De lever gezond houden Zorg voor een dieet dat bestaat uit voldoende groenten, fruit en vette vis en het vermijden van diverse schadelijke voedingsmiddelen voorzien van verzadigde vetzuren en drink alcohol niet of met mate. Te veel en te vaak alcohol drinken kan de lever beschadigen.
Leverenergie herstellen
Meestal is de leverenergie goed te herstellen met een homeopathisch middel, Chinese kruiden of acupunctuur. Daarnaast zijn er enkele voedingsmiddelen die gunstig zijn voor de lever: havermout, roggebrood, lima bonen, cashewnoten, courgette, groene bonen, citroenen, limoenen en avocado's.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Voor herstel en het ontgiften van de lever is het belangrijk om de juiste voeding in te nemen. Knoflook, groene thee en vette vis zijn enkele voedingsmiddelen die de functie van de lever ondersteunen. Voedsel met veel antioxidanten helpt ontstekingen af te remmen en heeft beschermende eigenschappen voor de lever.
Vermijd kant-en-klaar: Eet liever geen kant-en-klare maaltijden, hartige snacks zoals kroketten, soep uit pak of blik, gemarineerde, gepaneerde of gekruide vleessoorten en groenten uit blik of pot. Deze producten bevatten veel zout.
Bij acuut leverfalen werkt uw lever plotseling niet meer goed. Dit merkt u vaak het eerst aan misselijkheid en een ziek gevoel.Later kunt u verward raken en soms wordt uw huid geel. Uw gezondheid gaat snel achteruit.
Geregeld koffie drinken wordt in verband gebracht met een goed werkende lever, wat het risico op fibrose (de eerste fase in levercirrose) vermindert. Groene thee, die als rijke bron van antioxidanten je lever soepel houdt. Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning).
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt.
Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Met de juiste voedingsstoffen kun je de werking van je lever ondersteunen. Minder vet, veel groenten en fruit en genoeg water drinken, helpen je lever bij het filteren. Ook zijn er een aantal vitaminen en mineralen die een positief effect hebben op de werking van je lever.
De emotie die de rechtstreeks impact heeft op de lever is boosheid, samen met woede en frustratie. Intense boosheid werkt stagnerend op de energiestroom van de lever.
'Van een vervette lever merken mensen niets, en ook niet van beginnende schade. In een vervette lever zorgt een zeer milde maar continu aanwezige ontsteking voor littekenvorming, fibrose genoemd. Fibrose kan ontaarden in cirrose, zeer ernstige leverschade.
Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3. We vinden deze in ongebrande noten, in vette vis zoals ansjovis, sardientjes, zoute haring, makreel, paling en zalm en in koudgeperste, plantaardige oliën.
Vlees, vis en eieren
Vette vleeswaren: paté, salami, vleessalade, hespenworst…
De lever gezond houden
Zorg voor een dieet dat bestaat uit voldoende groenten, fruit en vette vis en het vermijden van diverse schadelijke voedingsmiddelen voorzien van verzadigde vetzuren en drink alcohol niet of met mate. Te veel en te vaak alcohol drinken kan de lever beschadigen.
Een overbelaste lever zorgt er bijvoorbeeld voor dat we ons vermoeid voelen en een tekort hebben aan energie. Ook slapeloosheid en hormonale klachten zijn gelinkt aan de lever. Dat geldt ook voor hoofdpijn zoals migraine.
algehele zwakte en vermoeidheid. verminderde eetlust en gewichtsverlies. verlies van spiermassa, daardoor dunnere armen en benen. geelzucht, het geel zien van de huid en oogwit.
Leverbeschadiging door alcohol vindt normaliter in 4 verschillende stadia plaats: leververvetting, leverontsteking, levercirrose en ten slotte leverkanker.
Jeuk is een belangrijk symptoom van cholestatische lever- en galwegziekten en kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Cholestatische jeuk heeft vaak een piek in de avond en de vroege nacht, concentreert zich meestal in de handpalmen en voetzolen, maar kan ook gegeneraliseerd vóórkomen.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
Gebruik geen zoetmakers zoals honing, kokosbloesemsuiker en alle andere hippe suikers. Eet fruit (citrusfruit, druiven en kersen), maar vermijd vruchtensappen. Eet 3 hoofdmaaltijden en vermijd tussendoortjes.
Drink 's morgens een groot glas vers citroensap. Het maakt van binnen schoon, dankzij de vitamine C en flavonoïden. Darmen, nieren, lever en gal varen er wel bij. Deze stoffen ontgiften de lever, neutraliseren urinezuur, lossen klompjes kalk op en ook gal- en nierstenen.