De grenswaarde in Nederland voor H2S is 1,6 ppm. H2S is een gas dat heel snel wordt waargenomen omdat de reukgrens op 0,1 ppm ligt. Echter, één van de grootste gevaren is dat als de concentratie H2S hoger wordt dan 100 ppm u het niet meer ruikt doordat uw reukzenuw wordt verlamd.
OPGELET: 800 ppm is dodelijk voor 50% van de mensen bij een blootstelling van 5 minuten! Bij meer dan 1000 ppm H2S en soms al na 1 keer ademhalen valt het ademhalingsapparaat uit met onmiddellijke bewusteloosheid tot gevolg! H2S is een toxisch gas. De grenswaarde van waterstofsulfide is 5 ppm.
De schadelijke effecten die ontstaan bij blootstelling aan H2S nemen toe naarmate de concentratie van H2S hoger wordt. Een zeer hoge ppm kan zelfs leiden tot directe dood bij inademing. Helaas zijn er meerdere mensen overleden aan het inademen van dit giftige gas, zo ook in mei 2018 bij een mestput in Oldenhove.
Langdurige blootstelling aan lage niveaus kan pijnlijke huiduitslag en geïrriteerde ogen veroorzaken. Herhaalde blootstelling gedurende langere tijd aan hoge H2S-niveaus kan leiden tot stuiptrekkingen, coma, hersen- en hartschade en zelfs de dood.
H2S of wel Zwavelwaterstof, is een kleurloos gas met een sterke geur van 'rotte eieren'. H2S is zeer giftig. In hoge concentraties is het bovendien brandbaar. Het gevaarlijke van H2S is ook dat het in hogere concentraties niet meer als geur waar te nemen is.
Waterstofsulfide meten met een H2S meter.
Waterstofsulfide (H2S), soms zwavelwaterstof genoemd, is een sterk ruikend giftig gas. H2S is in lage concentraties al schadelijk voor personen. De grenswaarde in Nederland voor H2S is 1,6 ppm. H2S is een gas dat heel snel wordt waargenomen omdat de reukgrens op 0,1 ppm ligt.
Als u de geur van rotte eieren in uw buurt of rond uw huis waarneemt, wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door waterstofsulfide (H₂S). H₂S is afkomstig van rioolzuiveringsinstallaties, rioleringssystemen en afvalwaterzuiveringsinstallaties. Het wordt ook wel rioolgas genoemd en is uiterst giftig voor mensen.
Waterstofsulfide komt voor opgelost in grondwater, in 'zuur' aardgas en ook in darmgassen, onder meer als afbraakproduct van uien en knoflook.
Wat is zwavelwaterstof (H2S)?
Zwavelwaterstof (of waterstofsulfide) is een kleurloos gas met een sterke rotte eieren geur. De geurdrempel is 0,18 mg/m3. Het gas is met een relatieve dichtheid van 1,19 zwaarder dan lucht. Bij hoge concentraties is H2S brandbaar en explosief in de lucht.
H2S wordt gevormd door sulfaat. Het kan aanleiding geven tot geurhinder en corrosie. Onder anaërobe omstandigheden en in aanwezigheid van zwavelcomponenten, kan er competitie optreden tussen de methaaanvormende en de sulfaat reducerende bacteriën.
Zwavelgeur ontstaat als er een te hoge concentratie waterstofsulfide (h2s) in de lucht hangt. Het is een erg giftig gas dat ontstaat door rotting van zwavelhoudende en organische stoffen. Dit kan bijvoorbeeld in het riool ontstaan of door een rottingsproces van dode muizen, om maar een paar voorbeelden te noemen.
Waterstofsulfide (H2S) of zwavelwaterstof ontstaat als zwavelhoudende stoffen rotten. In lage concentraties kan je niet om de aanwezigheid van gas heen. Het stinkt namelijk vreselijk naar rotte eieren en irriteert de ogen. In hele hoge concentraties kan het gas echter al binnen een ademteug fataal zijn.
Acetyleen is een kleurloos gas met een opvallende, knoflookachtige geur. Het is iets lichter dan lucht en stijgt daarom eerder traag, maar het vormt een zeer explosief mengsel met lucht en ook met zuurstof.
"Als het heel warm is geweest, gaat de ontbinding heel erg snel. Dat ruik je. Dat komt doordat het lichaam opblaast en er meer bacteriegroei is in een korte tijd. De geur is ook heviger als een lichaam is aangevreten en de buikwand ligt er bijvoorbeeld uit."
Aardgas is niet giftig
U kunt zonder problemen het mengsel van aardgas en lucht inademen. Het vormt geen gevaar omdat aardgas geen koolstofmonoxide bevat. Enkel dat gas is toxisch.
Ruikt u gaslucht, hebt u geen elektriciteit of gas meer of hebt u een meterstoring? Bel dan het Nationaal Storingsnummer 0800-9009. Dit nummer is gratis en dag en nacht bereikbaar. Uw melding komt terecht bij uw netbeheerder voor gas en elektriciteit.
De rotte eiergeur die u van het water of uit de kranen ruikt is het bijproduct van zwavel reducerende bacteriën. De bacterie creëert Waterstofsulfide, een gas dat ontstaat door het afbreken van organisch materiaal. Waterstofsulfide wordt ook wel rioolgas genoemd, vanwege de sterke stank.
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
De bacteriën produceren waterstofsulfide gas. Wanneer de waterstofsulfide oplost in uw warme water, krijgt het water de geur en smaak van rotte eieren. Niet gevaarlijk voor uw gezondheid, maar wel vervelend en onsmakelijk.
Daarnaast kan verf op waterbasis na verloop van tijd gaan stinken. Een bedorven watergedragen verf kun je herkennen aan de geur van rotte eieren. Is dit het geval? Dan kun je de verf niet meer gebruiken.
Geur kan in de leefomgeving hinder veroorzaken. Geur brengt om die reden ook gezondheidsrisico's met zich mee. Geurhinder kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid, een verstoorde ademhaling en een verstoorde hartslag. Ook kan geur psychische klachten veroorzaken.
Gevolgen van stank voor de gezondheid
Is de stof zelf niet schadelijk, dan kan de stankoverlast toch directe gevolgen hebben voor de gezondheid. Wie geuroverlast ervaart, voelt zich minder prettig, en dat kan psychische effecten hebben. Ook klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en slaapstoornissen komen voor.