Bekkenbodemoefeningen kunnen helpen om de spieren rond de vagina strakker te krijgen. Je kunt dit gemakkelijk tussendoor doen of terwijl je andere dingen doet, zoals in de rij staan, tv kijken, terwijl je baby een dutje doet of tijdens het autorijden. Je kunt er zelfs tijdens de zwangerschap mee beginnen.
De vagina is namelijk ontworpen om elastisch te zijn (met oog op het baren van ons nageslacht). Ze rekt mee voor een penis tijdens de seks, daarna trekt ze weer terug in haar oude staat. Het enige wat je vagina 'wijder' kan maken, is het baren van een kind.
Vlak na je bevalling kan je merken dat je vagina wat wijder is en meer 'open' staat. In de weken tot maanden na je bevalling trekt dit steeds meer bij. Toch is het mogelijk dat je vagina iets wijder blijft dan voor je bevalling. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken.
Dat het onvermijdelijk is dat je vagina wat wijder wordt nadat er een baby doorheen is gekomen, betekent niet dat het trainen van je bekkenbodemspieren geen effect heeft. Je zult er geen strakkere vagina van krijgen, maar meer wel meer controle over de spieren, zodat je ze bewust kunt aan- en ontspannen.
Het bloedverlies kan tot zes weken na de bevalling duren. Wanneer de afscheiding gaat ruiken, u koorts krijgt of steeds stolsels blijft verliezen en/of ruim blijft vloeien, is het verstandig contact met ons op te nemen. Het herstel van bekkenbodem, vagina en buikwand duurt vijf tot acht weken.
Als je klaarkomt gaat je baarmoeder samentrekken, sommige vrouwen voelen dit als een prettig gevoel, er zijn ook vrouwen die dit niet voelen. Als je net bevallen bent is je baarmoeder nog erg gevoelig. Als je dan klaarkomt kan het zijn dat het samentrekken wat pijnlijk is, net of je weer een beetje weeën hebt.
Zodra de bloedingen zijn opgehouden en de baarmoedermond is gesloten kun je weer vrijen. Wacht met vrijen tot de baarmoeder en het gebied van de vagina en anus niet meer pijnlijk aanvoelen en je allebei zin hebt. De meeste vrouwen hebben de eerste maand(en) na de bevalling weinig zin om te vrijen.
Je vagina kan er wat donkerder uitzien na de bevalling, een beetje paarsrood. Dat komt door de grote hoeveelheden bloed die naar je schaamlippen stroom. Meestal gaat dit vanzelf weer terug naar normaal. Vaak is de vagina wat wijder na de bevalling, en kan het geboortekanaal wat meer open staan.
Na de geboorte van een kind, bij overgewicht, constipatieproblemen of door het verouderen van de spieren rondom het vaginagebied kan een vagina verslappen of wijder worden. Dit zorgt vaak voor vervelende klachten zoals minder gevoel tijdens het vrijen, een zwaar gevoel in de onderbuik en luchtverlies uit de vagina.
De vagina wordt smaller gemaakt, doordat de spieren aan de ingang van de vagina naar elkaar toe worden gebracht. De ingang wordt nauwer en je krijgt ook meer controle over de spieren. Een vagina verkleinen gaat dus over een interne verandering omdat de vagina de opening is die uitkomt bij je baarmoederhals.
Vanaf dag vier na de bevalling kun je bekkenbodemoefeningen doen om je bekkenbodemspieren weer te verstevigen. Overleg dit wel met je verloskundige. 1. Span drie keer per dag zes seconden de spieren rond je vagina, anus en plasbuis aan zonder je bilspieren en benen aan te spannen.
U mag na de bevalling meestal vanaf dag 7 of 8 naar buiten met uw baby. Tenzij de verloskundige of kinderarts u een ander advies geeft. Uw baby heeft dan de eerste dagen de tijd gehad een stabiele temperatuur aan te nemen en kan zich nu goed op temperatuur houden.
De theorie. We weten uit onderzoek dat de partnerrelatie kwetsbaar is na de geboorte van een kind. In een onderzoek ervoer 83% in de eerste 3 maanden seksuele problemen, en na 6 maanden was dit nog 64%. Na 6 maanden was 11% nog niet begonnen aan gemeenschap (Barret 2000).
Omdat de eisprong twee weken voor de ongesteldheid plaatsvindt, kun je dus vier weken na de bevalling al weer vruchtbaar zijn. Als je flesvoeding geeft, word je meestal na een week of zes tot acht weer ongesteld.
Bevalling opwekken door te vrijen
Als je een orgasme hebt, komt er oxytocine vrij. Dit hormoon heb je nodig voor de bevalling. Door dit hormoon trekt je baarmoeder samen en dat kan net dat extra zetje zijn voor de weeën. Maar vrijen werkt ook op een andere manier: in sperma zit ook een hormoon.
Het komt vaak door drukte, stress en weinig aandacht voor elkaar of voor uzelf. Meer aandacht geven aan uw relatie en aan seks kan dan helpen. U kunt er ook over praten met uw huisarts.
Het algemene advies luidt “9 maanden zwanger betekent 9 maanden ontzwangeren”. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, je hormonen om weer in balans te komen en jullie gezin om te wennen aan de nieuwe situatie en rust en ritme op te bouwen.
De komst van uw baby
Zij laat u afwisselend persen en zuchten om inscheuren zoveel mogelijk te voorkomen. Na een tijdje is het hoofdje van de baby langzaam te zien en wordt uw baby geboren. Als alles in orde is wordt u kindje met een doek afgedroogd en gelijk op uw borst gelegd. Wat een bijzonder moment!
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Zorg voor de moeder na de bevalling
Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan. Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken.
Na 3-5 dagen kan je proberen de trap af te lopen. Zet evt. je ene voet bij de andere maar vermijd veel traplopen nog even. Wissel rust af met kleine stukjes lopen in huis waarbij je er op let dat je actief rechtop en ontspannen loopt.
Dag 10 tot 6 weken na de bevalling
Je kunt de bekkenbodem en buikspieren nu weer een beetje voelen, maar nog niet krachtig aanspannen. Tot 3 weken na de bevalling mag je deze spieren nog niet maximaal belasten. Na 3 weken kun je de oefeningen uit gaan breiden.
Bij een verstrakking van de vagina wordt zowel de vagina-ingang als de hele vagina zelf verstrakt. Hierbij gaat de cosmetisch gynaecoloog tot ongeveer 7 – 8 cm naar binnen toe om de spier- en het bindweefsel strakker te maken.