Goede communicatie is essentieel voor je relatie. Praat met elkaar, zeg elkaar wat je belangrijk vindt en waar je je goed of minder goed bij voelt. Ook belangrijk, geef elkaar regelmatig een complimentje. Het is goed voor het zelfvertrouwen en een mooie manier om te laten zien dat je elkaar graag ziet.
Als je merkt dat je nieuwsgierig naar iemand bent, is dat een heel goed uitgangspunt. Dat je iemand graag beter wil leren kennen. Dan vind je vanzelf uit of je hetzelfde denkt, of je dezelfde kernwaarden hebt en hoe iemand in elkaar steekt. Dat vormt dan de basis voor die verliefdheid die langzaam groeit.”
Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hoe het hun oude liefdes is vergaan, zegt de Amerikaanse ontwikkelingspsychologe Nancy Kalish van California State University, Sacramento. En als oude geliefden elkaar na jaren weer ontmoeten, slaat de vonk vaak opnieuw over. Met hernieuwde relaties en zelfs huwelijken als gevolg.
Luister naar je gevoel, zet je angsten aan de kant, volg liefde en doe wat het best voelt. Liefde voelt altijd goed, dus doe dat. Als je iets hebt gedaan wat je niet meer kunt goedpraten, maak dan vanaf nu een andere keuze. Kies vanaf nu voor liefde.
Voldoening halen uit seks met mensen waarmee je verder geen emotionele band hebt, is zeker mogelijk. Maar veel hangt af van wat voor seks je zelf bevredigend vindt, wat voor waarden en normen je hebt, en hoe je partners zich gedragen. Seks waar wel gevoelens aan te pas komen, is de maatschappelijke norm.
We kunnen het even volhouden zonder vocht, maar na drie dagen houdt het echt wel op. Een gemis aan zuurstof houden we zelfs nog korter vol. Na drie minuten zonder is het over. Voedsel, water en zuurstof zijn onze basisbehoeftes om in leven te blijven.
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Ongeveer drie op vier komt niét terug samen." Hoe komt dat? "Omdat die stap doorgaans een verdere afbraak inluidt van je verbondenheid als koppel. Kijk, als je uit elkaar aan het groeien bent en je gaat vervolgens een tijdje je eigen gang, versterk en versnel je dat vervreemdingsproces alleen maar.
Ware liefde bestaat uit twee personen met hun eigen passies, interesses en wereldperspectieven, die ervoor KIEZEN om samen te zijn. Niet omdat ze iets van de ander nodig hebben, maar omdat ze hun eigen leven met de ander willen delen.
Er zijn twee mogelijkheden waarom een partner geen liefde meer kan geven. De eerste mogelijkheid is, dat de partner zich in stilte onthecht heeft en al met een been buiten de relatie staat. Je partner voelt geen liefde meer en kan dit ook niet meer geven.
Emoties verwerken
Veel emoties sla je op je het hartgebied. Om je hart open te stellen, is het dan ook fijn om de emoties die je daar hebt opgeslagen, te verwerken. Emoties willen graag gevoeld worden. Wanneer je ze niet uit de weg gaat, maar er echt met je aandacht naar toe gaat en ze voelt, lossen ze vanzelf op.
Iedereen kan verliefd worden maar een beetje zelfverzekerdheid heb je hier wel voor nodig. Als je open staat voor anderen, is het ook van belang om open te staan voor jezelf. Je mag er zijn en ook jij verdient een fijne liefde aan je zijde.
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Misschien zal je ex zelfs wel spijt krijgen van het feit dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij veel meer openstaat voor het idee om weer bij elkaar te komen. Hierdoor hoef jij verder een stuk minder werk te doen om je ex weer voor je te winnen.
Tijdelijk uit elkaar gaan, kan een tijd zijn van herstel. Je kunt weer op krachten komen en je kunt sociale contacten op bouwen of aanhalen. Daar tegenover staat dat het niet samen leven ook negatief kan werken, zeker wanneer er niet af en toe wordt gewerkt aan de relatie en/of jezelf.
Creëer afstand tussen jou en hem.
Een geweldige manier om hem je te laten missen is door meer afstand te nemen. Als je normaal gesproken elke minuut van het weekend bij hem bent, plan dan eens iets zonder hem. Ga vrijdagavond iets alleen of met vriendinnen doen, in plaats van met hem.
je ex gebruikt woorden als 'misschien' 'we zullen zien' 'ik weet het niet' 'als we bestemd zijn voor elkaar komen we toch bij elkaar terug' je ex vraagt je meerdere malen of je al iemand anders hebt. je ex vraagt je of hij/zij je nog regelmatig kan blijven zien. je ex informeert bij vrienden hoe het met je gaat.
Let op hoe vaak hij/zij contact met je opneemt.
Als je ex je niet mist, zal hij/zij waarschijnlijk alleen contact met je opnemen als het echt moet (bijvoorbeeld om spullen op te halen bij jou thuis). Als hij/zij je wel mist, kan hij/zij de neiging om je te bellen, mailen of sms-en waarschijnlijk niet weerstaan.
Toon liefde en waardering.
Laat hem zien hoe zeer je hem op prijs stelt en dat je weet dat hij zijn best doet. Als hij iets liefs voor je doet, toon dan je affectie. Geef hem een kus of een knuffel, of zeg gewoon dat je van hem houdt. Als hij weet hoe gelukkig hij jou maakt, wordt hij daarvan weer gelukkig!
Stop met zoeken naar de liefde
Vaak kom je namelijk pas iemand tegen als je stopt met zoeken. Dan komt het vanzelf op je pad. Dus probeer te stoppen met zoeken en laat het vanzelf gebeuren. Uiteindelijk zal de liefde je echt wel vinden.
Zorg ervoor dat je een fijne plek hebt waar je je letterlijk en figuurlijk helemaal thuis voelt. Dat kan bijvoorbeeld je favoriete stoel of bank zijn. Maar denk ook eens aan je favoriete muziek en geurtjes. Op deze manier kun je een fijn nest bouwen voor jezelf, wat goed helpt om beter alleen te kunnen zijn.