Onrijpe Conference peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze langer houdbaar en lekker sappig! Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.
Je kunt je peren ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze minstens twee tot drie weken goed. Wil je ze langer bewaren? Vries je peren dan eens in. Snij ze eerst in partjes, en besprenkel ze met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan.
Voor langdurige opslag, koel onrijpe peren bij een temperatuur van 32 tot 35°F . Europese peren kunnen één tot drie maanden bewaard worden. Verwijder opgeslagen fruit ongeveer één week voor gebruik om volledig te laten rijpen bij kamertemperatuur.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Je hebt de keuze om ze grondig te wassen of te schillen voordat je ze gebruikt. Het goede nieuws is dat je een peer niet per se hoeft te schillen, omdat de schil waardevolle voedingsvezels bevat. Het schillen van peren kan, net als bij appels, leiden tot een snelle verkleuring van het vruchtvlees.
Onrijpe Conference peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze langer houdbaar en lekker sappig! Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.
Moet ik peren schillen om te bakken? Nee, je hoeft de peren niet te schillen voordat je ze bakt . Als de perensoort die je gebruikt echter een stevige schil heeft, raad ik je aan om ze te schillen, omdat ze dan niet zo zacht worden als andere soorten.
Goed om te weten: geschilde peren worden snel bruin! Dit kun je voorkomen door ze te besprenkelen met wat citroensap. Je kunt de schil verwijderen, maar het is soms lekkerder om deze eraan te laten, zeker als je de peer verder gaat bereiden.
Een middelgrote peer bevat ongeveer zes gram vezels. Evenveel als twee bruine boterhammen en goed voor 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Die vezels zorgen voor een goede darmtransit en verlagen het cholesterolgehalte. Hierdoor is de peer het ideale medicijn tegen stress.
Zacht fruit kun je meestal rauw invriezen. Bij hard fruit zoals appels en peren kan dit ook, maar dan verkleuren ze. Daarom is het beter om ze eerst te koken of er een jam of moes van te maken.
Peren kunnen op verschillende manieren worden bewaard: gekoeld, ingevroren, ingemaakt of gedehydrateerd . U zult de beste methode voor u willen kiezen op basis van hoe lang u uw conserven wilt bewaren. De meest kortetermijnmethode van conserveren. Conserven kunnen tot drie maanden in de koelkast worden bewaard.
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf.
Om de onvermijdelijke verkleuring op afstand te houden, meng je een lichte oplossing van water en citroensap (zeef het citroensap voordat je het aan het water toevoegt). Een klein beetje is al genoeg: voor meerdere peren is een ¼ kopje water en drie eetlepels citroensap voldoende.
Je kunt peren buiten de koelkast bewaren, maar ze zijn langer houdbaar in de koelkast.
Versnel de rijping met de papieren zak-methode
Neem een papieren zak plus daarbij een appel en/of banaan die van zichzelf al rijp is. Stop die samen met het onrijpe fruit dat je sneller wilt laten rijpen in de zak. Sluit deze af en na een dag of paar dagen is je fruit rijp en klaar voor consumptie.
De peren kun je in een afgesloten bak maximaal een week bewaren in de koelkast.In de vriezer tot 3 maanden houdbaar. Bewaar vooral ook (een deel van) het sap waarin je de peren hebt gekookt, goed te gebruiken in recepten en hetzelfde te bewaren als de peertjes.
In de peer zit relatief veel koper en ijzer. Dit zijn belangrijke ingrediënten om bloedarmoede tegen te gaan. In vergelijking met een peer zit er in een appel 3 keer zo veel vitamine A, 2 keer zoveel vitamine C en 20% meer vitamine E. belangrijk is dat 70% van de vitaminen meteen onder de schil zitten.
Maar peren hebben vast andere gezondheidsvoordelen. Jazeker. Ze bevatten een redelijke hoeveelheid vezels en veel van het mineraal kalium, dat hoge bloeddruk helpt verlagen en meewerkt om de vochtbalans in je lichaam goed te houden. Daarom zijn peren, net als kaliumrijke bananen, goed fruit als het erg warm is.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Ze blijven in goede conditie bij temperaturen tussen -1 en 0ºC, afhankelijk van het ras. Om vochtverlies zoveel mogelijk te beperken wordt geadviseerd om peren bij een hoge luchtvochtigheid van 90-95% te bewaren.
Ja, als je ze in de koelkast of de vriezer bewaart.
Als je ze op kamertemperatuur bewaart, kun je ze maar 1 dag van tevoren snijden . Peren smaken het lekkerst als ze vers zijn, dus probeer ze snel op te eten. Als je perenschijfjes meeneemt voor de lunch, probeer ze dan in een koelelement te doen om ze vers te houden.
Het oogstmoment van handperen, zoals Conference en Concorde, valt gelijk met de herfstappels. Ze zijn plukrijp in de periode eind augustus tot begin oktober. Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman en de Sint Remy, kan je het beste nog iets langer laten hangen en oogsten van midden september tot midden oktober.
Vul je inmaakpotten met de peren. Giet de resterende siroop over de peren tot ze bedekt zijn, waarbij je 1/2 inch ruimte overlaat vanaf de bovenkant van de potten. Veeg de randen af met een papieren handdoek. Doe de deksels erop en draai de banden vingertopvast.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Als je met de gebakken peren zit, heb je te maken met onaangename gevolgen van eerdere gebeurtenissen. Deze uitdrukking betekent namelijk 'ergens voor moeten opdraaien', 'op de blaren moeten zitten', 'in moeilijkheden zitten'. Gebakken peren waren vroeger een bekende lekkernij.