Kip ontdooien in water Zodra je minder tijd hebt en dus sneller je kip wilt ontdooien, raden we je aan om de kip in een waterdichte verpakking in koud water te ontdooien.
Je kunt absoluut vanuit bevroren koken. De kooktijd verandert, dus afhankelijk van wat je kookt en hoe, is het misschien niet het beste idee. Je zult waarschijnlijk geen kipfilets bakken, maar je moet ze ook niet frituren, omdat het water in de kip de olie een beetje raar kan maken.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Vlees ontdooien in ijswater gaat veel sneller dan vlees ontdooien in de koelkast. Het vleesoppervlak blijft op een voedselveilige koude temperatuur terwijl de kern van het vlees toch vrij snel ontdooit. Dompel het luchtdicht verpakte vlees onder in een bakje of kom met ijswater (of zeer koud water).
Nee, als je bevroren kip in een pan met olie legt, krijg je alleen maar spatten. Bruinen is niet hetzelfde als ontdooien, het is een methode om vlees gedeeltelijk voor te koken om de sappen vast te houden en ook om de kooktijd te compenseren wanneer je het aan groenten of saus toevoegt.
In een kom water (15 à 30 minuten)
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Plaats de verzegelde kip in een grotere kom of bak en vul deze met koud water ; zorg ervoor dat de kip goed verzegeld is en dat er genoeg water omheen zit om hem volledig te bedekken en circulatie mogelijk te maken. Als de verpakking drijft, kunt u hem verzwaren met een bord. Vervang het water regelmatig totdat hij ontdooid is.
Gebruik geen heet water:
Het gebruik van heet water om vlees te ontdooien is een no-go. Het kan de buitenkant van het vlees te snel opwarmen terwijl de binnenkant nog bevroren is, wat leidt tot ongelijkmatige garing en mogelijke bacteriegroei.
Haal de blokjes uit de vriezer en verpak waterdicht in plasticfolie of een zakje en leg in een bak met koud water op het aanrecht. Vervang het water na ongeveer 3 uur met nieuw koud water, zodat het echt niet warm kan worden. Na ongeveer 4-10 uur zou de kip moeten zijn ontdooid.
Het moet echt koud water zijn, geen lauw water. Lauw water kan bacteriën laten broeien. Maar geen nood, het ontdooien met koud water gaat vrij snel. Een stukje vis- of kipfilet is in ongeveer 20 minuten ontdooid op deze manier, dikke stukken hebben wat meer tijd nodig.
Kleine stukken vlees, kip of vis zijn eenvoudig te ontdooien in een magnetron. Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron.
Quick frozen, oftewel snelvriezen, is een speciale methode van invriezen. Het verschil tussen 'normaal' invriezen en quick frozen zit in de temperatuur. Zo is de temperatuur bij 'normaal' invriezen -12° C en bij quick frozen is dat -40° C.
Ontdooien in de oven
Plaats het bevroren ingrediënt op een bakplaat en zet het in de oven. Houd het goed in de gaten en draai het regelmatig om gelijkmatig te ontdooien. Deze methode is sneller dan de koelkast, maar trager dan de magnetron, en het voedsel behoudt vaak beter zijn textuur en smaak.
Kip in de oven braden vanuit de diepvries is hetzelfde als vanuit de verse, alleen met langere kooktijden . Wij raden aan om bevroren kip te koken op een lagere temperatuur dan u verse zou koken, ongeveer 350 tot 365 graden F, om de langere kooktijd te compenseren.
Natuurlijk kan dat . Maar zorg ervoor dat je de bevroren kip wast om ijs te verwijderen en de stukken kip uit elkaar haalt en het water even laat uitlekken. Voeg kruiden toe, marineer en laat het minstens een uur staan en kook het.
Gooi een bevroren kip alleen niet direct in kokend water. Doe het erin wanneer je het water aanzet. Je bouillon zal prima zijn, maar het resulterende kipvlees zal niet zo mals zijn als wanneer je het had ontdooid. Als je alleen maar bouillon wilt, zul je misschien geen verschil merken.
Kip ontdooien in water
Zodra je minder tijd hebt en dus sneller je kip wilt ontdooien, raden we je aan om de kip in een waterdichte verpakking in koud water te ontdooien.
De veiligste manier om kip te ontdooien is om het uit de vriezer te halen, in een bakje te doen en het op een lage plank in de koelkast te zetten gedurende ten minste 24 uur of totdat het niet meer bevroren is . Er zijn ook andere manieren om kip sneller te ontdooien. Kip kan sneller ontdooien door een koudwaterbad of een magnetron te gebruiken.
Als het bakken van bevroren rauwe vleugels prima is, dan kan gekookte bevroren rauwe hele kip veilig worden gegeten. Het kan taai zijn. Misschien heb je gehoord dat het gevaarlijk is om bevroren kip onder heet stromend water te ontdooien.
Ontdooien in koud water
Dit is na de koelkast de beste manier en gaat een stuk sneller. Zorg ervoor dat je kip in een waterdichte verpakking zit (laat het sealen) en leg in een koud waterbad. Dit duurt gemiddeld 2-4 uur, afhankelijk van de grootte van de kip en hoe koud je vriezer is.
Op het aanrecht laten ontdooien kun je beter niet doen, bij kamertemperatuur kunnen mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën snel uitgroeien.
Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
Wat is de beste manier om kip te ontdooien? Er zijn een handvol onfeilbare manieren om kip te ontdooien. Als tijd geen probleem is, kun je het een nacht in de koelkast laten staan. Anders zijn ontdooien in de magnetron of onder koud water houden van kip beide snellere opties.
Het duurt ongeveer 24 uur om een kip van 4 pond in de koelkast te ontdooien. In stukken gesneden, 3 tot 9 uur. Kip kan veilig worden ontdooid in koud water . Leg de kip in de originele verpakking of waterdichte plastic zak in koud water.
Kippendijen bak je ongeveer 6-8 minuten per kant op middelhoog vuur, afhankelijk van de dikte. Check altijd even of het vlees vanbinnen gaar is door de kippendij open te snijden.