Kiwibessen zijn eenvoudig te vermeerderen door zomerstekken (scheutstekken). Zowel hielstekken als gewone stekken zijn te gebruiken. Gebruik bij voorkeur hielstekken, deze geven een betere beworteling. Kruidachtige stekken kunnen in juli gestekt worden (= zomerstekken).
Kiwibes snoeien
De kiwibes snoei je het beste in november of december. De sapstroom van deze plant komt al vroeg op gang, dus snoei hem zeker niet later dan de jaarwisseling. In april tot en met juli is het verstandig om de lange, eenjarige scheuten terug te snoeien tot een lengte van ongeveer 15 centimeter.
In de maanden juni, juli en augustus kun je een zomerstek nemen van heesters. Veel bladverliezende en wintergroene heesters zijn hiervoor geschikt en dan vooral de soorten met dunne scheuten. Met dit stappenplan kun je een zomerstek van een heester maken.
De kiwi Hayward verdient een warme plek in uw tuin, en heeft een mannelijke bestuiver nodig. Hiervoor is de kiwi 'Atlas' geschikt, welke ook bij ons te koop is. De kiwi Hayward heeft tot wel 5 jaar nodig om vruchten te gaan dragen. Voor sneller resultaat adviseren wij de kiwi 'Moniek', of de kiwibes 'Issai'.
De plant die je koopt is gemiddeld 3-5 jaar oud, zo lang duurt het voor er kiwi's aan groeien. De meeste soorten zijn zelfbestuivend, daar heb je geen omkijken naar. Hebben ze eenmaal vruchten gedragen, dan kun je met de juiste verzorging elk jaar rijkelijk oogsten in… november.
Kiwiliefhebbers die zelf hun planten willen vermeerderen kunnen dit doen door het enten of oculeren van gezaaide onderstammen of beter nog door te stekken. Stekken kan zowel in de zomer als in de winter gebeuren.
Neem een stengel waar nog geen bloemknop aan zit en knip deze af op ongeveer vijftien centimeter. Verwijder de onderste bladeren van het stekje, laat ongeveer een derde van het blad zitten. Steek de stengel in stekpoeder en zet hem in een potje met stekgrond. Druk de grond rond het stekje goed aan.
Stekken kan met ontzettend veel verschillende planten. Kruiden als lavendel en rozemarijn lenen zich er bijvoorbeeld goed voor, maar ook geraniums, rozen en azalea's kun je prima stekken. Als je een goed stekje afknipt, zal het in de meeste gevallen wel lukken om er een nieuw plantje uit te laten groeien.
Kiwi's geven pas na 5 a 7 jaar hun eerste vruchten. Indien je geen zelfbestuiver hebt heb je dus een mannelijke en een vrouwelijke nodig die beiden op dezelfde periode bloeien. Vermits er maar een plant bij je reeds bloeit is dit ofwel geen zelfbestuiver ofwel is de plant nog te jong.
Soms moet je wat langer geduld hebben en komen de vruchten pas na vier jaar. De vruchten zijn in oktober of november rijp. Zodra de bladeren verkleuren is het tijd om de vruchten te gaan controleren. Je oogst de kiwibessen wanneer de vruchten nog stevig zijn, maar wel al lichtjes meegeven wanneer je erin knijpt.
Aan stilstaand water hebben de planten een hekel. Geef ze voldoende ruimte omdat ze vooral in het begin ontzettend hard zullen groeien. Bij het planten laat je een flinke portie compost aanrukken, extra meststoffen geven op een reeds bemeste bodem is niet nodig.
Zaai- en stekgrond zelf maken
En het moet niet teveel voeding bevatten, omdat je zaailingen dan al snel doorschieten. Het basisrecept om je eigen zaaigrond te maken: gebruik 3 delen bladaarde of potgrond en meng het met 1 deel grof zand. Metselzand, brekerzand of rivierzand zijn prima, je koopt het bij de bouwmarkt.
Sommige stekjes wortelen binnen enkele weken, maar andere kunnen daar maanden over doen. Zolang je stekje er nog gezond uit ziet, en niet verdroogd of verlept is, dan is het druk bezig wortels te ontwikkelen.
Stekpoeder is een poederachtige samenstelling van talkpoeder en plantenhormonen die de groei van een planten stimuleren. Door stekpoeder te gebruiken bij stekjes neemt de kans dat deze jonge plantjes aangroeien enorm toe. Dat komt door de plantenhormonen in het poeder.
Het gebruiken van stekpoeder op je stekjes is niet echt nodig. In sommige gevallen kan het zeker helpen, maar zonder kan je ook goed gewortelde gezonde stekken kweken.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
Water geven
De grond waarin je stekken staan, dient goed vochtig te zijn. Geef ze alleen niet te veel water, dan verdrinken ze. Drie keer per week is voldoende.
Zo doe je het
Snij de jonge uitlopers met een scherp mes of snoeischaar van de moederplant af. Prik met een potlood een gaatje in een pot met potgrond en steek de stek erin. Duw het gaatje dicht. De jonge wortels kunnen zelf nog niet genoeg water opnemen.
Stekken kan alleen in de lente of zomer. Anders is de overlevingskans van jouw plantenbaby's te klein. In de warmere periodes zitten planten namelijk middenin hun groeispurt waardoor de wortels van jouw stekkies beter zullen groeien en aarden. Iedere plantensoort heeft zijn eigen manier van stekken.
🌱 Hoeveel Stekken Kun Je Nemen van een Moederplant? Dit hangt af van het formaat, de gezondheid en de leeftijd van je plant. We raden aan om slechts 2-3 stekken per keer te nemen van kleine, jonge moederplanten. Van grote, bossige moederplanten kun je daarentegen gemakkelijk 6-8 stekjes per keer nemen.
Knip een stuk snoeihout recht af van ongeveer 10 cm. Doe dit op zo'n manier dat er 1 knop zicht in het midden en aan elke kan 5cm scheut. Zorg dat je meerdere druiven stekken maakt, zodat je later de sterkste stek kunt bewaren. Je kunt de druiven stekken in een pot of bak met potgrond gaan opkweken.
Werk elke winter 1 kg koemest/compostkorrels en in het voorjaar 50 gram patentkali door de bovenlaag van de grond, ruim rond de kiwi. Eens in de 2 a 3 jaar wat kalkmeststof.