Het eerste snoep
De eerste echte snoepjes ontstonden in het jaar 1510, dat was in het Graafschap Vlaanderen. Vroeger werd snoep suikerwerk genoemd, ze smolten rietsuiker en voegde er bepaalde smaken aan toe. In het begin was het snoep vooral bekend bij de rijke mensen.
Duimdrop, zoethout, nougat, zwart witjes enz. Allemaal Oud Hollands snoepgoed van vroeger. Vroeger gingen we nog even langs dat winkeltje om snoepjes te halen voor een paar centen.
Mensen zagen in die tijd zoet fruit als snoepgoed. Pas vanaf de zestiende eeuw werd van suiker voor het eerst snoep gemaakt. Het woord snoep werd pas later bedacht: eerst werd het lange tijd suikerwerk genoemd. Het bekende snoepmerk Haribo is pas veel later opgezet: in 1920.
Het idee om van rietsuiker allerlei soorten snoep te maken,ontstond rond 1510 in de Zuidelijke Nederlanden. De suiker werd toen eerst verhit en daarna werd er een smaakje bij gedaan. De Duitse keizers lieten het suikerwerk uit de Zuidelijke Nederlanden (nu Nederland) halen.
Van alle soorten snoep is drop in Nederland het populairst. Meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop.
In 1909 vond een zekere Charles Gordon Maynard ze uit in het atelier van de snoepwinkel van z'n vader. Hij gaf z'n snoepje vijf verschillende kleuren en vormen, en noemde ze “port, sherry, champagne, claret en burgundy”. Da's meteen ook de link met de naam 'winegum', want echte wijn zit er niet in.
Suikers en kleurstoffen
Denk aan bijvoorbeeld vitamines. Snoep bevat helemaal geen voedingsstoffen, maar wel veel suikers en kleurstoffen. Te veel suiker is ongezond, want het doet niks goeds voor je lichaam. Ook zijn suikers verslavend, waardoor je steeds maar weer snoep wilt blijven eten.
Enric Bernat, uitvinder van Chupa Chups, dacht bij zichzelf: wat heeft de wereld nodig? De wereld heeft een product nodig waarbij je „een snoepje kunt eten met een vork”. En met dat idee heeft hij de allereerste lolly ontwikkeld.
In 1931 liet hij de naam van de lekkernij vastleggen: lollipop, naar een beroemd renpaard met de naam Lolly Pop. Volgens een andere versie is het woord lollipop een samenstelling van het oude Noord-Engelse woord lolly ('zwaar') en het woord pop ('slaan').
Twijfelachtig omdat pepermunt in Nederland razend populair is maar van oorsprong niet uit Nederland komt. Toch is met de bekende Wilhelmina pepermunt en King pepermunt het Nederlandse pepermunt flink op de kaart gezet. Een niet te missen Oud Hollands snoepje in deze lijst.
Een ulevel (uitspraak: [ulevèl]) is inderdaad een ambachtelijk snoepje: 'een vierkant stukje gekookt of gebakken suikerwerk'. Het werd meestal verpakt in een stukje gekleurd papier met een rijmpje erop.
De stroopsoldaatjes is eigenlijk gegoten stroop, die in een puntig papiertje wordt uitgehard, door het afkoelingsproces. Wanneer het de temperatuur stijgt, door bijvoorbeeld de zomer of het stoppen in je mond zal de stroop zich langzaamaan verdunnen (smelten).
Soorten. Er zijn van allerlei soorten snoep: drop, zure bommen, salmiak snoepjes, zuurtjes, spekjes, kauwgum, chocolade, suikersnoep, suikervrij snoep, honing staafjes, lolly's, pepermunt en zoethout.
Fruittella werd in 1931 ontwikkeld door een zoetwarenfabrikant in Krakau (Polen). De broers Van Melle kochten de rechten en introduceerden het snoepje in 1951 onder de naam Fruittella op de Nederlandse markt. Elk jaar worden er wereldwijd zo'n 400 miljoen eenheden verkocht.
Onder snoepen verstaan we meestal het eten van klassiek snoepgoed, zoals drop, chocola, winegums, koekjes enzovoorts. Meestal heeft dit snoep suiker als hoofdbestanddeel. Veel mensen genieten niet alleen van zoet, maar vinden er ook troost in.
Chupa Chups is een Spaans lollymerk, dat in 1958 is opgericht door de zakenman Enric Bernat, maar sinds 2006 is het merk in handen van de Italiaans-Nederlandse snoepfabrikant Perfetti Van Melle. De naam van het merk is afgeleid van chupar, het Spaanse woord voor zuigen.
Het logo van de vrolijk gekleurde Chupa Chups lolly is in 1969 ontworpen door de Spaanse surrealist Salvador Dalí. Zittend aan een cafétafel had hij het logo in een uurtje ontworpen. Dalí stond erop dat het logo aan de bovenkant van de lolly werd gepresenteerd zodat het intact bleef.
Ingrediënten: suiker, glucosestroop, vruchtenpuree (appel, kers, framboos, ananas, limoen, citroen, aardbei, perzik, banaan, sinaasappel, bosbes, braam, mango, watermeloen, kiwi) (3%), voedingszuren (melkzuur, appelzuur, citroenzuur), kleurstoffen (bietenrood, curcumine), aroma.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
Voedingsdeskundigen raden daarom aan om maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoefte te besteden aan de restgroep, waartoe snoep en snacks behoren. Een kind van zeven tot negen jaar heeft bijvoorbeeld een energiebehoefte van 1800 kcal per dag. Volgens de 10 procent-regel kunnen daarvan 180 kcal worden 'opgesnoept'.
Boordevol suiker en vet
"Er bestaan geen superfoods", meent de wetenschapper. "Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
'Een winegum is, net als veel snoep, echt minutieus uitgedokterd om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn', zegt hij. 'Dat zit 'm in de zoetzuurfruitige smaak, de kauwzame, taaie structuur die de smaak langzaam loslaat en zeker ook in de kleur.
Winegums bevatten de volgende ingrediënten: maisstroop, rietsuiker en gelatine (dierlijk). Sommige winegums bevatten vruchten- en plantenconcentraten: citroen, abrikoos, ananas, vlierbes, spinazie. Daarnaast bevatten winegums meestal het voedingszuur citroenzuur, carnaubawas en plantaardige olie.