De uitvinder van de eerste echte auto was Karl Benz in 1871. Maar voordat de echte auto met motor werd uitgevonden, gingen er eerst wat andere uitvindingen aan vooraf. Zo reed de eerste wagen op stoom en deze ging maar 25km per uur!
Op 29 april 1899 behaalde Jenatzy een snelheid van 105,88 km/u, waarmee ie het eerste voertuig ter wereld had dat sneller dan 100 km/u kon rijden.
Auto's mochten in eerste instantie dus niet harder rijden dan 10 km/h binnen de bebouwde kom (en 15 km/h daarbuiten), maar daar werd vaak de hand mee gelicht.
Eerste auto ter wereld ziet het daglicht
De Benz Patent-Motorwagen had drie wielen – in plaats van de vier die de norm werden. De allereerste auto werd aangedreven door een kleine viertaktbenzinemotor, die met zijn ene cilinder maar liefst 0,75 pk kon leveren.
Eerste modellen auto
De eerste automobielen werden dan ook gemaakt met een verbrandingsmotor op benzine. De Belg Etienne Lenoir bouwde in 1862 de eerste auto met een verbrandingsmotor op aardolie. Daarmee wist de Duitser Carl Benz de eerste volledige automobiel te maken in 1885.
Op zich is dat mogelijk, maar het is dan niet uitgesloten dat u motormanagementstoringen krijgt omdat het motormanagement voortdurend inspuiting en ontsteking moet aanpassen en dat kan zien als een storing.
Sommige mensen denken dat hun auto beter presteert als ze voor euro 98 kiezen, maar dat is een hardnekkige mythe. Je leest het goed: euro 98 tanken is niet noodzakelijk beter voor je motor. Als je motor gemaakt is om op euro 95 te functioneren, dan garandeert alleen euro 95 optimale prestaties.
De hoogst gemeten snelheid van de 300+ is 490 km/u, maar het schijnt dat 500 km/u prima te doen is in deze Chiron. De Koenigsegg Agera RS is trouwens officieel nog de snelste auto ter wereld.
1. Bugatti La Voiture Noire: startprijs €16,5 miljoen. Met de La Voiture Noire (Frans voor 'de zwarte auto' haalt Bugatti de geest terug van hun oude model, de Type 57 SC Atlantic. Hier waren er slechts 4 stuks van gemaakt, waarvan één exemplaar vermist raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Naar verluidt werd de eerste elektrische auto in 1835 op een conferentie door de Britse uitvinder Robert Anderson tentoongesteld. De auto van Robert Anderson had een wegwerp-accu, die werd aangedreven door petroleum, om de wielen te kunnen laten draaien.
De auto zoals we hem nu kennen ontstond pas toen de benzinemotor was uitgevonden. De uitvinder van de eerste echte auto was Karl Benz in 1871. Deze auto was eigenlijk een kar zonder paard, maar met een verbrandingsmotor als krachtbron. Na 1885 gingen ook anderen auto's met een verbrandingsmotor bouwen.
Afgelopen vrijdag ging de automobiel, 'la Marquise', onder de hamer in de Amerikaanse staat Pennsylvania, en bracht een niet onaanzienlijk bedrag van 3,4 miljoen euro op.
De eerste auto's
De Belg Etienne Lenoir bouwde in 1862 zijn eerste auto met een verbrandingsmotor. De Duitser Nikolaus Otto gebruikte een nieuw systeem met vier zogenoemde takten in 1878. Gottlieb Daimler patenteerde de eerste succesvolle hoge snelheid verbrandingsmotor (1885).
Donkervoort is een speciaal automerk. De geschiedenis gaat terug tot 1978, toen in Tienhoven de eerste sportwagen gemaakt werd.
De Tata Nano is sinds 2008 de goedkoopste auto ter wereld. Voor zo'n 2.000 euro had je al een instapmodel. Een geheide verkoophit zou je denken. Maar vorige maand werd er slechts één gefabriceerd.
Alex zijn auto is een Peel P50. Het voertuig staat bekend als de kleinste auto ter wereld. De auto is 1,37 meter lang, 1,04 meter breed en 1,20 meter hoog. Alex is zelf 1,80 meter lang.
Formule 1-auto's rijden op benzine die voldoet aan zeer strenge eisen. Ze zijn nog strenger dan die voor gewone auto's. Shell bijvoorbeeld, maakt F1-brandstof die bestaat uit 99 % Shell V-power en 1% toevoegingen, waarover niemand iets loslaat.
Bugatti Chiron topsnelheid
Echte hypercar-specificaties dus. Hij gaat in slechts 2,3 seconden naar 100 km/u en heeft een topsnelheid van 420 km/u. Hij heeft verschillende rijmodi, waaronder Autobahn. In deze modus gaat de teller zonder al te veel moeite ruim over 400 km/u heen.
Peel P50 – 61 km/uur
De Peel P50 is niet alleen de kleinste auto van de wereld, maar ook de aller langzaamste ooit gemaakt.
Lamborghini Miura
Een absoluut waanzinnige schoonheid. Marcello Gandini was nog maar net de twintig gepasseerd toen hij deze auto tekende, die vandaag volgens velen als de mooiste auto ter wereld wordt beschouwd.
Goed om te weten: maandag is de slechtste tankdag. Op deze dag geven tankstations meestal geen korting. Zaterdag is juist wel een goede dag om de tank te vullen, want dan stunten veel tankstation met hun prijzen. Let ook eens op of de prijzen in de ochtend, middag en avond verschillen.
Als jouw auto geschikt is voor de brandstof met 10 procent ethanol, kun je dat gerust tanken. Maar er zijn gevallen waarin je soms beter Euro 98 (E5) kunt tanken in plaats van Euro 95 (E10), ook als je auto voor beide brandstoffen geschikt is.
E5: iets duurder, iets zuiniger
E5 bevat maximaal 5 procent ethanol en is dus vergelijkbaar met het oude Euro95. Aan de pomp wordt het ook wel aangeduid als Euro 98/E5. Het is iets duurder dan E10, maar ook iets zuiniger door de hogere energiedichtheid.