Voor het gebruik van de ladder stelt de Arbeidsinspectie een maximale werkhoogte van 7,5 meter. Voor glazenwassers is de norm hoger, namelijk 10 tot12,25 meter. Ook wordt het aantal uren dat de vakman per dag maximaal op de ladder staat verder beperkt. De Arbowet verplicht valbeveiliging.
Dan gelden de volgende VCA regels voor de ladder: De ladder moet goedgekeurd zijn en voorzien zijn van een keuringssticker. De stahoogte van de ladder moet minder dan 7,5 meter zijn, bij voorkeur bedraagt de maximale hoogte van de ladder 5 meter. Voor de stahoogte wordt de hoogte van de voeten als maatstaf gehanteerd.
Voorkom gebruik trappen en ladders
Bij werken op hoogte van 2,5 meter of hoger mag de medewerker geen ladder meer gebruiken. Ladders zijn vooral bedoeld om op de werkplek te komen, niet om als werkplek te gebruiken.
De ladder moet minstens 1 meter uitsteken boven de dakrand. Zet de ladder vast met bijvoorbeeld een ladder aanhaakbeugel. Zet de ladder op een stevige ondergrond en zorg voor een stabiele opstelling. Bij gladde of niet vlakke ondergrond ook borging aan de onderzijde, bijvoorbeeld met een ladderstopper.
Onder statijd wordt verstaan: effectieve statijd, de optelsom per project van alle tijdsuren van het staan op de ladder. Indien vanaf de ladder fysiek zware arbeid moet worden verricht, dan geldt voor het trekken en duwen het volgende.
De ladder kan je er wel tegenzetten,maar als 1 persoon op de ladder gaat staan, is de ruit aan gruzelementen.
Borg een ladder aan de bovenzijde tegen het wegglijden. Laat de ladder één meter aan de bovenkant uitsteken. Zorg dat de ladderdelen elkaar minstens twee sporten overlappen.
Op een werkplek waar het gevaar bestaat van hoogte te vallen, moeten maatregelen worden genomen. Dat moet altijd bij een hoogte van 2,50 meter of hoger, maar ook onder de 2,50 meter moeten maatregelen worden getroffen als sprake is van een risico op vallen.
Maar als je de dakgoot schoon wilt maken, heb je wat meer bereik nodig. De beslissingsfactor is de stahoogte. Dat is de maximale hoogte waarop je op de ladder kunt staan. Tel daar twee meter bij op en je hebt de werkhoogte.
Er wordt gewerkt op 2,5 meter hoogte of meer. Bij risico's voor de werknemer, ook als het hoogteverschil kleiner is dan 2,5 meter. Denk bijvoorbeeld aan werken boven water of bij aanwezigheid van verkeer.
Voor het werken met een staande steiger of stelling gelden de volgende regels: De hangsteiger moet voor gebruik getest worden. Het is verplicht in de hangsteiger een veiligheidsharnas te dragen, gehaakt aan een speciaal bevestigingspunt. De omgeving onder de steiger moet worden afgezet met hekken of lint.
De ladder moet bovenaan ten minste 1 m (ongeveer 3 sporten) boven de rand van het werkvlak uitsteken. 2. Plaats de ladder stevig op de grond, op een vlakke en stabiele ondergrond. Een laddermat biedt extra stabiliteit.
Als je de ladder volledig wilt uitschuiven begin je met het uitschuiven van de bovenste sport en schuif je de daarop volgende sporten uit totdat deze maximaal is uitgeschoven. Schuif je 'm uit tot een tussenlengte, begin dan met uitschuiven bij de één na onderste sport.
Beklim de ladder alleen als je minimaal één hand vrij hebt, maar bij voorkeur met twee handen. Sta tijdens het werken altijd met beide voeten op de ladder. Draag stevige droge schoenen met antislipzolen om uitglijden te voorkomen. Beklim een ladder altijd met het gezicht ernaar toe.
Hoe vaak moet er gekeurd worden? Als gezegd is er dus geen harde verplichting om trappen en ladders te keuren, maar is het wel verstandig om dit te doen. De meeste organisaties houden een keuringsfrequentie aan van eens per jaar. Bij grote risico's kan het verstandig zijn om vaker te keuren.
Misschien een inkopper, maar plaats je ladder niet tegen een gladde dakgoot of daktrim. Vooral wanneer het geregend heeft, is er onvoldoende grip. Ook voor jezelf wanneer je om wat voor reden dan ook de dakgoot moet beetpakken. Zet je ladder tegen de muur en gebruik hierbij een muurafhouder.
Zoals je dus kunt aflezen zit de totale lengte van een ladder met 12 sporten in een range van 3 t/m 8 meter, uiteraard afhankelijk van het type dat je benodigd bent.
Een 3 delige aluminium ladder koopt u via de webshop al vanaf € 125,- excl. btw.
Moeten wij in een hoogwerker ook persoonlijke valbeveiliging gebruiken? Nee, het gebruik van persoonlijke valbeveiliging is niet verplicht, omdat het leuningwerk van de werkbak minimaal 1,10m hoog is. Echter, het gebruik van een veiligheidsgordel in knikhoogwerkers wordt dringend geadviseerd.
De verplichting tot dakbeveiliging is verder geregeld in artikel 3.16 van het Arbobesluit en de daarbij horende Arbobeleidsregel. Daarin is bepaald dat in ieder geval voor het werken op daken met een valhoogte van meer dan 2,5 meter doelmatige dakbeveiliging aanwezig moet zijn.
Bij het werken op een plat dak is er valgevaar. Dakdekkers zijn gewend om te werken op hoogte en kennen het belang van veiligheidsmiddelen. Maar is valbeveiliging ook verplicht volgens de wet.
Zet de ladder onder een veilige hoek: 65° – 75°. 5. Klim altijd met het gezicht naar de ladder toe en je zwaartepunt recht boven de trede. Plaats je volledige voet op de trede en houd altijd drie contactpunten met de ladder.
Een reformladder vouw je in verschillende standen. Je gebruikt hem als een rechte ladder, een dubbel oploopbare trap of in de A-stand. Vanwege de mogelijke vormen en de diversiteit in werkhoogtes, is dit type ladder in te zetten voor veel klussen.
Optrekladders bestaan uit verschillende ladderdelen. Met een rolsysteem en touw kun je deze ladder omhoog trekken. Een opsteekladder en een optrekladder verschillen in het optreksysteem. Een optrekladder heeft een optreksysteem met touwen en is per sport verstelbaar.