Strafbaar is hij die "zich in kennelijke staat van dronkenschap op de openbare weg bevindt". Deze strafbare gedraging kent de volgende maximumstraf: een hechtenis van ten hoogste twaalf dagen of een geldboete van de eerste categorie. Een geldboete van de eerste categorie kan (in 2018) maximaal 415 euro bedragen.
Wat is openbaar dronkenschap? Openbare dronkenschap is in het strafwetboek opgenomen. Er is sprake van openbare dronkenschap wanneer je je in kennelijke staat van dronkenschap op de openbare weg bevindt (artikel 453) of wanneer je het verkeer belemmert of de orde verstoort in staat van dronkenschap (artikel 426).
Wetboek van Strafrecht: Artikel 252: het is strafbaar om iemand in kennelijke staat van dronkenschap bedwelmende drank te verkopen of toe te dienen. Artikel 426: het is strafbaar om in staat van dronkenschap de orde te verstoren, de veiligheid te bedreigen of gevaar voor derden te veroorzaken.
2.1.1 Wat is kennelijke staat van dronkenschap? Er bestaat geen wettelijke definitie van (de kennelijke staat van) dronkenschap. Wel stelt het strafrecht dat het om een situatie gaat waarbij een persoon onder invloed verkeert van een bedwelmende drank, meestal alcohol.
Verschil overtreding en misdrijf
Overtredingen zijn licht strafbare feiten, zoals vandalisme en openbare dronkenschap. Misdrijven zijn zwaardere strafbare feiten, zoals moord, diefstal en verkrachting.
Wanneer u wordt veroordeeld voor een overtreding krijgt u pas een strafblad als er sprake is van een vrijheidsstraf, een voorwaardelijke straf of een opgelegde boete van minimaal 100 euro. De meeste lichte strafbare feiten vallen niet onder het strafrecht.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Wie stelt dronkenschap vast? Dronkenschap is een interpretatie van de politie. Aan de hand van een aantal criteria kijken zij of je in een staat van dronkenschap bent. Ze kijken ondermeer of je zware oogleden hebt, of je je nog kan oriënteren in tijd en ruimte, of je moeilijk kan praten of stappen, enzovoort.
Of u alcohol mag drinken op straat verschilt per gemeente. Uw gemeente bepaalt op welke plekken u alcohol mag drinken. Op sommige openbare plekken is het verboden om alcohol te drinken. Een gemeente neemt dit op in haar Algemene Plaatselijke Verordening.
De verschijnselen zijn hoofdpijn, misselijkheid en braken, en soms diarree. Vaak wordt men na de avond ervoor dronken te zijn geweest 's ochtends vrij vroeg ziek wakker, wanneer de effecten van de afbraakproducten de overhand krijgen over die van de alcohol zelf.
Voor dronken rijden kun je een geldboete krijgen of een rijontzegging. In ernstige gevallen kun je ook een taakstaf of een gevangenisstraf krijgen. Soms maakt een enkel drankje al dat je net te laat reageert en dit kan in het meest extreme geval zelfs een dodelijk ongeluk veroorzaken.
Ook alle veroordelingen door de kantonrechter tot een hechtenis (m.u.w. vervangende hechtenis), taakstraf, bijkomende straf (bijv. ontzegging van de rijbevoegdheid) of geldboete van meer dan € 100,00 worden geregistreerd op het strafblad.
De meeste gemeenten hebben besloten dat je op bepaalde plekken niet mag drinken, omdat dat overlast kan veroorzaken. De regelgeving staat in de Algemene Plaatselijke Verordening. Op sommige plekken mag het wel, maar je mag je niet hinderlijk gedragen.
Artikel 350 Wetboek van Strafrecht luidt als volgt: “Hij die opzettelijk en wederrechtelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort, vernielt, beschadigt, onbruikbaar maakt of wegmaakt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.”
Het uitgangspunt voor baldadigheid is een geldboete van € 240, maar het is niet uitgesloten dat de officier van justitie daarvan afwijkt. Deze boete wordt opgelegd in een strafbeschikking. Als je het niet eens bent met de strafbeschikking, dan kan je daartegen verzet instellen.
Kan je al na 8 uur alcohol kopen? Voor alle winkels en horeca-afhaalpunten die alcohol verkopen, geldt een verbod op de verkoop van drank na 20.00 uur 's avonds. Bestellen van alcohol online mag wel na die tijd. Je mag dit alleen tot 6.00 uur niet laten bezorgen.
Het gebruik van softdrugs op de openbare weg, dus op straat of op een pleintje, mag in de meeste gemeenten niet in verband met overlast. Als de gemeente bepaald heeft dat het verboden is, dan controleert de politie daarop. Dit verbod van de gemeente is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening.
Alcohollimiet fietsers
U mag niet fietsen als u onder invloed bent van alcohol. Dit kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag en daarmee tot gevaar voor anderen. Het alcoholgehalte in uw bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dat is net als in de auto of op de motor.
Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek. De (hulp)officier van justitie kan bepalen dat u langer op het bureau moet blijven voor verhoor.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Een “gewone” werkgever kan de gegevens niet opvragen. In het “Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens” wordt geregeld wie de gegevens kan opvragen. In het algemeen betreft het onderdelen van de overheid zelf.