Verloofden dragen den gladden gouden band (of den fantasiering) uitsluitend aan den linker ringvinger. Getrouwden dragen den trouwring aan den rechtervinger. Katholieken dragen den verlovingsring aan de rechterhand, den trouwring aan de linker.
In de regel wordt een zegelring gedragen aan de ringvinger of aan de pink (met een zogenaamde pinkring). In Nederland wordt het meest gekozen voor de ringvinger, maar er zijn ook veel mensen die de zegelring als pinkring dragen. In Engeland is het juist heel gebruikelijk de zegelring aan de pink te dragen.
De meest traditionele keuze voor een verlovingsring is een diamanten ring. Wanneer je een verlovingsring met diamant wilt kopen is het belangrijk om te letten op de 4 C's: carat, color, clarity en cut.
Traditioneel gezien betaalt de bruid voor de trouwring van de bruidegom en de bruidegom betaalt voor de verlovingsring en de bijpassende trouwring voor de bruid. Vroeger was het zelfs gebruikelijk dat de ouders van de bruid de hele bruiloft betaalden.
Er is geen minimum- of maximumperiode voor een verloving. Jullie kunnen twee weken na het aanzoek in het huwelijk treden of drie jaar of langer verloofd zijn. Dat bepalen jullie zelf. Bij de meeste bruidsparen zitten er twaalf tot achttien maanden tussen het aanzoek en de trouwdag.
Het is net zo gebruikelijk om de verlovingsring te dragen voor de bruiloft en daarna. De verlovingsring blijft op de ringvinger van de linkerhand en de trouwring komt naar rechts. Dit is met name handig als het ontwerp van de twee ringen aanzienlijk verschilt.
In Nederland dragen traditioneel alleen vrouwen een verlovingsring. De man is meestal degene die de ring kiest en koopt.
In Nederland hoort over het algemeen de verlovingsring aan de ringvinger van de linkerhand. Na de bruiloft kan de verlovingsring verhuizen naar de ringvinger van de rechterhand en wordt dan samen met de trouwring gedragen.
Verlovingsringen zijn er al vanaf 300 Euro. De gemiddelde prijs van een verlovingsring ligt echter wel wat hoger. De gemiddelde prijs schommelt ergens rond de 1.000 tot 1.500 Euro. Een trouwring is vervolgens doorgaans wat duurder.
Traditioneel draagt de bruid haar verlovingsring aan de linkerhand. Meestal worden de verlovingsring en trouwring bij elkaar gedragen aan de linkerhand, maar heel wat bruidjes doorbreken de traditie. Je kunt de ringen ook gerust splitsen en je verlovingsring rechts dragen en je trouwring links, of omgekeerd.
Wat betreft de etiketten van een huwelijksaanzoek maakt het niet uit op welke knie je iemand ten huwelijk vraagt. De kans is groot dat je hier geen eens over na zult denken en gewoon op één knie zakt. Net die ene knie die goed aanvoelt.
De andere meest voorkomende keuze is de geheel witgouden ring. In witgoud komt de diamant namelijk het mooiste uit. Een ander metaal wat vaak gebruikt wordt voor verlovingsringen is Platina. Dit is een duurder materiaal dan witgoud omdat het een blijvende mooie witte kleur heeft en het minder snel krast.
Wie zoekt de trouwringen uit en wie de verlovingsringen? Gebruikelijk is het de man die de vrouw ten huwelijk vraagt en dus ook zijn geliefde verrast met een prachtige ring. trouwringen zoek je het liefst samen uit maar uit de branche horen we dat de vrouw hier toch wel het meeste invloed op heeft.
Een diamant blijft eeuwig waardevol, net zoals de vrouw van je leven. Al tientallen jaren is een diamanten ring een symbool van liefde en verbondenheid. Toch is pas op een later tijdstip de diamant toegevoegd aan de verlovingsring en trouwring. De oudste trouwringen dateren uit de tijd van de oude Egyptenaren.
Traditioneel moeten mannen twee maandsalarissen uitgeven aan een verlovingsring, maar de meeste mannen geven slechts 10 procent van dat bedrag uit.
Over het algemeen zijn verlovingsringen duurder dan trouwringen. Dit komt omdat trouwringen (over het algemeen, je kunt je eigen ring natuurlijk altijd aanpassen zoals jij het wil) geen stenen hebben. Ze zijn vaak glad en die van de man en de vrouw lijken erg op elkaar.
Salaris van drie maanden
Volgens sommige experts zou de koper ongeveer drie volle maandsalarisen aan de ring moeten besteden. Neem dit met een korreltje zout, want het is natuurlijk geen vuistregel.
Waarom is een trouwring nu eigenlijk zo duur? Dat ligt aan het materiaal, maar ook aan de diamanten die je erin wil laten zetten. Meer diamanten verhoogt logischerwijs de prijs. Het materiaal waarvan de ring is gemaakt speelt ook een belangrijke rol.
1) De vorm van trouwringen
De cirkel gold in de oude culturen al als ultiem symbool van heelheid en perfectie (zie de afbeelding links: 'Spiritual Sunbirds' van Clemence Wescoupe). De cirkelvorm werd beschouwd als de perfecte belichaming van de begrippen eenheid, eeuwigheid en onveranderlijkheid.
Een veelgestelde vraag is hoe lang op voorhand jullie de trouwringen moeten bestellen. Idealiter hebben jullie 2 à 3 maanden voor de bruiloft een keuze gemaakt. Zijn jullie moeilijke kiezers of wil je een out of the box ontwerp op maat laten maken? Stap dan toch al minstens 4 à 5 maanden vooraf naar de juwelier.
Tiffany & Co is sinds 1837 marktleider op het gebied van verlovings- en trouwringen. De stijlvolle ringen liggen in een hogere prijsklasse. Voor de lucky girls onder ons een verlovingsring is beschikbaar vanaf €1200 euro en een trouwring vanaf €650 euro.
De standaard regel is dat uw ring over de knokkel van uw vinger moet passen. De knokkel dient namelijk als een soort extra zekerheid en zorgt ervoor dat de ring niet kan afglijden. Maar de ring mag ook niet te los zitten, dan kun hij namelijk ergens achter blijven hangen.
Meestal geeft de man eerst een korte speech aan zijn partner. Tijdens dit huwelijksaanzoek is de vraag - ook wel de mooiste vraag in het leven genoemd: 'Wil je met me trouwen?' . Als de persoon gevraagd "Ja!" Antwoordt, is de verloving gesloten.
Tijdens je verloving vindt de verplichte ondertrouw plaats. 'In ondertrouw gaan' is in Nederland verplicht om te kunnen trouwen en wordt gedaan bij een Ambtenaar van de burgerlijke stand. De verloving is oorspronkelijk bedoeld om publiekelijk kenbaar te maken dat je van plan bent om te gaan trouwen.
Hij is afwezig
Wanneer je een verhaal vertelt, is hij afwezig en reageert hij anders dan normaal, wat zenuwachtiger lijkt het wel. Dit komt natuurlijk omdat hij je ten huwelijk wil gaan vragen. Voor ruzie is hij niet bang, want met het aanzoek weet hij toch dat je wel zal smelten.