Voor een scootmobiel gelden maximumsnelheden: Op de stoep mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur.Buiten de bebouwde kom is dat 40 kilometer per uur.
Zo kan de vaste scootmobiel 'Scootmobiel Galaxy II 4-wiel Deluxe' 22km per uur halen en de opvouwbare scootmobiel 'Brio' slechts 7km per uur. De maximale snelheid is namelijk onder meer afhankelijk van de accu en actieradius van de scootmobiel.
Een scootmobiel valt onder de gehandicaptenvoertuigen, en daarvoor is geen kenteken nodig. Wel is een WA verzekering verplicht aangezien je er de openbare weg mee op kunt. Van de verzekering ontvang je een verzekeringsplaatje welke achterop bevestigd dient te worden.
Een scootmobiel is niet gemaakt om harder te rijden dan de snelheid waarvoor hij is ontworpen. Het is daarbij ook niet mogelijk om een scootmobiel op te voeren, omdat de afmetingen van de motor en accu specifiek gemaakt zijn. Een andere motor of accu zal dus niet passen in jouw scootmobiel.
Met een snelle scootmobiel 20 km per uur rijden
Er zijn verschillende soorten scootmobielen met verschillende maximale snelheden. De hoogste maximale snelheid, die de scootmobiel onder gewone omstandigheden haalt is 18 km per uur.
Wanneer de scootmobiel op de rijbaan plaatsneemt, geldt er een maximale snelheid van 45 kilometer per uur.
Vanzelfsprekend ligt de maximaal haalbare snelheid van scootmobielen dan ook op een vergelijkbaar niveau. Hoewel de wet voorschrijft dat u met een scootmobiel op het fietspad maximaal 30 kilometer per uur mag rijden, halen de meeste een maximale snelheid tussen de tien en zeventien kilometer per uur.
Wat is de gemiddelde levensduur van een scootmobiel accu? Dat hangt af van de manier waarop je de accu gebruikt en onderhoudt. Bij goed gebruik kunnen AGM accu's ongeveer drie tot vier jaar mee; GEL accu's ongeveer vier tot zes jaar. Het is in ieder geval heel belangrijk om altijd de juiste oplader te gebruiken.
Het draagvermogen van de scootmobiel motor
De vaste scootmobielen zijn zwaarder van gewicht dan de compacte opvouwbare modellen. Hoe zwaarder de scootmobiel en hoe hoger het draagvermogen en de snelheid, des te meer vermogen nodig is. De motoren verschillen van 110, 250, 400 en 650 watt.
Hoe groter de accu, hoe meer kilometers je kan rijden. Bij normaal gebruik kan je met een scootmobiel tussen de 30 en 40km rijden met een volle accu. Als je een grotere accu hebt kan je tot ongeveer 60km rijden met je scootmobiel met een volle accu.
Als scootmobilist bent u op de stoep rijdend gelijk aan een voetganger. Op het fietspad of op een rijbaan gelden dezelfde regels als voor een bestuurder van een bromfiets. Zo dient u voorrang te krijgen als u van rechts komt én dient u ook voorrang te verlenen aan verkeer van rechts.
Ter bescherming van voetgangers en uw eigen veiligheid is de maximum snelheid voor scootmobielen 6 km per uur. Op een zebrapad heb je net als een voetganger voorrang. Een scootmobiel mag op het trottoir geparkeerd worden. Op het fietspad moet u de verkeersregels volgen die gelden voor een fietser of bromfietser.
Er is maar een kort antwoord op deze vraag en dat is: ja. Elke scootmobiel (ook een opvouwbare scootmobiel) of elk ander volledig elektrisch voertuig (of fiets) moet een eigen WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekering hebben. Deze verzekering dekt de schade aan de tegenpartij als u een ongeluk veroorzaakt.
Volgens de wet is een scootmobiel een gehandicaptenvoertuig. Maar ook mensen zonder een fysieke beperking mogen gebruikmaken van een scootmobiel.
Best Geteste Scootmobiel. De IVA E1000 SCOOTMOBIEL is wat ons betreft de beste scootmobiel van 2022. Door de lage instap, inklapbare armleuningen en comfortabele stoel is deze scootmobiel perfect voor mensen die wat minder valide zijn. Met de speedcontrol functie kun je de snelheid beperken tot 6, 15 of 20 km per uur.
Als een scootmobiel op het voetpad of op het trottoir rijdt, heeft deze status van een voetganger. Rijdt de scootmobiel op het fietspad of op de rijbaan, dan heeft deze de status van bestuurder.
TIP 4: Scootmobiel Motor:
Alle scootmobielen hebben een elektromotor van 24V. De hele aandrijving wordt een transaxle genoemd en zit aan de achterkant van de scootmobiel. Kijk goed of er geen olie of lekkage te zien is. Een oudere motor kan wat gaan “zweten” maar dit mag niet te veel zijn.
Een scootmobiel werkt met hendels en knoppen. De knoppen gebruikt u om richting aan te geven, de verlichting te gebruiken of de scootmobiel aan en uit te zetten. De hendels gebruikt u om te remmen of om gas te geven. Met sommige modellen kunt u ook 'voetgas' geven.
De geschiedenis van de scootmobiel start in 1954. Toen werd de allereerste scootmobiel geïntroduceerd door het Amerikaanse bedrijf Sears, Roebuck & Co. Het voertuig werd als elektrische rolstoel in de markt gezet en flopte.
In principe mag u uw scootmobiel op de stoep parkeren of stallen. Bijvoorbeeld voor uw eigen woning of voor de deur bij degene die u bezoekt. Voorwaarde is overigens wel dat er genoeg ruimte is en u mag de doorgang dus niet blokkeren. Andere weggebruikers moeten er dus ongehinderd lang kunnen.
De breedte van de meeste scootmobielen valt erg mee. Hierdoor passen ze door een normale deuropening en kunt u overal binnenrijden. Een klein compact model is het handigste in en rondom huis. Voor langere afstanden is het fijn als de wielen wat verder uit elkaar staan voor meer stabiliteit op hogere snelheden.
Als uw scootmobiel plotseling een raar geluid geeft, hoeft er niet direct een technisch mankement te zijn. Het kan zijn dat er een schroefje of een bout loszit, of dat er tijdens een rit vuil of iets anders tussen de onderdelen vast is komen te zitten. Misschien dat er een onderdeel geolied moet worden.
Nee, voor een scootmobiel heb je geen rijbewijs nodig.
Een 4-wiel scootmobielof opvouwbaar model krijg je bijna nooit. Het voordeel van de vergoeding in natura is dat de gemeente alles voor je regelt. Met het persoonsgebonden budget heb je alles zelf in de hand. Je kunt elke scootmobiel uitkiezen die je wilt.
Het wordt ook wel een citycar of compact car genoemd en ziet er uit als een kleine personenauto. Het is géén gehandicaptenvoertuig. Je mag er niet harder mee rijden dan 45 kilometer per uur.