Geur van moedermelkVerse moedermelk heeft meestal een milde, lichtzoete geur. Soms ruikt bevroren en ontdooide melk zeepachtig. Deze zeepachtige melk wordt soms ook geweigerd door de baby.
Net als alle andere melksoorten zie en ruik je aan moedermelk wanneer dit bedorven is. Dan heeft het bijvoorbeeld brokken en ruikt rot.
Soms kan het zijn dat ontdooide moedermelk stinkt en/of zepig ruikt. Je zou denken dat de ontdooide moedermelk niet meer bruikbaar is omdat het 'rot' ruikt. Vetontbindende enzymen in de moedermelk die jouw baby bij het verteringsproces helpen, kunnen al geactiveerd zijn en de melk doen stinken.
De eerste melk die je lichaam maakt is vaak gelig tot oranje.Later ziet moedermelk er vaak blauwig-wit uit. Maar ook eten kan de kleur een beetje beïnvloeden.
Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten. Wanneer je baby afgekolfde moedermelk drinkt uit een cup of flesje, kunnen bacteriën uit zijn mond natuurlijk in de melk terechtkomen.
Geur van moedermelk
Soms ruikt bevroren en ontdooide melk zeepachtig. Deze zeepachtige melk wordt soms ook geweigerd door de baby.
BAARN - Niet alleen volwassenen kunnen de geur van lekker eten moeilijk weerstaan. Ook baby's ruiken hun voedsel. Piepkleine klieren in de borst produceren een vloeistof die baby's onweerstaanbaar vinden ruiken. Onderzoekers telden het aantal klieren op de tepels bij 121 moeders, drie dagen na de geboorte van hun kind.
Kleur van moedermelk
De kleur zegt niets over de kwaliteit van moedermelk. Moedermelk is altijd goed van samenstelling en voedingswaarde. De eerste melk die je borsten maken wordt colostrum genoemd. Colostrum is geel, soms wit of helder.
Bij kolven geldt hetzelfde als bij borstvoeding geven. Hoe leger en hoe vaker de borst wordt gekolfd, hoe groter de melkaanmaak. Voldoende afkolven zorgt er dus voor dat je voldoende melk hebt bij de volgende voeding. Wel is de hoeveelheid afgekolfde melk vaak wat minder dan wat een kind uit de borst drinkt.
Vette melk bij borstvoeding
Hoe leger de borst, hoe vetter de melk is. Dat komt omdat de vetdeeltjes aan de cellen blijven plakken als de cel volzit met melk en de melkstroom stopt. Als de cel leger raakt, gaan de vetcellen zich meer mengen door de melk en wordt de melk vetter.
De meest opvallende tekenen van melk met een hoog lipasegehalte zijn veranderingen in smaak en geur. U merkt misschien dat uw melk een geur of smaak heeft die lijkt op metaalachtig, braaksel, eieren, zeep of visachtig. Het uiterlijk van de melk kan ook veranderen, hoewel dit niet altijd het geval is.
Belangrijk! Wanneer je de gekolfde melk in de koelkast (max. 0-5°C) bewaart, mag je de opbrengst van een hele dag bij elkaar indoen. Aan het eind van de dag kun je de verzamelde melk in één keer invriezen of meteen gebruiken.
Oorzaken stinkende mond bij baby/ kind
Een slechte adem bij kinderen wordt veroorzaakt door bacteriën. Bacteriën in de mond, keel of neus produceren gassen die zwavelachtig kunnen ruiken. Een onverzorgd gebit of ontstoken tandvlees kunnen de oorzaak zijn van een vieze adem bij je baby of kind.
De melk heeft waarschijnlijk een zeer kenmerkende zure geur en kan zelfs metaalachtig smaken, zoals zeep of bitter . Als het zuur ruikt, komt dat waarschijnlijk door de werking van het lipase-enzym op het vetgehalte van de moedermelk.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Als u 's nachts niet kolft omdat u zelf rust nodig heeft, houd dan de pauze tussen de laatste keer kolven en de eerste keer de volgende dag zo kort mogelijk. Om de moedermelkproductie in stand te houden kunt u het beste afkolven op tijden waarop u normaal gesproken zou voeden.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Zorg ervoor dat je de kolf bij dagelijks gebruik één keer per dag steriliseert. Als je baby zes maanden of ouder is, is het voldoende om één keer per week de kolfspullen te steriliseren.
Bij vrouwen die af en toe kolven, verandert de bacteriële samenstelling van de moedermelk. Bacteriën uit de zuigelingenmond én van het kolfapparaat nestelen zich kennelijk in de melkklieren. Gevolg is dat de moedermelk minder rijk en divers is. Ook bevat de melk meer potentieel ziekteverwekkende bacteriën.
Het goedje ruikt namelijk een beetje naar vruchtwater. Deze geur herkent je baby en helpt hem om je tepel sneller te vinden.
De basisprincipes van borstvoeding
Moedermelk kent drie verschillende en duidelijke stadia: biest, overgangsmelk en rijpe melk .
Probeer in de nacht de tijd tussen het kolven niet langer dan 6 à 7 uur te laten zijn. 's Nachts kolven zorgt voor het sneller op gang komen van de melkproductie en voorkomt ernstige stuwing, pijn en lekken van melk uit de borsten. De eerste melk noemen we colostrum.
andere aangename geuren maskeren, zoals uw eigen geur of de geur van moedermelk . Net als alcoholdoekjes moet u ze na het openen minstens 30 seconden laten zitten voordat u ze bij uw baby houdt, zodat de ergste geur kan verdampen.
Cafeïnehoudende dranken en borstvoeding
Meer kan je baby lastig of prikkelbaar maken. Let wel, er zit cafeïne in koffie, maar er zit ook cafeïne in sommige theesoorten, frisdrank en chocolade, dus houd hier rekening mee wanneer je de berekeningen maakt van de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt.
In de tepel zitten gemiddeld negen piepkleine gaatjes waardoor de melk naar buiten kan. De tepelhof is de donkergekleurde huid rond de tepel.