Suikermais is de mais die gebruikt wordt om popcorn mee te maken. Het verschil tussen beide is ook te zien aan de vorm. Zoete mais heeft de typische vorm van een maiskorrel, d.w.z. een zijdelings afgeplat en meestal citroengeel. Suikermais is kleiner en ronder van vorm eigenlijk druppelvormig, ook is deze gedroogd.
Zorg dat je verse kolven hebt, want eens geoogst begint de suiker zich om te zetten naar zetmeel - en wordt de suikermais bijgevolg minder zoet. De mais is oogstbaar als de bloeidraden bruin zijn en je de korrels nog net kan indrukken met je nagels.
Mais is officieel geen groente maar een graangewas, en alleen de zoete suikermais is eetbaar. In Nederland vinden we, vaak ook langs de weg, veel snijmais terug wat voornamelijk gebruikt wordt als voer voor rundvee.
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Waar komt suikermais vandaan? Telers die voor EAT ME suikermais telen komen overal ter wereld vandaan, zoals Nederland, Spanje, Verenigde Staten, Senegal en Marokko.
Suikermais is de mais die gebruikt wordt om popcorn mee te maken. Het verschil tussen beide is ook te zien aan de vorm. Zoete mais heeft de typische vorm van een maiskorrel, d.w.z. een zijdelings afgeplat en meestal citroengeel. Suikermais is kleiner en ronder van vorm eigenlijk druppelvormig, ook is deze gedroogd.
De maïs die aan dieren gevoerd wordt is een andere soort dan die mensen eten. Voedermaïs groeit in Nederland, maar suikermaïs komt uit verre landen. Als korrels in blik is dat wel goed betaalbaar, maar de verse kolven zijn vanwege de transportkosten enhun beperkte houdbaarheid inderdaad prijzig.
Je kunt deze maiskolf rauw eten, maar wij maken het ook wel eens klaar met boter en bruine suiker”, vertelt Adwin Dekker, die samen met zijn vrouw Liesbeth de biologische boerderij bestiert. ,,De mais is licht geel van kleur en zoet van smaak. Je moet ze wel op tijd oogsten, anders zijn ze melig en dat is niet lekker.
Het lichaam kan maïskorrels niet afbreken
Ze zijn uit cellulose opgebouwd, het hoofdbestanddeel van bijvoorbeeld katoen en hout. Ons spijsverteringsstelsel heeft geen enzymen om cellulosevezels af te breken, en daarom kan het lichaam de maïskorrel niet verteren en komt hij heel naar buiten.
Suikermaïs is het lekkerst om op de dag van aankoop te eten. Verpakt in folie is maïs zo'n 3 dagen te bewaren in de koelkast. Je kunt suikermaïs ook invriezen. Ontdoe de maïskolven dan eerst van de bladeren.
Mais drogen
Droog ze zeker 2 weken. Mochten ze dan nog vochtig aanvoelen, laat ze dan gewoon nog een weekje liggen. Laat de maiskorrels aan de kolf zitten en haal ze er pas af als ze allemaal droog zijn.
Knapperige en sappige korrels én een intens zoete smaak krijg je alleen als je vers geplukte maiskolven kookt. Volgens een boerenwijsheid moet het water al in de pan koken, terwijl je de mais aan het plukken bent. Ga je voor de allerlekkerste smaak dan kweek je dus zelf je mais in de moestuin.
In deze instructievideo laten we je zien hoe je popcorn kunt maken. Popcorn is gepofte suikermaïs. Je gebruikt voor popcorn gedroogde maïskorrels.
Spoel de kolven schoon, en dep ze droog met keukenpapier. Touw om de resten van de stelen binden, en daaraan de maïskolven aan het dak van een zolder ophangen. Daar laat je de kolven gedurende minimaal 2 weken hangen, zijn de maïskolven vers, kun je ervoor kiezen om er 1 of 2 weken langer voor te gebruiken.
Popcorn dankt zijn naam aan het poppende geluid dat maïskorrels maken als ze gepoft worden, corn is het Engelse woord voor maïs. De pofmaïs die gebruikt wordt voor popcorn zijn de korrels van een speciale variëteit maïs (niet alle gedroogde maïskorrels zijn geschikt voor popcorn).
Suikermais planten voor in de tuin
Maisplanten worden circa 1,50 tot 2,00 meter hoog. Houd hier rekening mee als je een plek kiest in de tuin voor maisplanten. Ze houden andere planten uit de wind en geven schaduw. Plant voor het beste resultaat de mais op een zonnige plaats.
Er wordt weleens stellig beweerd dat maïs ongezond is, maar de gele korrels bevatten veel voedingsstoffen. Maïs bevat wel veel zetmeel waardoor het vaak door mensen wordt gemeden die een koolhydraatarm dieet volgen. Maar maïs kan helemaal geen kwaad, zelfs niet wanneer je wat probeert af te vallen.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Breng een pan water aan de kook en kook hierin de maiskolven in 12 min. gaar. Giet af en leg de maiskolven op een bord. Bestrijk ze met de boter en bestrooi met het zeezout.
Maïs kun je invriezen. Ontdoe de maïskolven eerst van de bladeren. Blancheer rauwe kolven circa 12 minuten voordat je ze invriest. Bewaar in een goed gesloten zakje of bakje.
Mais is een graansoort. Je kunt het ook eten als groente. Maiskorrels groeien en rijpen in kolven die omhuld zijn met grote schutbladeren. De zaden van maiskolven zijn meestal goudgeel, maar er bestaan ook donkerrode, blauwe, violette en zwarte soorten.
Maïs met een hoog gehalte aan anthocyanides, zogeheten blauwe maïs, heeft minder zetmeel en een lagere glycemische index (GI) dan witte maïs. Dit zou voordelig kunnen zijn voor diabetici en mensen op dieet, zeggen Mexicaanse onderzoekers.
Als de draden die boven de kolf hangen (pluimpjes – de eigenlijke stempels die ieder één vruchtbeginsel bevruchten tot het een maiskorrel vormt) helemaal donkerbruin en droog zijn, zijn de kolven rijp. De korrels zijn dan lichtgeel tot geel van kleur.
Maïskolven kun je heel gemakkelijk koken. Maak de maiskolven eventueel schoon (als je verse gebruikt) en breng een grote pan met water aan de kook. Leg of zet de maiskolven rechtop in de pan en kook circa 15-20 minuten. Je kunt eventueel nog een klontje boter of een schep suiker aan het kookwater toevoegen.
"Mais groeit 4,2 centimeter per dag"