Volgens voorschrift worden warme gerechten op minimaal 60°C bij u geserveerd en koude gerechten op maximaal 7°C.
Je schept de soep van je af, op de lepel. Vervolgens ga je met de lepel naar je mond en niet andersom. Ook belangrijk; de andere hand. Die rust met zijn pols op de rand van de tafel.
Meestal nuttig je soep – al dan niet aan tafel – met behulp van een lepel uit een (diep) bord of een soepkom. Drinken wordt in de regel gebruikt als je een vloeistof tot je neemt uit iets wat je aan je mond zet (zoals een glas, een beker of een kopje).
Soep is vloeibaar voedsel dat bereid wordt door ingrediënten te koken, bijvoorbeeld groenten en/of vlees. Soep is een van de oudste gerechten; al in de prehistorie werd soep gegeten. Er bestaan meerdere soorten soepen en soep wordt over de hele wereld gegeten.
Soep moet je langzaam opwarmen, en de soep moet vooral niet nogmaals koken. Zou je de soep opnieuw koken, zouden veel voedingsstoffen in de soep verloren gaan, en de smaak zou verminderen. Doe de soep daarom in een pan, en zet deze op een laag vuur totdat de soep warm is.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Koken. Breng de bouillon samen met de groenten op een matig vuur tegen de kook aan, maar laat de soep niet echt koken! Laat de groentesoep in ongeveer 15 minuten gaar koken.
Daarvoor hebt u het Chronologisch woordenboek van Nicoline van der Sijs nodig. Daarin is opgetekend wanneer onze woorden voor het eerst in geschreven teksten zijn gebruikt. Zo blijkt de oudste soep die van 1729 te zijn: uiensoep. Tussen 1731 en 1735 is het woord bouillon in onze taal opgenomen.
Het eerste echte bewijs van het eten van soep, stamt uit 6000 voor Christus. Alle culturen in de wereld eten soep, hoewel de soorten soep erg verschillen.
Het soepdieet is eigenlijk vrij eenvoudig: De basis is een zelfgemaakte soep van verse producten. Deze soep mag je ongelimiteerd eten, de hele dag door. Maar je kunt natuurlijk niet alleen leven van soep. Daarom heb je iedere dag een aantal extra's die je toch de nodige (minimale) energie moeten geven.
Een zogenaamd soep-dieet is dan ook af te raden. Je krijgt te weinig variatie aan voedingsstoffen binnen en als je snel afvalt zitten de kilo's er ook net zo snel weer aan als je stopt met het dieet. In plaats daarvan: Vervang eens een maaltijd door een (maaltijd)soep.
Leven op soep lijkt me trouwens geen goed idee want geen enkel voedingsmiddel bevat alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft. Variatie blijft de boodschap. ' Je mag ook gerust de hele dag door (magere) soep drinken, maar let toch op voor 's avonds, zeker als je last hebt van reflux (zuurbrand).
Vorken liggen links van het bord, messen rechts (met de snijkant richting het bord). Soeplepels liggen rechts naast het bord, dessert- en fruitbestek (vaak lepels, maar kan ook een klein vorkje zijn) liggen boven het bord. Je eet van buiten naar binnen.
Japan. Houd jij ervan om je soep op te slurpen? Dan zit je in Japan helemaal goed. Volgens de Japanners versterkt het slurpen de smaak en kun je bovendien eten dat nog heel erg warm is, toch al naar binnen werken.
Het servet leg je links naast de vorken neer. Als je geen soep serveert, kun je het servet ook een plekje geven op het bord. Wees creatief: vouw het servet bijvoorbeeld in een waaier of rol hem in een servetring.
Waar komt soep vandaan? Het woord 'soep' komt van het Franse 'soupe', wat weer afstamt van 'suppa' (brood gedoopt in bouillon) uit het Volkslatijn. Het eerste bewijs van het eten van soep stamt uit 6000 voor Christus.
U kunt heel gemakkelijk zelf soep wecken. Het enige wat u anders moet doen, dan u gewend bent, is de soep 10 tot 15 minuten korter koken. Daarna gaan we de soep wecken in een inmaakketel gedurende 60 minuten op 100 graden bij een groentesoep. Bij een soep met vlees of kip is de wecktijd: 90 minuten op 100 graden.
Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C. Houd voor kant-en-klare soep 8 weken aan.
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
1. Tomatensoep. Het zal je niet verbazen dat de tomatensoep het meest populair is, maar om eerlijk te zijn, is dit lang niet altijd een zelf gemaakte soep. Want de tomatensoep is ook één van de meest gegeten droge soepen, dus uit een pakje, en één van de meest gegeten soepen uit blik.
1850-1960: haute cuisine en smaakvervlakking
In de westerse landen is dit een periode waarin de hongersnood definitief wordt overwonnen. In deze periode eet de Nederlander twee keer per dag brood en één keer warm, meestal 's avonds. Naast brood is pap populair en de pannenkoek natuurlijk.
24Kitchen heeft uitgezocht wat hiervan de reden van is. Het komt er kort gezegd op neer dat het door chemische processen komt. Nadat gerechten afkoelen ontstaan er bepaalde processen en daarnaast krijgen de ingrediënten langer de kans om dieper in het gerecht te dringen en de smaak zo te intensiveren.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Voor een heldere bouillon: De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.