Het hok moet per konijn minimaal 100 centimeter lang, 60 centimeter breed en 60 centimeter hoog zijn. Zorg dat het hok goed schoon te maken is en je je konijn er makkelijk uit kan pakken.
Dat is bij elk konijn verschillend hangt heel erg van zijn temperament en zijn karakter af. Ondernemend, lui, druk, atletisch en ga zo maar door. 60 cm ren is vrij makkelijk om overheen te gaan, 90 cm zeldzaam en 100 cm bijna nooit. Een dunne gaas ren is prima voor kleinere rassen.
Meestal kom je dan uit op een hoogte van minimaal 60-70 cm, als het grote konijnen zijn is 90 cm - 1 meter hoogte aan te raden. Wil je zelf bij de konijnen in het hok of de ren kunnen, dan is een hoger ontwerp wel fijner.
Gemiddeld zijn ze 60 a 70cm hoog. Meestal is dit hoog genoeg maar houd er altijd rekening mee dat konijnen verrassend hoog kunnen springen.
Waar zet je het konijnentoilet? Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar je konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat je konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaats je de bak mee.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Een handig hulpmiddel is het konijnentoilet. Dit zorgt ervoor dat uw konijn snel en gemakkelijk zindelijk wordt, zodat het niet zijn/haar behoefte overal in het hok doet en u niet iedere keer het hok in het geheel schoon hoeft te maken. Het advies is om het konijnentoilet twee tot drie keer in de week schoon te maken.
Als bodem van het konijnenhok of in een konijnenren wordt vaak gekozen voor stoeptegels of andere bestrating. Dit is een prima ondergrond voor in een hok of ren. Zorg er wel voor dat er naast tegels ook een zachtere bodembedekking is, zoals zand en/of zachte bodembedekking in het nachthok.
Het gelukkigst zijn konijnen in een buitenhok waar ze vrije uitloop hebben, of in een binnenhok waar ze dagelijks ook een paar uur uit mogen. Geef konijnen zo mogelijk dozen en buizen waar ze zich in kunnen verstoppen of waar ze doorheen kunnen rennen. Zo hebben ze extra plezier en u ook!
Ze kunnen dus volop holen graven, zonder dat ze bij de buren in de tuin komen of iets dergelijks. Ze lopen ook heel vaak los in de tuin, maar beperken het graven toch tot alleen in de ren. Dit is de uitgang van een hol.
Waarom doet ze dat? Graven is een natuurlijk gedrag van konijnen. Je konijn begint te graven omdat dat haar instinct is en omdat graven ook een vorm van spelen is. Als je je konijn op schoot wilt laten springen kunt je het beste een opgevouwen handddoek op je schoot leggen, zodat je konijn daarin kan graven.
Een aantal houtsoorten bleek ongeschikt voor konijnen, te weten: vlier, beuk, berk, witte moerbei en eik.
Kippengaas kan een konijn doorbijten.
Zit jouw konijn het overgrote deel van de dag in een konijnenhok? Dan is het belangrijk om hem regelmatig los te laten lopen. Bewegingsvrijheid is namelijk een van de basisbehoeften van konijnen. Wanneer ze even los kunnen lopen, bijvoorbeeld in de tuin, dan zullen ze hier flink van genieten.
hooi en stro hebben konijnen nodig, hooi om te eten en stro om in te slapen echter wordt er ook een klein beetje van stro gegeten. Het is goed voor de darmen. Hoe meer een konijn hooi eet des te beter en gezonder het konijn is.
Wat betekent het? Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.
Konijnen moeten kunnen rennen, houden van knagen en graven en moeten op hun achterpoten kunnen staan om hun omgeving te scannen. Daarnaast moeten ze zich kunnen terugtrekken in een schuilplaats als ze zich onveilig voelen en moeten ze een veilige plek hebben om te rusten.
Een echt tam konijn weet wie je bent, herkent je stem en komt met je spelen. Voor jouw tijd en aandacht krijg je liefde terug en je konijn zorgt dat je eindeloos om hem moet lachen vanwege zijn gekke of grappige acties.
Zet het konijnenhok op een beschutte plek, dus niet pal in regen, sneeuw en koude wind. Konijnen kunnen niet tegen vocht en tocht. Zorg ook voor een schuilhokje in het konijnenhok.
Er zijn konijnen die er geen problemen mee hebben maar vaak hebben ze dat wel. regen is alleen maar (tijdelijk) goed voor konijnen als ze een droge plek hebben!
Drinkwater. Een konijn moet altijd water kunnen drinken. Hoeveel water een konijn drinkt verschilt per konijn. Het ene konijn drinkt maar 5 ml op een dag en het ander konijn 100 ml per kilo lichaamsgewicht.
Ook is het gebruikelijk dat een konijnen een aantal keutels net naast de bak achterlaat en soms op of net over de rand van de bak urineert. Door een mat of krant onder de box te leggen kunt u dit makkelijk opruimen.
Vliegen haten de geur van afrikanen dus zet ze rondom je ren. Citroengeranium Een ideale plant voor mensen die een hekel hebben aan vliegend gedierte in huis is de zogenaamde citroengeranium. De citroengeranium houdt van zon maar heeft het liefst een plekje waar de avondzon of morgenzon komt.
Het konijnenhok schoonmaken
Het algemene advies is om de vieze plekken dagelijks schoon te maken en al het vieze stro en hooi te vervangen door schoon stro en hooi. Één keer per week zul je het hok in zijn geheel schoon moeten maken, oftewel, het hele hok leeg moeten maken en in een sopje moeten zetten.