem Antiseptic Healing Cream heeft een milde formule die een verzachtende werking heeft op de huid. De crème voorkomt verdere infectie bij wonden en brandwonden en geneest tegelijkertijd de huid.
4. Smeer niets op de brandwond. Smeersels, zalfjes, balsems, tandpasta of andere middelen maken de wond erger. Gebruik ook geen betadine of jodium.
U mag onder de douche zeep en shampoo gebruiken. Na het voorzichtig afdrogen, met een schone handdoek, brengt u de nieuwe zalf en verband aan. De genezende huid moet meerdere malen per dag met ongeparfumeerde bodylotion of vitamine E-olie ingesmeerd worden.
ALHYDRAN verlicht klachten door brandwonden:
Verkoelt de huid en verlicht jeuk. Maakt de huid soepel, vermindert het trekkende gevoel. Vermindert roodheid. Helpt de huid herstellen en littekenvorming voorkomen.
Bij eerstegraads brandwonden is de kans op infectie dus klein en deze brandwonden afdekken zou het helingsproces alleen maar vertragen. U zou om de pijn te verlichten de wond licht kunnen insmeren met een brandwondengel en deze vervolgens af kunnen dekken met een steriel gaasje.
Gebruik Bepanthen Wondgel op kleine wonden zoals: snijwonden, schaafwonden, huidkloven en brandwonden. Ook te gebruiken bij verbranding door de zon.
Koel de brandwonde af, maar NIET het slachtoffer!
Gebruik NOOIT koud water of ijsblokjes bij uitgebreide brandwonden bij kleine kinderen! Ga met het kind onder de douche om te voorkomen dat het dubbel getraumatiseerd raakt en te veel afkoelt (onderkoeling).Probeer 20 minuten onder de douche te blijven.
Kleed uzelf niet te warm en gebruik bij voorkeur luchtige, ruime kleding.Gebruik niet te warm badwater en dek uzelf 's nachts in bed niet te warm toe. Het is verstandig de temperatuur in huis niet te hoog te laten worden. Probeer de eventueel voorgeschreven drukkleding de gehele dag te dragen.
Genezing van de huid. Het herstel van uw huid neemt, afhankelijk van de diepte van de verbranding, enkele weken tot een aantal jaren in beslag. Een tweedegraads brandwond, waarbij slechts een gedeelte van de huid verloren is gegaan, wordt met zalven, crèmes, donorhuid of met speciale verbandmiddelen behandeld.
Gebruik een steriele naald en prik de blaar aan twee kanten door. Druk met een steriel gaasje of een schoon wattenstaafje het vocht uit de blaar en laat het vel zoveel mogelijk zitten. Hierdoor verklein je de kans op infecties. Ontsmet de blaar opnieuw en dep deze droog.
De ademende pleisters zijn vriendelijk voor de huid en hebben de eigenschap om vocht en water af te stoten. Het kan dus geen kwaad om te douchen of te zwemmen wanneer je je blaar hebt afgedekt met een blarenpleister.
Voor het behandelen van blaren wordt meestal de CureTape Sports variant ingezet. Het betreft blaren om de tenen, bal van de voet en op de hiel. Deze gebieden kun je preventief met elastische CureTape Sports behandelen. Belangrijk daarbij is om de tape zonder rek en plooien aan te leggen.
Je kunt de roodheid van de huid het beste verkoelen met een aftersun-product van NIVEA. Het is belangrijk dat je een hydraterende aftersun-lotion gebruikt en geen volle crème. Deze is eenvoudig aan te brengen en kalmeert de huid.