In de voetwortel bevinden zich zeven botten. Deze bestaat uit het hielbeen, spongbeen, scheepsvormige bot, kubusvormige bot en de drie wigvormige beentjes. Het sprongbeen (talus) is de basis van het enkelgewricht en past precies in de 'kom', die het scheenbeen en kuitbeen vormen.
De voet is een complex gewricht, het bestaat namelijk uit 26 botten, 33 gewrichten, 19 spieren en pezen en 107 ligamenten. Alle onderdelen moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat we kunnen lopen en bewegen.
Zit op je enkel, voet of tenen een onderhuidse bobbel of knobbel? Dat kan een ganglion of cyste zijn, een veel voorkomende, goedaardige uitstulping. Een ganglion is voelbaar of zichtbaar als een onderhuidse bobbel. Dat bobbeltje kan van grootte veranderen, maar ook spontaan verdwijnen.
De bovenkant van de voet bestaat uit de wreef van de voet met verschillende botten, banden en gewrichten en de tenen. Vanuit het onderbeen loopt er over de wreef een spier naar de tenen, deze spier maakt het strekken van de tenen mogelijk. Pijn aan de bovenkant van de voet kan verschillende oorzaken hebben.
Een bunion is een knobbel aan de zijkant van de voet, die zich bij de aanzet van de grote teen ontwikkelt en naar binnen afwijkt.
De klachten bij pijn aan de zijkant van uw voet zijn op korte termijn te verhelpen door uw schoenen niet te strak te doen en uw voeten zo min mogelijk te belasten. Houd uw voet wel enigszins in beweging. Een eventuele pijnstiller of verkoeling op de pijnlijke plek kunnen de pijnklachten tijdelijk verminderen.
De klachten bij pijn aan de buitenkant van de voet zijn mogelijk te verhelpen door schoenen losjes te dragen en uw voeten minimaal te belasten. Houd de voet in beweging. Houden klachten langer dan twee á drie dagen aan, raadpleeg dan een podotherapeut of huisarts.
Pijnlijke voorvoet (metatarsalgie)
Doorgaans is dit het gevolg van een doorgezakte voetboog. Hierdoor moeten de voorvoetbeentjes meer gewicht dragen. Dit is typisch bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen, vooral bij vrouwen die vaak schoenen met hoge hakken dragen. Andere oorzaken zijn reuma of artrose.
Symptomen artrose in de voet
Stijfheid in het gewricht. Dit treedt vooral op als u weer gaat bewegen na een tijd van rust. Daarom voelt u vaak stijfheid in de voet als u 's ochtends opstaat. Na 10 tot 30 minuten bewegen verdwijnt de stijfheid grotendeels.
In het beginstadium van deze blessure is er slechts sprake van een stijf en/of zeurend pijngevoel (de ochtend) na een zware inspanning of als er met blote voeten op een harde ondergrond wordt gelopen. De aanhechting is vooral pijnlijk als erop gedrukt wordt.
De symptomen van artrose in de voet kunnen bijvoorbeeld zijn: pijn en stijfheid in de voet, zwellingen in de voet, botvergroeiingen en moeite hebben met bewegen. Artrose in de voet kan in ieder gewricht van de voet ontstaan, maar komt vaak voor in de enkel, de grote teen en de gewrichten rond het middenvoetsbeentje.
We onderscheiden de korte peroneuspees (de peroneus brevis pees), die helpt bij het heffen de buitenste kant van de voet, en de lange peroneuspees (de peroneus longus pees) die helpt mee bij het naar beneden bewegen van de voet.
De binnenste knobbel (mediale malleolus) is het onderste deel van het scheenbeen, de buitenste knobbel (laterale malleolus) is onderste deel van het kuitbeen. Aan de achterzijde van de voet, kun je ook het hielbeen voelen (calcaneus).
In principe kunnen alle botjes van de voet en tenen breken. Tenen of middenvoetsbeentjes kunnen breken door hard stoten of door een zwaar voorwerp dat op de voet valt. Een verzwikking kan ook leiden tot een breuk in de middenvoet.
Een holvoet, of pes cavus, is een voetstand waarbij een hoge wreef en voetboog ontstaan. Wanneer de voet op de grond staat, is een holte onder de voet te zien. Hieraan heeft de voetstand zijn naam dan ook te danken.
Wandelen is één van de meest toegankelijke manieren om in beweging te komen. Zelfs als u last heeft van uw gewrichten, zoals bij artrose, is wandelen uitermate geschikt.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Symptomen van een ontsteking zijn pijn, zwelling, vocht en roodheid. Bij een peesontsteking merk je met name de pijn, op echobeelden kan er ook zwelling vastgesteld worden. Veel mensen omschrijven de pijn als een stekende of zeurende pijn rondom de binnen- of buitenkant van de enkel.
De pijn voelt brandend, stekend, krampend of als elektrische prikkeling in de tenen. De pijn neemt toe tijdens het lopen, vooral bij het dragen van strakke schoenen of hoge hakken. Verder kunt u het gevoel hebben dat er “iets zit”' of “iets verschiet”.
Het voornaamste en belangrijkste is de afstemming van de (loop)belasting op de belastbaarheid van de peesplaat. Hierbij kan het helpen om goede, stevige schoenen met een stijve zool te dragen. Dit voorkomt dat de tenen te ver meebuigen naar boven in de afwikkeling. Dit voorkomt extra rek op de peesplaat.
Aan de buitenkant van de voet bevinden zich de buitenkant van het hielbeen, het vijfde middenvoetsbeentje en de kleine teen. Er hechten spieren vanuit het onderbeen aan het de buitenkant van de voet. Pijn aan de buitenkant van de voet kan verschillende oorzaken hebben.
Een klapvoet is het gevolg van een verlamming die de voet en tenen heffen, waardoor bij het lopen de voet niet goed afwikkelt of naar beneden valt. Meestal is er ook een andere groep spieren verzwakt, namelijk de spieren die de enkel stabiliseren bij het lopen en staan.