Hoe vraagt u een zorgindicatie aan? Als het thuis echt niet meer gaat, kunt u - of uw familielid - dat met de huisarts of wijkverpleegkundige bespreken. U kunt bijvoorbeeld de huisarts of verpleegkundige machtigen om de opname in het verpleeghuis aan te vragen, of langdurige zorg thuis te regelen.
Heeft u langdurige intensieve zorg nodig? Dan vraagt u een Wlz-indicatie aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ beoordeelt of u voldoet aan de voorwaarden.
Het CIZ heeft zes weken de tijd om een reguliere aanvraag voor zorg vanuit de Wlz af te handelen. Wanneer er sprake is van een aanvraag in het kader van bijzondere omstandigheden, dan heeft het CIZ twee weken de tijd om de aanvraag af te handelen.
Verzorgd wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging (ZZP 4) U komt voor ZZP 4 in aanmerking als u niet meer zelfstandig kunt wonen. U heeft dagelijks hulp nodig bij uw persoonlijke verzorging en u moet 24 uur per dag een beroep kunnen doen op zorg en begeleiding.
Als je bepaalde dingen niet (goed) meer zelfstandig kunt, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of dementie, is het mogelijk om wijkverpleging aan te vragen. Je krijgt dat persoonlijke verzorging en verpleging aan huis, zoals wondverzorging, toedienen van medicatie en hulp bij het opstaan, wassen en aankleden.
Aanvragen via huisarts of wijkverpleegkundige
Als het thuis echt niet meer gaat, kunt u - of uw familielid - dat met de huisarts of wijkverpleegkundige bespreken. U kunt bijvoorbeeld de huisarts of verpleegkundige machtigen om de opname in het verpleeghuis aan te vragen, of langdurige zorg thuis te regelen.
Het CIZ bepaalt op basis van de zorgbehoefte het best passende zorgprofiel. In een zorgprofiel staat een omschrijving van de aard en inhoud van de zorgbehoefte en de noodzakelijke zorg.
U komt voor ZZP 5 in aanmerking als u vanwege een kwetsbare gezondheid en problemen met oriëntatie en geheugen afhankelijk bent van zorg, begeleiding, persoonlijke verzorging en het invullen van uw dag. Ook moet u 24 uur per dag een beroep kunnen doen op zorg en begeleiding.
Er bestaan tien verschillende zorgzwaartepakketten, van ZZP-1 tot en met ZZP-10. Deze variëren van lichte pakketten voor mensen die een klein beetje hulp nodig hebben bij de dagelijkse verzorging tot zware pakketten voor mensen die bijvoorbeeld een ernstige vorm van dementie hebben en bij alles hulp nodig hebben.
Voor mensen die chronisch veel zorg nodig hebben biedt de Wlz uitkomst. Maar de Wlz kent ook zijn keerzijde: een indicatie is in de regel levenslang. Soms komen mensen er na een Wlz-indicatie achter dat ze erop achteruitgaan in vergelijking met Wmo en de wijkverpleging.
U komt voor ZZP 6 in aanmerking als u door een kwetsbare gezondheid geheel zorgafhankelijk bent en intensieve zorg, begeleiding en persoonlijke verzorging nodig heeft. Ook moet u 24 uur per dag een beroep kunnen doen op zorg en begeleiding.
U heeft een indicatie voor pakket 3 (ZZP-3). Daarmee heeft u recht op wonen met begeleiding en verzorging. Dit is wonen in een veilige leefomgeving met de noodzakelijke begeleiding door De Trans.
Een CIZ 4 indicatie staat voor “Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging”. Begeleid Wonen Nederland is hiervoor een geschikte zorginstelling in Eindhoven die gericht is op het verhogen van de zelfredzaamheid en de zelfstandigheid in de maatschappij.
Indicatie aanvragen
Het moet vaststaan dat de verzekerde blijvend is aangewezen op permanent toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid om ernstig nadeel te voorkomen. Als een verzekerde aan de toegangscriteria voldoet, bepaalt het CIZ welke zorg de verzekerde nodig heeft in de vorm van een zorgprofiel.
Pakket 7 is bestemd voor ouderen die al heel lang psychiatrische problemen hebben en daarbij zulke grote lichamelijke problemen hebben dat ze niet thuis kunnen wonen. Ook is het pakket geschikt voor mensen onder de 65 jaar die ernstig dement zijn of een nietaangeboren hersenbeschadiging hebben.
Het maximale informele uurtarief vanuit de Wlz is € 21,68 per uur bruto (2022). Het maximale informele uurtarief in de Zvw is € 24,96 per uur bruto (2022). De zorgverzekeraars bepalen dit uurtarief. Gemeenten bepalen zelf een maximumtarief.
Heb je meerdere ziekten of beperkingen? Het CIZ onderzoekt voor welke aandoening of beperking je de meeste zorg nodig hebt. Bijvoorbeeld: ben je meervoudig gehandicapt en heb je vooral lichamelijke verzorging nodig? Dan krijg je een LG-zorgprofiel.
Wat is thuiszorg? Een thuiszorg indicatie is noodzakelijk om thuiszorg vergoed te krijgen. In de thuiszorgindicatie staat o.a. waarom je zorg nodig hebt, hoeveel zorg je nodig hebt en wanneer je zorg nodig hebt. Ook staat er een tijdsindicatie bij hoe lang de zorgmomenten naar inschatting mogen zijn.
Wie komt in aanmerking voor een aanleunwoning? De minimale leeftijd is meestal 55+ of 65+. U moet redelijk goed kunnen lopen en zelfstandig zijn. Vaak is een inschrijving nodig bij de gemeente waar de woning staat.
Een indicatie is in principe geldig voor onbepaalde tijd. Sommige zorgprofielen zijn korter geldig.
Thuiszorg en de zorgwetten
Thuiszorg kan vergoed worden voor mensen met een ziekte of beperking en voor ouderen. Het is afhankelijk van uw situatie welk soort thuiszorg vergoed wordt. En vanuit welke wet dat gebeurt.
Om in aanmerking te komen voor de WMO dient u contact op te nemen met uw gemeente. Medewerkers van uw gemeente gaan samen met u na of er huishoudelijke hulp nodig is, en hoeveel hulp er nodig is. Het bepalen of er huishoudelijke hulp nodig is en in welke mate dat is, wordt de indicatiestelling genoemd.