Gebruik een ventilator en plaats deze tegenover de vriezer of koel-vriescombinatie. Zet de deur open en laat het flink waaien. Vul een plantenspuit met heet water en spuit het dikke laag ijs is.
Condenswaterafvoer ontstoppen
Als dit vocht gaat bevriezen, dan zorgt het voor een dikke laag ijs. Dit is op te lossen door de afvoer schoon te maken met een wattenstaafje, twee druppels chloor en een klein beetje water dat u door de afvoer spoelt.
Leg een handdoek in het vriesvak en plaats er een kom met heet water bovenop. Plaats daarnaast een badstof handdoek op het laagste niveau van de koelkast of op de vloer voor de koelkast om eventueel dooiwater op te vangen. 4. Sluit de deur van het vriesvak en de deur van de koelkast en wacht 15-20 minuten.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Wanneer deze weer op juiste temperatuur is, plaats je al je etenswaren terug in het apparaat. Je ontdooit het vriesgedeelte zo'n 6 keer per jaar. Heeft je koelkast een Low Frost functie? Dan doe je dit slechts 2 keer per jaar.
Dit doe je idealiter iedere twee á drie maanden. Haal dan de stekker uit het stopcontact, leeg de vriezer en ontdooi hem. Haal de lades of planken eruit en was deze met afwasmiddel in de gootsteen. De binnenkant van de vriezer kun je schoonmaken met een mixje van gelijke delen azijn en water.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
Voordeel: nooit meer ontdooien
Eén van de grootste voordelen van No Frost is dat je nooit meer hoeft te ontdooien. Zo hoef jij niet 5 of 6 keer per jaar de vriezer leeg te halen en deze ijsvrij te maken. Hierdoor heb je meer tijd over voor leuke dingen.
De achterwand van een koelkast kan bevroren zijn of vol met druppels hangen. Dit is normaal. De achterwand zal tijdens het koelen bevroren raken en de koude afgeven aan de producten, zodat deze gekoeld worden. De achterwand van de koelkast kan ook vochtig zijn, omdat het koelen tijdelijk gestopt is.
Als er warme lucht van buiten de vriezer of koelkast binnenkomt, zal dit als vochtaanslag neerslaan op de koeloppervlakken van jouw koelkast. Dit vocht zal vervolgens bevriezen; je controleert of de deur van het vriesvak wel goed sluit. Mogelijk zit het rubber los of is het beschadigd.
“Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
Dit betekent dat je bij een diepvriezer van -20°C: een ijscoupe of halve liters sorbet 5 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur. een halve liter schepijs 10 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur. een liter schepijs 15 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur.
Bij een low frost vriezer hoeft ontdooien meestal maar 2 keer per jaar. Tenslotte zijn er nog de no frost vriezers. Deze hoef je in principe helemaal niet te ontdooien omdat een no frost vriezer zo is ontworpen dat er helemaal geen ijsvorming ontstaat.
Laat een nieuwe koelkast minimaal vier uur op zijn plek staan voor je hem inschakelt. Dit heeft alles te maken met de koelvloeistof in de leidingen van de koelkast. Zet je de koelkast te snel aan, dan kunnen de leidingen verstopt raken.
Een vriezer zet je uit door de stekker uit het apparaat te trekken. Sommige diepvrieskasten hebben ook een uitknop die je in kunt drukken. Er zijn verschillende soorten vriezers, die een verschillende benadering vragen.
Reinig zowel de binnen- als de buitenkant met een sopje van warm water en afwasmiddel of zeep. Opgelet: gebruik geen schuurspons en vermijd contact met zuur en chloor. Die kunnen je diepvriezer beschadigen. Er bestaan ook schoonmaakproducten voor diepvriezers.
Dit kan de volgende oorzaken hebben: De ingestelde koelkasttemperatuur is te laag (minder dan 3°C). De koelkast is te vol waardoor de lucht onvoldoende kan circuleren of ronddraaien. Er ligt onverpakte bladgroente buiten de groentelade.
Voor wat betreft de diepvriezer
De temperatuur mag maximaal -18° bedragen, zo blijven de etenswaren 48 uur lang diepgevroren zolang u de deur van de diepvriezer niet opendoet en deze goed gevuld is. Diepgevroren producten koelen elkaar immers ook, waardoor ze langer goed blijven. Opgelet!
Automatic defrost is een handig systeem voor de vriezer, waarbij het dooiwater opgevangen wordt door het apparaat en buiten de vriezer wordt verdampt. Bij een vriezer met dit systeem wordt voor een korte periode al het gevormde ijs in de vriezer verwarmd en ontdooit, zodat het kan wegstromen via en speciaal vakje.
Veel mensen gebruiken een haardroger of föhn voor het ontdooien van de vriezer. Dit is echter niet aan te raden. Door de föhn gaat het ontdooien te hard. Bovendien kan je met de hitte de kunststof binnenzijde beschadigen.