Voor zover bekend was de Pharos van Alexandrië de eerste vuurtoren die ooit gebouwd werd. De Pharos werd gebouwd in de
De Pharos in Alexandrië (Grieks: Φάρος της Ἀλεξανδρείας, Latijn: Turris Pharia of Pharus Alexandrinus) wordt algemeen beschouwd als een van de zeven klassieke wereldwonderen. De toren droeg dezelfde naam als het kleine eilandje voor de kust van Alexandrië, waarop hij gebouwd was.
De vuurtoren van Pharos stond op het eiland Pharos, net buiten de haven van de Egyptische stad Alexandrië aan de Middellandse zee. De toren werd rond het jaar 300 voor onze jaartelling gebouwd en was waarschijnlijk de eerste vuurtoren die ooit werd gebouwd.
Egyptenaren waren de eersten die een vuurtoren bouwden. Beroemd is de Pharos van Alexandrië (280 voor Christus). Hij werd beschouwd als één van de zeven wereldwonderen. Het warende Romeinen die aan de kusten van Noord-Europa de vuurtorens introdu-ceerden.
De vuurtoren Eierland staat op het noordelijkste puntje van het eiland Texel. Zes van de acht verdiepingen zijn van maart tot november en in de vakanties dagelijks te beklimmen. In de winter is de toren open op woensdag en in het weekend.
De oudste nog werkende vuurtoren ter wereld staat in Ierland en biedt nu een zonsondergangtour aan. De tour vindt plaats in de 800 jaar oude Hook Lighthouse, op het puntje van Hook Peninsula in Wexford.
De eerste vuurtoren:
De oudst bekende vuurtoren stond in Egypte en heet: de Pharos van Alexandrië. Deze toren werd al 285 voor Christus gebouwd en was één van de 7 wereldwonderen. Tijdens een aardbeving in 1302 is de vuurtoren ingestort waarvan in 1994 nog delen uit zee zijn teruggevonden.
De bijnaam 'Lange Jaap' kreeg de toren al gauw na oplevering in 1878 vanwege zijn typische vorm en lengte.
De naam vuurtoren komt van het woord vuur. Vuur staat in de scheepsvaartwereld voor licht. Vroeger werd er echt vuur gebruikt om te laten zien waar de toren en het land stond. Later gebruikten ze olielampen en tegenwoordig gebeurt het elektrisch.
Wereldwijd zijn er maar liefst 50.000 vuurtorens te vinden.
Daarom zijn vuurtorens uitgerust met een zogeheten Fresnel-lens, uitgevonden door Augustin-Jean Fresnel (1788-1827). Deze dunnere getrapte lens bundelt licht op dezelfde manier als een bolle lens. Boven en onder de Fresnel-lens buigen prisma's het licht in de goede richting.
De hoogste vuurtoren van Nederland is geel-zwart gestreept, bijna 45 jaar oud, 65 meter hoog en staat op de Maasvlakte in Rotterdam.
Meer dan 2000 jaar geleden stelde de Griekse schrijver Antipater van Sidon een lijst op met de meest bezienswaardige bouwwerken van zijn tijd. Later werden deze overal de 7 wereldwonderen genoemd.
In Dishoek vind je twee karakteristieke vuurtorens die, net als de vuurtorens in Westkapelle, samen een lichtlijn vormen. De noordwestelijke lichtlijn van Kaapduin Hoog en Kaapduin Laag in helpt schepen veilig door de vaargeul te loodsen.
We schijnen een lichtje op álle zes vuurtorens. Dit keer in de spotlight: de Eilerland, hét icoon van Texel!
De vuurtoren van Jeddah is te vinden in Saoedi-Arabië. Het is de hoogste vuurtoren ter wereld, met een hoogte van maar liefst 133 meter. Hij staat aan het uiteinde van de pier van de haven van Jeddah, waar hij uitkijkt over de binnenkomende schepen.
De vuurtoren in Den Helder. Den Helder - De Helderse vuurtoren Lange Jaap staat op instorten. Het risico op omvallen, zeker in combinatie met verwachte wind, is dusdanig dat de omgeving veilig moet worden gesteld, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Ingenieurs hebben afgelopen tijd de veiligheid van de vuurtoren Kijkduin in de gemeente Den Helder geanalyseerd. 'Lange Jaap', zoals iedereen de vuurtoren kent, is helaas niet meer veilig. Door scheuren in de wand kunnen de krachten van deze 500.000 kg wegende toren niet meer goed worden verdeeld over de structuur.
Schiermonnikoog kent twee 'vuurtorens': de witte en de rode. Alleen de rode vuurtoren (de Noordertoren) is nog in functie en wordt 24 uur per dag bemand. Naar besluit van Koning Willem III worden in 1853 twee torens op het eiland geplaatst, die een jaar later worden voorzien van een stilstaand lichttoestel.
De Brandaris op de westhoek van Terschelling is de bekendste én oudste nog bestaande vuurtoren van Nederland. De 53,7 meter hoge toren dateert oorspronkelijk uit 1594. Sinds 1965 is de toren officieel een rijksmonument. De geschiedenis van de beroemde toren in vogelvlucht.