Laat de boontjes na het koken schrikken met ijskoud water. Zo stop je het kookproces en de boontjes behouden hun frisse groene kleur.
Het is ook ideaal om sperziebonen eerst te blancheren en ze daarna te (roer)bakken. Door sperziebonen te blancheren, blijven ze mooi groen, knapperig en vol van smaak.
Kook de spruiten in een ruime hoeveelheid water. Zo daalt de temperatuur van het water niet te veel én zullen ze hun mooie groene kleur behouden. Kook ze niet te lang. Normaal gezien volstaan 10 à 12 minuten.
Wat je ook doet, sla de stap van het dompelen van de bonen in koud water niet over zodra je ze van het vuur haalt. Door de bonen te shockeren (onderdompelen in een ijsbad) stopt het kookproces en blijven ze heldergroen van kleur . Schep 6 kopjes ijs in een grote kom en vul deze met koud water.
Sperziebonen kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren.Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C. Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren.
Groene bonen moeten ongewassen in de groentelade van uw koelkast worden bewaard. Als ze in een zak zaten, bewaar ze dan in de zak wanneer u ze opbergt. Als ze in een klein bessendoosje van de markt zaten, doe ze dan in een herbruikbare opberg- of plastic zak voordat u ze in de koelkast bewaart.
Nadat je de bonen hebt schoongemaakt, plaats je ze in een kom met koud water. Dit helpt om ze fris en knapperig te houden. Zorg ervoor dat de bonen volledig ondergedompeld zijn in het water en bewaar ze in de koelkast. Het water helpt om uitdroging te voorkomen en de versheid te behouden.
Was de boontjes goed en verwijder de puntjes. Je kan ze eventueel in tweeën breken en in water aan de kook brengen. Laat de boontjes na het koken schrikken met ijskoud water. Zo stop je het kookproces en de boontjes behouden hun frisse groene kleur.
Door een hoge concentratie zout in het blancheerwater te gebruiken (2 eetlepels per liter water) worden de sperziebonen snel malser, zodat hun heldergroene kleur behouden blijft. De grote hoeveelheid zout in het blancheerwater dringt door in de stevige schil van de bonen om ze beter te kruiden dan kleinere hoeveelheden.
Sperziebonen bereiden
Hoewel je soms hoort dat water sneller aan de kook komt als er zout in zit, is dat niet waar: het kookpunt wordt daar namelijk ook hoger door. Het is juist beter om sperziebonen zonder zout te koken, omdat je anders het risico loopt dat het velletje wat taaier wordt.
Spruitjes koken
Zet met een mesje eerst een kruisje in het stammetje van ieder spruitje. Zo worden ze namelijk gelijkmatig gaar. Vul dan een pan met ruim water en een snuf zout, doe de spruitjes erin en breng aan de kook. Als het water kookt, zijn ze meestal in 10-13 minuten beetgaar en kun je ze afgieten.
Vul gewoon een extra kom of pan met koud water en zet het in de gootsteen.Doe je gestoomde of gekookte spruitjes in de gootsteen, giet ze af in een vergiet en gooi ze dan direct in het koude water . Dit stopt het koken, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat ze papperiger worden, en het behoudt ook hun kleur.
Broccoli stomen
Broccoli kun je ook goed stomen. Ale vitamines blijven dan behouden en de kleur blijft op die manier mooi groen. Brocoli stomen kan in een mooie stoommand boven kokend water, maar je kunt ook een vergiet op een pan zetten met een passende deksel erop. Dat werkt ook prima.
Wanneer gebruik ik beter géén deksel? Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel.
Aan de andere kant, sperziebonen gekookt in ongezouten water duren langer om te koken en worden flauw en saai. Zo kun je de wetenschap in actie zien: Voeg ¼ kopje keukenzout en 1 pond gesneden sperziebonen toe aan 2 liter kokend water. Breng het water weer aan de kook en kook gedurende 6 minuten.
Sperziebonen houden van warmte, ze kunnen echt niet tegen nachtvorst. Wacht dus met het zaaien tot minimaal halverwege mei, zodat de kans op nachtvorst nihil is. Als je wil dat ze sneller kiemen, laat de bonen dan een nachtje in lauw water weken.
Een tip die ik heb gevonden met het inmaken van bonen, is om 1 tablet zink (50 mg) aan elke pot toe te voegen . Dit houdt je bonen heldergroen. En nee, je proeft het niet. Je hebt ongeveer 2 pond bonen nodig om een pot van een kwart te vullen.
Het geheime ingrediënt dat u aan uw kokende water kunt toevoegen terwijl u uw sperziebonen kookt, is ijs ! Dit zal helpen om de groene en gele kleuren in uw sperziebonen te voorkomen! Het zal de kleur mooi groen houden en niet mengen met andere kleuren.
Zodra ze gaar zijn, gebruik je een spin of tang om de sperziebonen over te brengen naar het ijsbad . Door ze in ijswater te dompelen, stop je direct het kookproces, waardoor hun textuur en felgroene kleur behouden blijven.
Sperziebonen blijven 1 tot 2 dagen goed in de koelkast. Op de fruitschaal blijven ze zelfs 3 tot 5 dagen goed. Verse sperziebonen kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor het invriezen om de kleur en textuur te behouden.
De bladeren van mijn boontje worden geel. Wat betekent dat? Als het een egale vergeling van het oudere blad is, zit de oorzaak in de grond. Het kan dat er aardrupsen aan de wortels knagen, of dat er stikstof-gebrek is.
Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
Uit analysegegevens blijkt dat de consumptie van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid. Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven.