Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
De meeste honden, maar ook de al wat oudere honden, gaan graag op onderzoek uit. Op het moment dat uw hond geïnteresseerd met zijn omgeving bezig is gaat u, zonder iets te zeggen, naar uw hond toe. Als uw hond wegloopt, stapt u er rustig achter aan, (zeg nog steeds niets en ga ook niet harder lopen).
Negeren maakt het erger
Vanuit die spanning zal de hond overgaan tot het harder en beter laten zien van het ongewenste gedrag. Dit noemen we de uitdovingsweerstand. De hond kan als het ware niet geloven dat zijn gedrag niet meer de gewenste beloning oplevert.
Dit doe je door een voertje in je handen voor de neus te houden en deze omhoog te bewegen van voor naar achter over de kop. De hond gaat dan zitten. Je hoeft dus niet het commando zit te geven. De hond leert dan dat hierkomen altijd betekent dat hij voor de baas komt zitten.
Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen.
Je kunt als hij niet luistert bijvoorbeeld iets anders van hem vragen, zoals om te zitten, of om te wachten. Of je kunt het makkelijker maken, door bijvoorbeeld dichter naar je hond toe te gaan, of te wachten tot hij minder afgeleid is, om vervolgens nog een keer 'hier' te roepen.
Soms kregen ze het commando na een minuut, soms pas na een uur. Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren.
Het is voor een hond dé manier om zichzelf te verdedigen. Zijn gedrag kan gericht zijn naar andere honden, vreemde mensen, specifieke honden of mensen (bijvoorbeeld kinderen, mannen of voor de hond aparte verschijningen) en zelfs richting zijn eigen baasjes!
Iedere dag een beetje trainen met je pup is daarom heel belangrijk. Als je goed gedrag beloont gaat je pup dit gedrag herhalen. Je kunt je hond belonen met een aai en het spelen van een spelletje, maar het belonen met een snack werkt bij de meeste pups het beste. Het werkt ook nog eens gemakkelijk.
Speel eens verstoppertje met de hond, door jezelf te verstoppen en de hond je te laten zoeken. Dit kun je eenvoudig thuis doen maar ook bijvoorbeeld onderweg is dit een leuk spelletje. Wanneer de hond even niet kijkt verstop jij je achter een boom en zodra de hond merkt dat je weg bent zal hij je gaan zoeken.
Alle honden zijn dol op hun eigen warme en comfortabele bench waar ze rustig in kunnen liggen. Ze vinden het fijn om een veilige plek te hebben om in uit te rusten, of waar ze weg kunnen kruipen wanneer ze bang zijn voor onweer of vuurwerk.
De meest bekende manier waarop dieren hun locatie kunnen identificeren is sonar. Onder andere vleermuizen, vogels en zeezoogdieren gebruiken sonar om zich te oriënteren en hun weg te vinden.
Wanneer er spanning op de riem komt, verandert u direct 180 graden van richting en loopt u de andere kant op. Wanneer de hond met u meeloopt en zonder spanning op de riem loopt, kunt u hem belonen. Ook op deze manier leert de hond dat trekken averechts werkt en hem niet zal brengen waar hij heen wil.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Wat je vooral nooit moet doen is je hond straffen omdat hij gromt. Als hij gromde uit angst zal hij zich door de straf niet zekerder gaan voelen, en als hij gromde omdat hij dacht dat hij het voor het zeggen had zal hij de straf misschien niet pikken. Wat je doet door te straffen is je hond afleren om te waarschuwen.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Agressiviteit wordt altijd veroorzaakt door aanhoudende of steeds terugkerende negatieve emoties, zoals woede of angst. Maar ook pijn door een ziekte kan een hond murw maken. Dit kan leiden tot agressief gedrag.
Sommige honden kunnen absoluut niet zonder hun baas. Als die weg is, gaan ze blaffen, plassen of zichzelf verwonden, ze worden ziek of raken in een depressie. Deze hechtingsstoornis blijkt samen te hangen met het onvermogen van de baas om een veilige hechting te bieden.
Honden zijn perfect in staat zich dingen te herinneren, ook zonder dat we hen daarvoor belonen. Honden blijken dus over een episodisch geheugen te beschikken, net als de mens. Dat mag geen al te grote verrassing zijn. Al is dit de eerste keer dat een vorm van een episodisch geheugen bij een dier is aangetoond.
Honden voelen zich verbonden met hun eigenaar en laten dit ook merken. Affectie kan zich onder meer enerzijds uitdrukken in liefde: verering, vriendschap, kameraadschap, verliefdheid, aantrekkingskracht, verafgoding en onderwerping. Honden hebben over het algemeen een bovengemiddeld lief en sociaal karakter.
Neem snoepjes mee en speelgoed. Vraag eerst de aandacht van je hond door vrolijk zijn naam te roepen. Heb je aandacht, roep dan het commando. Zodra de hond ook maar iets in jouw richting komt, prijs hem dan de hemel in.
Je kan het bevel “wacht” gebruiken als de hond wil eten. Zet het eten klaar, zeg de hond even te wachten en geef daarna een teken waardoor de hond begrijpt dat hij mag eten. Denk daarbij aan een hoofdknik (wel duidelijk genoeg aangeven dan) of zeg “doe maar”.
Hond doet afstandelijk naar andere honden
Dan kan het een deel van het karakter van je hond zijn. Mogelijk is hij gewoon liever op zichzelf. Het wordt anders als je problemen ervaart van angst voor andere honden. Daar is wat aan te doen, dat gedrag is in zekere zin trainbaar.