Je kunt beginnen met een halve theelepel pindakaas zonder stukjes of een theelepel fijngemaakt gebakken of hardgekookt ei. De twee dagen daarna geef je elke dag steeds een beetje meer. Als dat goed gaat kun je elke week een flinke eetlepel pindakaas of ei geven aan je kind.
Het introduceren van pindakaas bij baby's rond de 4-6 maanden is een ideaal moment om te testen. Om pindakaas te introduceren, raden we aan om 1-2 theelepels pindakaas te mengen met 2-3 theelepels water, moedermelk of kunstvoeding om het te verdunnen .
Belangrijk: wekelijks minimaal 10 gram pindakaas aanbieden, dat is gelijk aan 3 theelepels. De pindakaas door de babyvoeding roeren of op een boterham smeren. Vaker of meer mag ook.
De meest bekende combinatie is gepureerde banaan met pindakaas, dit blijft een lekkere combi. Is je kindje jonger dan 6 maanden, pureer dan de banaan glad en voeg vervolgens de pindakaas toe. Ouder dan 6 maanden kun je de banaan ook prakken, zo went je kindje meteen iets meer aan de textuur van banaan.
6 maanden +: Verdun gladde pindakaas (honingvrij) met water, moedermelk, flesvoeding of puree zoals appelmoes en serveer het zo of meng het met andere zachte, schepbare voedingsmiddelen zoals pap of yoghurt. Je kunt de verdunde pindakaas ook heel dun op toastreepjes smeren.
ð¥ð¥ Wortel en pindakaas: De zoete smaak van wortelen gaat perfect samen met de romige textuur van pindakaas. ð ð¥ Zoete aardappel en pindakaas: Een verrassend lekkere combinatie die je kleintje zeker zal waarderen.
Tips voor het geven van ei aan je baby:
Aanbevolen wordt om te starten met groente en 1 soort per keer te geven. Geschikte groenten zijn bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen. Als je fruit wilt proberen, start dan met banaan, perzik, peer of meloen.
Allergieën en borstvoeding of flesvoeding
Exclusieve borstvoeding of eerste zuigelingenvoeding wordt aanbevolen voor de eerste 6 maanden van het leven. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, hoeft u geen voedingsmiddelen te vermijden die allergische reacties kunnen veroorzaken (inclusief pinda's), tenzij u er allergisch voor bent .
Als u uw baby zo vroeg mogelijk laat wennen aan verschillende soorten voeding, dan loopt hij/zij minder risico op een voedselallergie. Daarom wordt geadviseerd om bij de babyvoeding éénmaal per week pindakaas of ei toe te voegen.
100% pindakaas zonder stukjes, zonder toegevoegd zout en suiker, is het beste voor je kind. Ei en pindakaas kun je mengen met wat fijngemaakt fruit of gekookte groente.
Wanneer u uw baby voor het eerst laat kennismaken met pindakaas, kies dan voor gladde pindakaas . Chunky pindakaas is een verstikkingsgevaar vanwege de stukjes hele pinda's.
Bij een voedsel-allergie krijgt je kind meestal meteen klachten na het eten van iets, bijvoorbeeld pinda of ei.
Om dit zo te houden is het belangrijk wekelijks minimaal 10 gram pindakaas te eten. Dit is gelijk aan 3 theelepels pindakaas, die met babyvoeding vermengd of op een boterham gesmeerd kunnen worden. Vaker of meer pindakaas geven mag ook: 1x per week 10 gram is de minimale hoeveelheid.
Hoe vaak geef ik mijn baby hetzelfde hapje? Je begint met losse en zachte smaken en die geef je een aantal, bijvoorbeeld 3 dagen, achter elkaar. Bijvoorbeeld 3 dagen pompoen, 3 dagen bloemkool, 3 dagen worteltjes en daarna op die manier fruithapjes. Zo leert je baby de smaken beter herkennen en waarderen.
Eieren serveren voor baby-led weaning
Naarmate de voedingsvaardigheden van uw baby verbeteren en zijn/haar pincetgreep zich ontwikkelt, meestal rond de 9 - 12 maanden, kunt u overgaan op kleinere, in blokjes gesneden stukjes. Dit kan eruit zien als roerei, hapklare omeletten, hardgekookte eieren, eiermuffins of bananen-eipannenkoeken .
Je baby mag tussen de vier en zes maanden beginnen met (oefen)fruithapjes. Hoeveel fruit je baby mag ligt aan de ontwikkeling. Begin met zo'n 50 gram per dag en kijk hoe veel je baby op kan. Stop ook als je baby aangeeft niet meer te willen eten, bouw het rustig op.
Eieren ð³ Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen.
Het advies is om de hoeveelheid pindakaas op te bouwen en wanneer het opbouwschema is gevolgd wekelijks 3 theelepels pindakaas aan te bieden totdat je baby 1 jaar oud is. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden om om de dag 1 theelepel pindakaas door een groente en/of fruithapje te doen.
Ei kun je gekookt of geroerbakt geven. Begin met een half theelepeltje ei door het warme hapje. Als dit goed gaat kun je het langzaam uitbreiden. Geef daarna, in ieder geval het eerste jaar, minimaal 1x in de week een half ei.
Voor baby: pindakaas-havermout met ei
Meng in een magnetronbestendige kom havermout en water en kook 30 seconden op hoog. Voeg de pindakaas en eidooier toe en roer tot het volledig gemengd is . Kook nog eens 30-40 seconden tot het mengsel stoomt en gaar is. Laat afkoelen voordat u de baby voedt.
Ideeën om te proberen:
Voeg plakjes banaan toe aan een geroosterde PB&J . Smeer op een rijstwafel of cracker. Voeg toe aan een smoothie. Dip bleekselderij of wortels in pindakaas.
Amandelboter bevat ongeveer 25 procent meer enkelvoudig onverzadigd vet dan pindakaas. Omgekeerd bevat een portie pindakaas twee keer zoveel verzadigd vet als een portie amandelpasta (wat dus slecht is voor het hart). Vanwege dat gehalte aan 'goede vetten' wordt amandelpasta vaker aanbevolen.