Hoofd niet in de nek of te ver naar voren. Schouders omlaag. Armen ontspannen meebewegen met de beenbeweging; de armen bewegen vanuit het schoudergewricht, waarbij de elleboog in gebogen stand blijft (90 graden) Hoog in het bekken door goed uit te strekken (niet laten inzakken, zoals bij de loopster boven)
De ogen: kijk recht voor je en houd je hoofd omhoog. Als je naar de grond kijkt, leun je automatisch naar voren, wat de druk op je onderrug en het risico op blessures vergroot. Als je vooruit kijkt, verbeter je je houding én adem je makkelijker. De kaak: zorg ervoor dat je je kaken relaxt en je mond openhoudt.
Een goede looptechniek is er eentje waarbij je ontspannen, licht naar voren leunend loopt. Op een manier die voor jou natuurlijk en comfortabel voelt waarbij je je voet tijdens de landing zoveel mogelijk onder je lichaam plaatst en de armen in tegenstelde richting van de benen ontspannend mee bewegen.
Bij een voorvoetlanding land volledig op je voorvoet. Bij een midvoet landing, land je tijdens het hardlopen, zoals de naam al zegt, op het midden van je voet. Een voor- of een midvoet landing is waar je naar toe wilt. Deze manier van hardlopen is een stuk efficiënter en minder blessuregevoelig dan een haklanding.
(1) 'De looppas' wordt uitgevoerd in het tempo van 180 passen per minuut. (2) 'De langzame pas' wordt uitgevoerd in het tempo van 70 passen per minuut. Om het juiste tempo tijdens het marcheren aan te geven kan er door de commandant geteld worden, bijvoorbeeld: 'links-rechts-links-rechts' of 'links-twee-drie-vier'.
Zo lopen vrouwen gemiddeld net onder de 10 minuten per mijl. Dat komt neer op zes minuten per kilometer, wat gelijk staat aan een tempo van 10 km per uur. Net iets minder snel dan de gemiddelde tijd van 10 km hardlopen onder mannen, maar een minimaal verschil.
Er zijn drie soorten voetlandingen in het hardlopen: op de voorvoet, op de middenvoet en op het achterste deel van de voet. Als je op je voorvoeten landt, raakt de bal van je voet als eerste de grond. Dit betekent ook dat je je gewicht van de grond duwt via de bal van je voet en je tenen om verder te lopen.
De gebruikelijke afwikkeling houdt in dat de achtervoet/hiel van de voet eerst op de grond landt. Daarna gaat de midden- en voorvoet naar beneden, zodat je voet plat op de grond komt te staan. Vervolgens gaat de achtervoet/hiel weer van de grond af. Tot slot zet je je weer af met de bal van je voorvoet en de tenen.
Loopscholing is een geweldige manier om je looptechniek te verbeteren. Iedere loopscholingsoefening focust op één of enkele aspecten van de looptechniek. Je kunt gemakkelijk loopscholing opnemen in je warming-up. Loopscholing hoeft slechts enkele minuten te kosten en verbetert je looptechniek enorm.
Training vier weken voor de start
Bouw verder aan je conditie met trainingen van 30 tot 60 minuten aan een constant tempo. De ene keer loop je aan een gematigde snelheid, de andere keer aan een hoger tempo. Niet de snelheid op zich is belangrijk, wel je hartslag. Houd die dus in het oog.
Cadans is het aantal keren dat je voet de grond raakt. Meestal is die periode een minuut. Je lengte, gewicht, been en paslengte en actief vermogen bepalen samen je optimale cadans. Recreatieve lopers hebben een cadans van ongeveer 160-170 stappen per minuut, terwijl atleten rond de 180 stappen of meer per minuut lopen.
Start 2 Run met Evy is een running app voor je smartphone. Ren op de melodieën van je favoriete muziek en word tijdens je trainingssessies persoonlijk begeleid en gemotiveerd door Evy Gruyaert. De app biedt zowel loopplannen die je voorbereiden op je eerste 5 km-run als plannen voor meer geavanceerde hardloopdoelen.
Planken is een goede fitnessoefening om je houding te verbeteren. Maar ook je buikspieren worden flink aan het werk gezet. Met goed getrainde buik- en rugspieren wordt het aannemen van een goede houding een stuk makkelijker. Ga op je buik liggen en zet je onderarmen op de grond.
Maak jezelf lang en leun niet naar voren of naar achteren. Door je buik/navel en je achterwerk iets in te trekken is het makkelijker om rechtop te lopen. Kijk voor je uit (ongeveer 10 meter) in plaats van naar de grond. Door je kin recht te houden, voorkom je dat je last krijgt van je nek en schouders.
Goed lopen begint bij het neerzetten en afwikkelen van uw voeten. Zet uw voet goed recht naar voren. Wikkel de voet af van de hiel, buitenkant voet naar de grote teen. Met de grote teen zet u zich weer af naar voren.
Oplossing voor een doorgezakte voet
Een op maat gemaakte steunzool kan de voet corrigeren en zorgen voor een betere verdeling van de druk van de voet. Een betere verdeling van de druk van de voet zorgt ervoor dat je minder pijn voelt, waardoor het lopen comfortabeler wordt.
Kinderen met autisme lopen vaker op de tenen. Wanneer de kuitspieren in aanleg te kort zijn of er een afwijking in de botstructuur of de aansturing van de spieren is, kan dat een oorzaak voor tenenlopen zijn.
De hamstring moet zo sterk mogelijk zijn in bijna gestrekte positie. Hoe meer kracht die daar kan leveren, des te harder de hamstring de heup zal strekken en dus snelheid zal genereren. De buikspieren moeten sterk genoeg zijn om de bekkenkanteling op hoge snelheid tegen te gaan. Een bonus maar zeker niet onbelangrijk.
Pronatie is de manier waarop je voet naar binnen rolt om de impact op te vangen van de landing. Dit is een onderdeel van de natuurlijke beweging van het menselijk lichaam en verschilt van persoon tot persoon. Wanneer je voet op de grond neerkomt, rolt je voet naar binnen om de schok op te vangen.
Ze zijn echt behoorlijk anders dan andere hardloopschoenen. De maten van Hoka vallen normaal, dat wil zeggen dat je echt 45 moet kiezen als je normaal ook maat 45 hebt.
Een prestatie! Ongetraind 40 kilometer lopen is te doen. Wilt u echter tot de laatste kilometers ook kunnen genieten van de mensen om u heen en de mooie dorpen en ook de volgende dag nog vrolijk zijn adviseer ik u zich goed voor te bereiden.
Het gemiddelde wandeltempo van een volwassen wandelaar is 4 tot 5 kilometer per uur. Getrainde wandelaars lopen vaak wat harder. Zij halen de snelheid van 6 of zelfs 7 kilometer per uur met gemak, ook op langere afstanden. De gemiddelde hardloopsnelheid is ongeveer 11 kilometer per uur.
De vraag hoe lang je doet over vijf kilometer hardlopen verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Een beginnend hardloper loopt de vijf kilometer in zo'n 35 a 40 minuten. Ben je een gevorderd hardloper dan loop je vijf kilometer in ongeveer 20 tot 25 minuten. Gemiddeld ligt dit echter tussen de 25 en 30 minuten.