Zonnebloemen oogstenWanneer de zonnebloemen volledig gedroogd zijn kun je de zaden er uit laten vallen. Dit doe je door met je duim over de zonnebloem heen te wrijven. Bewaar de zonnebloemzaden voor volgend jaar of als wintervoer voor de vogels.
Veeg met je hand over het hart van de zonnebloem, zodat de zonnebloempitten zichtbaar worden. De bloemknoppen leg je op een droge, goed geventileerde plek, zodat ze goed na kunnen drogen. Hierna kun je je zonnebloempitten oogsten door over de pitten te wrijven of de bloemknoppen flink te schudden.
Stap 2: De zonnebloem moet goed drogen voordat je de zaden kunt oogsten. Zelf doe ik dit bij voorkeur in een droge ruimte, zoals bijvoorbeeld de garage. Leg de afgeknipte zonnebloemen op een krant en laat deze zeker 4 dagen drogen.
Na het bloeien ontstaan er megaveel zaden in de bloemhoofden van zonnebloemen. die kun je oogsten om te gebruiken in maaltijden (wel even de harde buitenkant verwijderen), of volgend jaar opnieuw zaaien. Laat de zaden een paar dagen drogen, waarna je ze droog kunt bewaren in een papieren envelop.
Wanneer de bloemen met pitten goed droog zijn, kan je de zonnebloempitten makkelijk van de bloem af wrijven met de hand.Schuur simpelweg langs de pitten en ze vallen vanzelf op de grond. Je kunt de bloemen ook in een zak doen en de pitten eventueel los kloppen met een roe of gewoon met de hand.
De beste eetbare zaden komen van de grotere soorten zonnebloemen . Snijd gewoon de bloemkop van de stengel, leg de bloemkop op een plat oppervlak en wrijf over het midden om de zaden van de bloem los te maken. Als eekhoorns en vogels bij deze zaden kunnen komen, dan kan jij dat ook!
Zonnebloemen zijn een samengestelde bloem. Dit betekent dat er meerdere bloemetjes in elke kop zitten. Straalbloemen zijn die welke aan een bloemblaadje vastzitten, en deze produceren zelden zaad. Het midden van de bloem bevat de schijfbloemen , die na bestuiving zaad produceren.
Om ze te zaaien, maak je een klein kuiltje van 1 à 2cm waar je het zaadje in stopt. Geef ze na het zaaien meteen water. Na het zaaien heeft de zonnebloempit namelijk vrij veel water nodig om te ontkiemen, dus hou de komende dagen de grond ook goed vochtig.
Haal wel de uitgebloeide bloemen weg zodat er weer nieuwe bloemen kunnen ontstaan. Wanneer de groene bladeren geel beginnen te kleuren is dit een teken dat de zonnebloem te weinig voeding ontvangt. Geef dan wat extra voeding. Een zonnebloem kan zo'n 1,5 meter per 3 maanden groeien.
Vervang het water vervolgens na een half uur met lauwwarm water. Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Ook als bloemknoppen na een paar dagen gaan hangen kan het helpen wat heet water in de vaas te gieten. Helpt niets meer, knip de zonnebloemen dan kort af of leg ze in een schaal.
Zonnebloempitten zijn dus zeker gezond. Je kunt er dus naar hartenlust van eten. Maar te veel van iets is nooit goed. Houd als richtlijn een paar eetlepels per dag aan en wissel af met andere zaden, zoals lijnzaad en chiazaad om van zoveel mogelijk verschillende stoffen profijt te kunnen hebben.
Bewaartip voor dit product. Bewaar pitten op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar ze in een goed afgesloten bakje.
Is de bloem afgeknipt hang deze dan ondersteboven in een goed geventileerde ruimte. Het drogen van de zonnebloemzaadjes zal een paar weken duren. Wanneer de zonnebloemzaden gedroogd zijn kan je ze er gemakkelijk uithalen.
Als ik het over het eten van zonnebloemen heb denk je misschien spontaan aan het eten van zonnebloemzaadjes. De zaadjes zijn maar een fractie van de culinaire mogelijkheden die de plant te bieden heeft. Eigenlijk is de hele plant eetbaar.
Ongeveer 150 dagen na het uitzaaien zijn de pitten van de zonnebloem rijp. Tussen eind augustus en begin oktober is de zonnebloem uitgebloeid en verschijnen er pitten die later zwart kleuren en uitdrogen - nu kan je oogsten! Snijd de bloem van de plant.
Door ze in water te weken wordt de harde zaadhuid zachter, waardoor het embryo aan vocht wordt blootgesteld en de groei op gang komt. Zonnebloempitten hoeven niet te worden geweekt voordat ze worden geplant - de zaden splijten immers gemakkelijk - maar door ze 12 tot 24 uur te weken, wordt de kieming versneld en neemt het aantal zaden dat ontkiemt toe.
Plant ze 20 cm uit elkaar of 8-10 planten per m². Zonnebloemen groeien graag op zandgrond en kunnen goed tegen droogte. Te veel water zorgt voor een slappe groei, waardoor de stengels makkelijk afbreken.
Als de zaadjes van de zonnebloemen eenmaal ontkiemd zijn, schieten de planten al snel de hoogte in en ongeveer 5 à 6 weken na het zaaien zijn de planten klaar om uitgeplant te worden. Let erop dat ze ongeveer 40 cm uit elkaar en zeker niet te diep geplant worden.
Zonnebloempitten zijn technisch gezien de vruchten van de zonnebloemplant (Helianthus annuus). De zaden worden geoogst uit de grote bloemhoofden van de plant, die meer dan 12 inch (30,5 cm) in diameter kunnen zijn. Een enkele zonnebloemkop kan tot 2000 zaden bevatten.
Zonnebloempitten kun je op meerdere manieren eten: ongepeld, gepeld, rauw of geroosterd. Wanneer je ongepelde zonnebloempitten eet, kraak je de schil met je tanden open en spuug je de schil uit. Hierna kun je pit opeten. In principe zou je de schil ook kunnen opeten, maar dit is niet heel gezond.
Zonnebloemen zaaien: Plant één zonnebloemzaadje per pot, ongeveer 4 cm diep. Zet de potten op een warme plek: Zet de kweekpotten op een warme vensterbank of laat ze ontkiemen in een kas. Houd de grond vochtig: Geef de grond dagelijks water totdat de zaden ontkiemen, wat meestal ongeveer zeven dagen duurt.
Elke zonnebloem kan wel 1000 tot 2000 zaden bevatten.
Zonnebloempitten in de schil Bedek ongepelde zaden met gezouten water, gebruik 1/4 tot 1/2 kopje zout per twee liter water . Week de zaden een nacht in de zoutoplossing. Giet het water de volgende ochtend af en dep de zaden droog om overtollig vocht te verwijderen.
Tip: zonnebloem kiemzaden kiemen lukt beter als je de zaden eerst 10-12 uur in water voorweekt. Je kan deze ook na het voorweken eerst gedurende 2 dagen spoelen met de kweekpotmethode, zodat ze al een beetje kiemen. Daarna op de schotelmethode met watten of in een mini kasje laten kiemen.