Wanneer je een muur geluiddicht wilt maken, zijn er verschillende opties. Voor akoestische isolatie van de muur kun je een voorzetwand (laten) plaatsen, geluidsisolerende platen op de muur monteren, spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Je kunt muren geluidsdicht maken op verschillende manieren. Zo kun je voor de akoestische isolatie van een muur bijvoorbeeld een voorzetwand laten plaatsen, je kunt de spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen. Je kunt ook kiezen voor geluidsisolerende platen op de muur, zoals akoestische wandpanelen.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Neem contact op met uw gemeente of sociaal wijkteam en vraag naar de mogelijkheid van buurtbemiddeling. Een buurtbemiddelaar helpt bij problemen tussen buren, zoals geluidsoverlast. Heeft uw gemeente geen buurtbemiddeling? Maak dan gebruik van mediation.
Wanneer je een muur geluiddicht wilt maken, zijn er verschillende opties. Voor akoestische isolatie van de muur kun je een voorzetwand (laten) plaatsen, geluidsisolerende platen op de muur monteren, spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen.
Een muur isoleren tegen burengeluid van naaste buren is vaak effectief, maar vaak bij oude woningen kan het ook helpen om de vloer te isoleren. De wanden worden het best geïsoleerd door deze te voorzien van een voorzetwand, met behulp van Merfoflex Tussenregels.
Hoe geluiddempend materiaal is, verschilt per soort. Steenwol en glaswol staat bekend als uitstekend geluidsisolatie materiaal. Isolatieparels (spouwmuur) of PIR platen (dak) zijn goed in warmte vasthouden, maar matig als geluidswerende isolatie.
Een steenwol isolatielaag van 100 mm reduceert het geluid dan met ongever 10 dB ten opzichte van een niet-geïsoleerd dak. Dit ervaart het menselijk oor als een halvering van het geluid. Geluidsoverlast als gevolg van trein-, vlieg- en autoverkeer wordt tot het minimale beperkt.
De gemiddelde prijs voor het geluiddicht maken van een tussenmuur schommelt tussen 40 en 60 euro per vierkante meter exclusief BTW. Als het te overbruggen lawaai minimaal is, kan je rekenen op ongeveer 40 euro. In het geval van harder lawaai zullen de kosten dichter bij de 60 euro liggen.
Tip 1: Deel grote ruimtes in
Dan is het slim om deze in te delen in kleinere ruimtes, omdat het dan minder gehorig is. Hiermee hoef je niet direct een wand midden in de woonkamer te zetten, maar roomdividers werkt ook al heel goed! Zet bijvoorbeeld een boekenkast haaks tegen de muur aan of plaats een schuifdeur.
Binnenmuurisolatie wordt meestal toegepast door gebruik te maken van een voorzetwand. Deze wordt op een houten of metalen rooster aangebracht dat verankerd is in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld.
Een tussenmuur voorzien van isolatie heeft vaak als hoofddoel om tegen geluid te isoleren. Geluid kan afkomstig zijn van buren die veel lawaai produceren of als buren geluidsoverlast van u ervaren. Ook kunt u geluidsoverlast binnen de woning beperken door tussenmuren van bepaalde ruimtes te isoleren.
Thermische en akoestische isolatie zijn niet hetzelfde, maar bij spouwmuurisolatie gaan ze goed samen. Wanneer u kiest voor inblaaswol als isolatiemateriaal voor uw spouwmuur dan profiteert u dubbel. Dit materiaal presteert zowel op thermisch vlak als geluidsisolatie.
Het plaatsen van een voorzetwand is een vaak toegepaste methode bij geluidsisolatie. Bij een voorzetwand wordt een frame voor de muur geplaatst waarop een isolatiemateriaal wordt aangebracht. Dit kader wordt dan afgewerkt met gipsplaten. Het geluid dat voorbij de buitenmuur geraakt, wordt geabsorbeerd door de isolatie.
Thermische isolatie steenwol en glaswol
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
Om de geluidsgolven te absorberen is het belangrijk om tussen de bestaande muren en de nieuwe kooi-constructie genoeg isolatiemateriaal te plaatsen. Steenwol is een goede keuze, maar ook Miofoam geluidsisolerende platen of Recticel Silentwall zijn geschikt.
ROCKWOOL steenwol is erg geschikt als geluidsisolatie.
Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid. Geluidsgolven botsten tegen de vezels en worden omgezet in warmte-energie.
Geluiden kunnen zich gemakkelijk verspreiden door zogenaamde geluidslekken. Denk hierbij aan slecht gevoegde muren, leidingen, ventilatieopeningen, enzovoorts. Deze geluidslekken kun je dichten met onder andere tochtstrips en/of purschuim.
De meest voorkomende vorm van akoestisch behang is behang met een extra schuimlaag. Ook behang van textiel kan een geluiddempende werking hebben. De derde optie wordt aanzienlijk minder vaak gebruikt, maar is ook mogelijk: het zogeheten 3D-behang waarbij er gebruik wordt gemaakt van thermoforming.
Isolatiematerialen voor een voorzetwand
Wat betreft de dikte; met steenwol, glaswol of minerale wol moet je een laag van minimaal 50 mm isolatiemateriaal aanbrengen om te voldoen aan de bouwbesluit-eis (Rc-waarde 1,3) voor gevels. Bij PIR kan dit dunner, een plaat van 30 mm is hier al voldoende.
Het type isolatie is van weinig belang: tussen de 2 woningen is er bijna nooit een extreem temperatuursverschil, en als beide woningen "los" van elkaar staan is de acoustische isolatie al voor 95% in orde.